Fafajták amelyekkel minden nap találkozunk

A környezetünkben található fafajtákat könnyedén felismerjük, de mi a helyzet azokkal a faanyagokkal, amelyekről csak hallomásból tudunk?

Ez az oldal azért jött létre, hogy rendszerezzük ezeket a fafajtákat.

Tölgy

A bükkfélék (Fagaceae) családjába tartozó nemzetség amelynek fajai erdeink legértékesebb lombos fái.

Magyarország erdőterületének körülbelül 48%-át alkotja.Egy tölgyfa 30-40 méter magasra is megnőhet, és néhány példánya 300-500 évig is élhet.Gyökere erős, mélyen hatol a földbe.A tölgyerdőben a fák ritkásan állnak, laza lombkoronája átengedi a napfényt, ezért a fák között gazdag az aljnövényzet.

A tölgy kedvelt hordó alapanyag. A tölgyfahordóban érlelt italok kellemes aromát kapnak a tölgyfa anyagától.

barrels 52934 1280 1024x768 - Fafajták amelyekkel minden nap találkozunk

Bükk(Fagus silvatica)

Egyik legfontosabb fafajunk.Erdeinknek körübelül 11%-át bútorgyártásra használjákHazánk hűvösebb éghajlatú tájain, 600-800 méteres tengerszint mellet honos.A bükkösben a fák sűrűbben sorakoznak egymás mellett.Kérge sima, szürke színű.A lombkoronája zárt. Termése makk.

Gyertyán:(Carpinus betulus)

A nyírfafélék (Betulaceae)családjába tartozó erdei fafaj.Magyarország erdei faállományának csaknem 10%-a.

Akác(Robinia)

A pillangósok (Fabaceae) családjába tartozó fafaj,amely a 17.században került Amerikából Európába.Leggyakoribb a fehérakác.Magyarország erdőterületének mintegy 17%-a akácos.Fáját sokoldalúan alkalmazzák az iparokban, ezért nagy az erdőgazdálkodási jelentősége, s ehhez még társul az is, hogy kiváló a homok megkötő képessége.

Fenyőfélék(Abietaceae vagy Pinaceae)

A nyitvatermők (Gymnospermae) törzsébe, a toboz termők (Coniferae) osztályába tartozó család.Fás növények amelyeknek tű vagy pikkely alakú levelei vannak.Túlnyomólag az Északi félgömb mérsékeltebb övében élnek.Magyarországon az erdei fenyő szabadon terem.Európa legtöbb hegyvidékén a lucfenyő alkotja a fenyő övet.Gyakori fenyőféle a hazánkban a lucfenyő, a vörösfenyő és a fekete erdő.

Lucfenyő(Picea excelsa)

Európa hűvös területein  erdőalkotó fa. Bútorok, nyílászárók kedvelt alapanyaga,ezek mellett kiváló építőfa. A legértékesebb fajtáit (amelyek évgyűrűi egyenletesek és keskenyek) hangszerek készítéséhez használják.

A gyantájából terpentin, hegedűgyanta is készül.

Erdei fenyő

Hazánkban egyik legelterjedtebb erdőnek ültetett fenyőfaj az erdeifenyő.Vékony tápanyagban szegény talajban is megél, ott ahol már  fás szárú növények nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.Törzse egyenes, 15-20 méter magas, de elérheti a 30 méteres magasságot is.Ágai szétterülnek a csúcs felé rövidülnek.Koronája kúp alakú.Kérge rozsdabarna.Mindig láthatunk elöregedett, lehulló és fiatal fejlődő levelet ezért a legtöbb fenyőfélékhez hasonlóan örökzöld.

Ez is érdekelhet:  Liam Neeson badass alakításai az Elrabolva vonalon

Vörösfenyő(Larix)

Az egyik legelterjedtebb lombhullató fenyőféle. Értékes építőfa, régészek több ezer éves vörösfenyő gerendákat is tártak már fel. Napjainkban kedvelt alapanyaga a teraszburkolatoknak, de a hajóépítésben is a gyakran használt fafajták közé tartozik.

Fűz(salix)

A (saliceae) családjába tartozó nemzetség fajai.Kétszikű fás növények, lándzsa alakú levelekkel, barkás virágokkal.Kérgéből gyógyszert és cserzőanyagot nyernek.

Éger, enyves éger(Alnus glutinosa)

a nyírfafélék (betulaceae) családjába tartozó, erősen nedves talajokat kedvelő fa.Fája iparilag használható puhafa.

Körtefa(Pyrus)

Rózsafélék családjának egyik nemzetisége.Fajai főleg almatermésű fák. A nemes (P.domestica) különböző fajtáit ivartalan úton szaporítva értékes gyümölcsként termesztik.

Gesztenye,szelídgesztenye (Castanea sativa,Castanea vesca)

A bükkfafélék (Fagaceae) családjának egyik nemzetisége.Szúrós kupaccsal körülvett magtermése nagy tápértékű magot tartalmaz.

Nyárfa:(Populus):

A fűzfafélék közé tartozó nemzetiség.Virágzatuk barkás ismertebbek a fehér (P.alba), a fekete (P.nigra) folyóparti fűz-nyár ligetekben található.Fájuk értékes puhafa.A jegenyenyár (P.italica) sorfának használatos.

Nyír:(Betula pendula):

A (Betulaceae) családjába tartozó fehérkérgű fa.Fája kemény rétegű iparfa.

Eperfa(Morus)

Az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó növények.A fekete (savanyú) (M.nigra) gyümölcsét nyersen és feldolgozva fogyasztják, ezt egyes vidékeken helytelenül szedernek nevezik.A fehér (M.alba) levelei a selyemhernyók tápláléka, gyümölcsét eszik illetve etetésre használják vagy feldolgozzák szesznek gyümölcslének, íznek.

További hasznos linkek a fafajtákról:

Segíts te is bővíteni a leírást, ha nem találtad azt a fafajtát amire kíváncsi voltál, írd meg nekünk és kiegészítjük az írást. Ha elírást veszel észre, vagy extra információid vannak valamelyik itt szereplő fáról azt is írd meg bátran a hozzászólások között.

Ez is érdekelhet:  Minden, amit a GTMETRIX-ről tudni érdemes
Vajon milyen fafajták fordulnak elő egy ilyen erdőben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .