Hogyan segíthet az egészségügyi problémáidon a nordic walking?

Modern életmódunk átkaként egyre több és több betegség válik trenddé társadalmunkban. Keringési zavarok, gerinc és mozgásszervi, mentális problémák, depresszió és egyre csak bővül a lista. A rendszeres mozgással azonban sok-sok problémát kezelhetünk, illetve megelőzhetünk. Az egyik fiatal sport, a nordic walking részben éppen ezt a célt szolgálja: életkortól és fizikai háttértől függetlenül nyújt megoldást azoknak, akik nem riadnak vissza a szervezet egészét megdolgoztató mozgástól.

Mi az a nordic walking?

A nordic walking a gyaloglás olyan formája, ahol botok és ritmikus mozgástechnika segítségével segíted az előrehaladást. Első ránézésre talán hóbortosnak tűnhet a dolog az avatatlan szem számára, azonban sokkal többről van szó, mint divatról. Ez a mozgásforma hihetetlenül sok előnnyel jár. A gyaloglással és sok-sok más sporttal ellentétben nem csupán egy-egy szervrendszer, hanem az egész szervezet átmozgatására és erősítésére szolgál, ráadásul bárki végezheti. Egy pár speciális, erre a célra szánt botra, némi kitartásra, illetve egy lehetőleg szakszerű edzőtől tanult technikára lesz szükséged hozzá.

Hogyan űzheted? Kinek ajánlott?

Ha megtanultad, hogyan kell pontosan végezned a mozdulatsort (illetve mozdulatsorokat, hiszen itt is több technika létezik) és beszerezted a szükséges botot, akkor lényegében csak kényelmes ruhára lesz szükséged. Bárhol edzhetsz, de hazánkban is találsz konkrétan erre a célra kijelölt útvonalakat, például Bükfürdő környékén is.

A nordic walking egyik legfőbb pozitívuma, hogy a botok és a technika megfelelő használatával jelentős energiabefektetés mellett sem terheled túl tested egyes részeit. Kifáraszt és átmozgat az edzés, de például egy túlsúlyos embernél nem gyilkolja annyira az izületeket, mint mondjuk a futás. Hétköznapi fittségre vágyóknak, elnyűtt irodai dolgozóknak, nyugdíjasok, túlsúlyosaknak is ajánlott sport, ráadásul a műtét utáni rehabilitációban is segíthet.

Honnan származik?

A nordic walking eredetileg a sífutásból alakult ki, hó hiányában végezték például erőnlét javítása céljából már a huszadik század első felében is Finnországban. Lendületet igazából egy szakdolgozatnak köszönhetően a kilencvenes években kapott a sport, onnantól kezdve említhetjük ezen a néven. Napjainkban világszerte rengetegen űzik rehabilitációs, rekreációs és professzionális célból is.

Ez is érdekelhet:  A gerinctorna gyakorlatok fontossága

A kép forrása: [link]

nordic walking

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .