Az áfonya gyógyhatása

Az áfonya édes és tápláló gyümölcs, mely magas koncentrációban tartalmaz vitaminokat és különböző rostokat. A gyümölcs gyógyhatása bizonyított tény, nézzük miért is érdemes szemezgetnünk időnként.

eb37b60721f6003ecd0b470de7444e90fe76e7d519b8174494f8c3 1280 blueberry - Az áfonya gyógyhatása

Antioxidánsok

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, melyek gátolják az égési folyamatokat. Éppen ez miatt rendkívül népszerűek az öregedést gátló szerek piacán, de nem elhanyagolhatóak az egészségügyi állapotunkra kifejtett hatásai sem.

A gránátalma és a bogyók (áfonya, szeder, málna) a legmagasabb aktivitást mutatták egy kísérletsorozat során, mely a sejtek antioxidáns aktivitását vizsgálta. A vizsgált gyümölcsök közül a banán és a dinnye a volt a legalacsonyabb.

Az antioxidánsok szerepe a oxidatív DNS károsodás csökkentésében is jelentős szerepet kap. Az átlagember DNS-e a becslések szerint napi 10.000 elváltozást produkál sejtenként. Az antioxidánsok segítségével ez a szám jelentősen csökkenthető.

Egy 4 hetes vizsgálat során almalé és áfonyalé keverékéből készült italt fogyasztott a 168 részt vevő. A tesztidőszak lejárta után kb 20%-kal kisebb volt az említett károsodás mértéke.

 

Teljesítmény

További kutatások azt mutatják, hogy az áfonya jótékony hatással van a teljesítményre, és a memóriára is. Néhány állatkísérlet eredményeként kimutatták, hogy az áfonya hatására olyan anyagok termelődnek az agyi területeken, melyek nagy mértékében segítik az információszerzést.

Összegzés

Az áfonyabokor élettani hatásai tehát rendkívül sok területen észlelhetőek. Megállapíthatjuk tehát hogy egy olyan gyümölcsöt tisztelhetünk meg személyében, amely nem csak finom, de jótékony hatással van az egészségünkre is.

Ez is érdekelhet:  A kecskeméti Violin Maraton közvetítése
Az áfonya gyógyhatása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .