Ezt megkönnyeztem – The Purring Quest

A The Purring Quest egy igazi szívvel és lélekkel készült indie platformer, ami remekül bizonyítja, hogy a videojátékok is lehetnek művészeti alkotások. És hogy a cuki videojátékok is lehetnek eszméletlenül nehezek.

Sztori és hangulat

A játék főszereplője egy Kimchi nevű cica, aki idős gazdáját keresi. A kerettörténet hangulatát tekintve sokban hasonlít a Pixar Fel című animációs filmjének keserédes bevezetőjére: a könnyfakasztóan szép kezdő képsorok itt is az örökös szeretetről, a veszteségről és az önzetlen törődésről szólnak. Fontos szerepet kap a macskák örökbefogadásának motívuma is, hiszen a játék egyik célja, hogy bevételéből segélyszervezeteket támogassanak.

A The Purring Quest esetében a mindent átható romantika és szentimentalitás nem csupán bejáratott eszköz, hanem a játék lelkének része. Egyszerűen érződik rajta az alkotói szeretet és témához való elkötelezettség.

Audiovizuális szempontból a játék egyszerűen letaglózóan gyönyörű. A rajzos ábrázolásmód csodálatos volt és a legjelentősebb szerepet kapó aláfestő zenéje pedig a legjobb, amit valaha hallottam videojáték alatt.

A The Purring Quest játékmenete

A játék egy lopakodós és csapkodós elemekkel tarkított platformer, amelynek egyes szintjei változatos minijátékokkal zárulnak… nehézségi szintje pedig nagyjából a Dark Souls rajongók számára lehet belőve. Szóval türelem kell hozzá. Nagyon… sok… türelem. A sztori teljesítésén túl szintenként 200 halat és 1-1 extra tárgyat lehet összegyűjteni, illetve további macskákkal találkozhatunk, akik megosztják majd velünk gondolatainkat.

A kedves, cuki hangulat és az elég durva nehézségi szint érdekes ambivalenciát ad a játéknak. Habár a Dark Souls játékokkal még nem játszottam, olvastam pár írást azzal kapcsolatban, hogy a túlzott nehézséget is fel lehet használni a narratíva elemeként. Erről a témáról egyébként nagyon jókat mondanak a CTRL nélkül utolsó évadában is. Ott az egyik főszereplő alkot egy gyönyörű és hangulatos játékot, azonban megtagadja azt, hogy bármi segítséget nyújtson a felhasználókat a feladványok megoldásai kapcsán. Hogy miért teszi? Mert megtiszteli a játékost azzal, hogy meghagyja neki a tanulás és gondolkodás örömét, ezzel is támogatva a finálé emocionális hatását.

Ez is érdekelhet:  Válogatás: olcsó számítógépes játékok #1

Frusztál, felcsesz, de csak azért is végigviszed: a végén pedig hatalmas katarzisként fogod átélni a sikert. Pont, mint a The Purring Quest esetében.

És hogy mire számíthatsz? Csúszós irányítás, ritkásan elhelyezett checkpointok, komplex ügyességi szakaszok és kicentizett ugrások fogják nehezíteni a dolgodat. A feladatok egyébként nem teljesíthetetlen, inkább csak sok gyakorlást igényelnek.

Technológia, hossz, ár

A játék a Unity engine-re épül, grafikai szempontból egyszerű, de gyönyörű. Egy diétás HD6670-on 1080p mellett maximális beállításokkal futott.

Mivel a túlélésre és nem az összes hal összegyűjtésére törekedtem, ezért körülbelül 3 óra alatt teljesítettem a sztorit. Ebbe persze rengeteg balul sikerült próbálkozás is beletartozik, de azért nem csaptam meg a gépet közben.

Ez a hossz sokak számára riasztó lehet a játék tíz eurós ára mellett, viszont mint említettem, az alkotók a bevételüket jótékony célra szánják. Akciós időszakokban egyébként másfél euróért szokták árulni.

Végszó

Ha szentimentális típusú, macskaszerető ember vagy, és nem riadsz el a NEHÉZ, türelmet igénylő játékmenettől, mindenféleképpen érdemes egy próbát tenned a The Purring Questtel. Nem, én egyáltalán nem vagyok türelmes, viszont számomra érzelmi pluszt adott, amit soha nem tapasztaltam még más játéknál. Ajánlom.

Az alkotócsapat, azaz a Valhalla Cats weboldalát itt találod.

20180609220346 1 1024x576 - Ezt megkönnyeztem – The Purring Quest

 

20180610123038 1 1024x576 - Ezt megkönnyeztem – The Purring Quest

 

20180610111329 1 1024x576 - Ezt megkönnyeztem – The Purring Quest

 

20180609224459 1 1024x576 - Ezt megkönnyeztem – The Purring Quest

the purring quest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .