Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler’s Run

Habár Facebook oldalunkon rendszeresen osztunk meg apróbb híreket és akciókat videojátékokkal kapcsolatban, magán a blogon eddig csak egy ilyen témájú cikk jelent meg korábban. Vágjunk hát mindjárt a közepébe a dolognak! Augusztus 29-én debütált a GTA Online új, ingyenes DLC-je, amelyben Ron segítségével csempész-tevékenységet végezhetünk San Andreas területén. A fő hangsúly most a légi harcokon és szállításon van.

A GTA Online: Smuggler’s Run egy átlagjátékos szemszögéből

A GTA Online új DLC-je az eddigiekhez hasonlóan teljesen ingyenesen érhető el a játékosok számára. A másfél gigabájtnyi csomag jelentős mennyiségű új tartalmat nyújt, viszont fel kell készülni arra, hogy igen komoly játékon belüli pénzt kell beáldoznunk az új csecsebecsék birtokba vételéhez. Jelen írás egy picit el fog térni az átlagos ismertetőktől, mivel beugró szemszögből fogom részletezni a dolgok egy részét, ráadásul egy ma már nagyjából elavultnak számító PC-n játszottam.

A csempésztevékenység megkezdéséhez a játékon belüli weben található Maze Bank Foreclosures oldalon kell vásárolnunk egy hangárt. Összesen öt lehetőség áll rendelkezésünkre, kettő délen, a Los Santos repülőtér területén, három pedig északabbra, Fort Zancudoban található. A bázison érdemes jól viselkedni, mivel rosszalkodás esetén különösebb probléma nélkül megtámadnak az ott állomásozó katonák. A városi hangárok 1 és 1,5 millió dollár között vásárolhatóak meg, az északiak 2 és 3 millió között, de további 2 millió szükségeltetik ahhoz, hogy a teljes konfigurációt kapjuk meg. A hangár elsősorban az áruk és repülőgépek tárolására, illetve a kereskedelmi küldetések elindítására szolgál, azonban felszerelhetjük egy lakrésszel, illetve a gépek módosítására és tuningolására szolgáló műhellyel is.

GTAOSR H08 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

Ezek az árubeszerző- és értékesítő küldetések kellemes meglepetést okoztak, ugyanis meglehetősen változatosak lettek. Volt, hogy szállítógépeket kellett lelőni vadászgéppel (persze volt kíséretük is), bombázni is kellett, mutatványokat produkálni, illetve amfíbiával (kétéltű repülőgéppel) elsüllyedt hajót megközelíteni. Némelyik misszió meglehetősen nehézre sikeredett, de ez egyáltalán nem baj, inkább az irányítással kapcsolatban voltak frusztráló problémák (főként a bombázásnál). Az új tevékenységi körben Trevor hű csicskása, a teljesen elmebeteg, paranoid Ron lesz a segítőtársunk.

Ez is érdekelhet:  Tomb Raider: Underworld játékismertető

Új helikopterek és repülőgépek

Jelen pillanatban hét új megvásárolható repülőgép, illetve helikopter került a GTA Online-ba, de a küldetések során még több is felbukkan. Az Elitas Travel oldalán kapható a kétmillió dollár felett árat kóstáló Alpha Z1 egyszemélyes gép és a Havok miniatűr helikopter, illetve a legolcsóbb adalék, a 665 ezres Ultralight sárkányrepülő. A Warstock gépeivel sikerült kicsit jobban megismerkednem az első napon a küldetések alkalmával:

  • LF-22 Starling: Cuki kis miniatűr bombázó, de igazából nem tetszett. Rakétarásegítéssel rövid úton tud felszállni, de egyébként instabilnak és nyűgösnek éreztem.
  • Rogue: 1,6 milliótól induló multifunkciós, kétszemélyes gép. Nem rossz, de szintén instabilnak éreztem, egy küldetés alkalmával manőver közben teljesen irányíthatatlanná vált és lezuhant, ami az időlimit miatt bosszantó volt.
  • V-65 Molotok: Körülbelül 4,8 milliótól kapható jószág, amit egyszerűen csodálatos vezetni. Gépágyú, rakéta és csali is a rendelkezésünkre áll, a repülési élmény pedig csodálatos. Külsőre is igazán stílusos gépszörnyeteg, ami a klasszikus orosz vadászgépekre hajaz.
  • Tula: Igazi multifunkciós darab: amfíbiaként vízen és szárazföldön is landolhat, rakétarásegítéses indítással is rendelkezik, továbbá bombázóképességgel és gépágyúval is. Ráadásul merőleges fel- és leszállásra is képes, valamit öt személyt szállíthat. Hátránya az a fránya 5 millió 200 ezer körüli árcímke…

GTAOSR H07 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

Küldetések alatt felbukkanhatt még 7 új gép, ezekből hárommal sikerült repülni:

  • Howard NX-25: a kelleténél némileg érzékenyebb és gyorsabb műrepülőgép.
  • FH-1 Hunter: Multifunkciós harci helikopter, régi ismerős a GTA világából.
  • Mammoth Mogul: kétmotoros, forgó lövegtoronnyal felszerelt nagy testű repülőgép. Nehezen védhető, mivel a torony hatalmas holttérrel rendelkezik, ráadásul viszonylag lomha is.

Továbbá megvásárolhatóvá vált a Lazer vadászrepülő is.

Új autók, cuccok, játékmód

Az új GTA Online DLC-vel két új autó is érkezett a játékba. A Grotti Visione pontosan azt hozza, mint amit egy kétmillió dollár feletti árú szuperautótól várunk: gyors, giccses és jól kanyarodik. A Vapid Retinue viszont jóval izgalmasabb jószág lett. A Ford Escort első generációjára hajazó, nagyon szép formájú, kétszemélyes, hátsókerék-meghajtású sportkocsi a Classic Sports kategóriát erősíti, kellemes gyorsulási értéke és roppant élvezetes irányítása miatt sok szép pillanatot fog okozni a játékosok számára. A sokféle tuningopcióval rendelkező autó ára 615 ezer dollár és a Southern San Andreas Super Autos oldalról rendelhető meg. További újítás a Motor Wars játékmód, ami lényegében a PlayerUnknown’s Battlegrounds miniatűr változata. Természetesen új ruházati termékeket is kaptunk.

Ez is érdekelhet:  Szubjektív: GTA Online #1

GTAOSR CVR01 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

GTAOSR CVR08 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

Játékmenet és technikai háttér

Idegölő

Feszültebb játékosok számára komoly problémát fog okozni, hogy újabb indulóval bővült a telefonos zaklatók tábora. Az emlékeztetőként szolgáló hívások száma mára így is komoly problémát jelentett, hiszen rendkívül zavaróak, akadályozzák a zavartalan játékot és igazából feleslegesek is. Ez most még súlyosabbá vált azok számára, akik nem vásároltak meg még mindent vagy bármi okból elhanyagoltak funkciókat.  A publikus szerverek egyébként az elkövetkező időszakban teli lesznek a repülőgépeket próbálgató játékosokkal, akik kísérletezésképpen meglepetésszerű szőnyegbombázásokkal szépíthetik meg társaik életét. A hőkövető rakéták ellen szerencsére védekezni tudunk, mivel a fegyverboltokban kapható jelzőrakétát kilövő Flare Gun szép színes lövedéke immáron csaliként szolgál. Szerencsére az előző kiegészítővel ellentétben a mostani újdonságok nem biztosítanak extrém szintű előnyöket a vásárlóknak, mivel nem kevés gyakorlás és skill szükséges az effektív használatukhoz.

Game Engine

Technikai oldalról nézve a helyzet felemás. A screenshotokon is látható, hogy minimumom futtattam a játékot. A gépről annyit, hogy egy i3-3220-as processzor hajtja, 8 giga DDR3 RAM van benne és egy 1 gigabájtos Gigabyte HD6670, ami DX11-et támogat. Egyszerűsítve: átlagos mennyiségű memória, átlagos teljesítményű processzor és alsókategóriás, ma már elavult videokártya. A megjelenés előtt aggódtam, hogy bajok lesznek a látótávolsággal és a frame rate-tel is, de szerencsére nem volt gond. A frissítést követően természetesen egyből összeomlott a játék, azonban avideokártya meghajtóprogramjának aktualizálása megoldotta a problémát. Habár konkrét mérést nem végeztem, a frame rate még stabilabbnak is tűnt, mint eddig (a hangárakban volt erősebb esés, viszont ez meg nagyjából teljesen mellékes dolog), ráadásul egy icipicit csökkent a jogosan kritizált extrém töltési idő is. A játék motorjának fejlettségét jól mutatja, hogy még egy kvázi árkád repülőszimulátort is bele lehet dobni a mókába.

Idegölő #2

Általában elégedett voltam a dolgokkal, viszont a Howard műrepülőgép sebessége miatt még némi gyakorlás után is nagyon nehéz felmérni a becélzott objektumok távolságát (hidak alatt kell átrepülni a hozzá tartozó küldetésben), illetve egyszemélyes bombázók esetében egy plusz kéz nem árt az irányításhoz a billegés miatt. A bombázás inkább poénnak jó, de rettenetesen kifinomulatlannak éreztem. Kevesebb alkalommal futottam bele a sessionből való kiesésbe is, viszont az anticheat rendszer még mindig olyan lyukas, mint egy ementáli sajt. A megjelenést követően a publikus szervereken sajnos nem egy sérthetetlenül öldöklő vérpistikével futottam össze és a pénzkérő chates szövegek száma sem látszik csökkenni.

Ez is érdekelhet:  Ezt megkönnyeztem – The Purring Quest

Végszó

Összességében véve a plusz tartalmat jó adaléknak érzem, sok izgalmas órát ad hozzá a GTA Online-hoz. A járművek érdekesek, a küldetések korrektek, ráadásul további cuccok is várhatóak, mint például a közeljövőben megjelenő Vigilante, ami több különböző Batmobile-típus szerelemgyereke.

20170829201041 1 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

20170829210411 1 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

20170829220456 1 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

20170829214637 1 1024x640 - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

megjelent az uj gta online dlc a - Megjelent az új GTA Online DLC, a Smuggler's Run

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .