A gerinctorna gyakorlatok fontossága

Ha ülőmunkát végzel, – vagyis manapság szinte bármilyen munkát -, jó eséllyel gerincpanaszoknak nézhetsz elébe a jövőben. Már ha még nincsenek. Szerencsére egyre több lehetőségünk van a megelőzésre és a rehabilitációra is: ezek között szerepelnek az otthon végezhető gerinctorna gyakorlatok is.

Gerinctorna gyakorlatok otthon?

Még mielőtt bonyolult mozdulatsorokra vagy drága felszerelésre gondolnál, megnyugtatlak: a szóban forgó, megelőző vagy rehabilitációs célú gerinctorna gyakorlatok egyszerűek és extra segédeszköz nélkül végrehajthatóak. Persze mielőtt bármibe is belevágnál, egyeztess az orvosoddal, nehogy ronts a helyzeten!

A modern életmód rendesen gyilkolja a gerincet a hétköznapokban, tevékenységeink közül pedig pont az ülés az egyik legveszélyesebb. Túlterhelődnek, kopnak a porckorongok, elgyengülnek az izmok, aztán hátfájás, előboltosulás, majd gerincsérv is lehet a vége.

Fontos, hogy a gerinc egyensúlyi állapotát visszaállítsuk, megtanuljuk a helyes tartást, illetve megerősítsük a gerinc melletti izmokat is. Erre számos útmutatót találhatunk a neten, viszont érdemes olyasmivel próbálkozni, amelyet egy legitim szakértő (orvos) állított össze. Például egy ilyen, otthon végezhető gerinctorna gyakorlatokat bemutató videóval, amelynek ajánlóját lent is láthatod.

Mi az a McKenzie-torna?

A McKenzie-torna egy terápiás rendszer, amelyet különböző hátsérülések vagy gerincbetegségek esetén alkalmaznak. Izomerősítő és nyújtó gyakorlatokból áll, hasonló a talajtornához és talán egy kicsit a fegyencedzéshez is. Fontos, hogy egyeztess az orvosoddal, ha végezni akarod, és szakember tanítsa be az egyes gyakorlatokat!!

További lehetőségek a megelőzésre:

  • úszás,
  • jóga vagy specifikusan gerincjóga,
  • pilates,
  • calisthenics,
  • street workout (mértékkel),
  • fegyencedzés

Kép: [forrás]

Ez is érdekelhet:  Hogyan segíthet az egészségügyi problémáidon a nordic walking?
gerinctorna gyakorlatok borító

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .