Bolestaw Prus – A Bábu

Boleslaw Prus,  (1847-1919, családi nevén Alexander Glowacki ) a klasszikus lengyel elbeszélők legkiválóbbjai közé tartozik.

Könyv adatai
 Könyv címe  A Bábu I.-II. kötet
 Szerző(k)  Bolestaw Prus
 Kiadó  Szépirodalmi Könyvkiadó
 Kiadás éve  1952
 ISBN  –
 Oldalszám 804

A könyv eredeti címe: Lalka (fordította Mészáros István)

Megjelent 5000 példányban.

A bevezetőt Írta Kovács Endre, melyben bemutatja Prus életét, munkásságát és a regény rövid tartalmát:

Boleslaw Prus,  (1847-1919, családi nevén Alexander Glowacki ) a klasszikus lengyel elbeszélők legkiválóbbjai közé tartozik.

Munkáit a lengyel népi demokrácia nagy példányszámban adja az olvasótömegek kezébe s a szocializmust építő lengyel nép a többi múltszázadbeli klasszikus mellett éppen Prus regényeiben talál feleletet arra a kérdésre, milyen is volt a társadalom élete a lengyel kapitalizmus megszületése és kifejlődése idején.
Újságíróként kezdte, a dolgozók nehéz életéről, nyomoráról írta első cikkeit. Síkra szállt a munkafeltételek megjavításáért, szorgalmazta az ínségek megsegítését, kölcsönpénztárak szervezését, egyszóval az apró eredményekért folyó küzdelmet: az akkori lengyel burzsoázia programját képviselte. Munkái hamarosan jó nevet szereztek neki és a varsói pozitivisták körében Prus neve általános elismerésnek örvendezett. Írói hírnevét apróbb elbeszélésekkel alapozta meg.


A Bábu számos oldalról s igen mélyrehatóan mutatja meg a lengyelországi kapitalizmus alakjait s életkörülményeit is. Az arisztokraták széles köre mellett itt látjuk a kereskedősegédek, a diákok mindennapi életét, tanúi vagyunk a varsói diákok nyomorának, halljuk érveléseiket az esedékes lakbér megfizetése ellen. Prus kitűnően állítja egymással szemben Varsót és Párizst.

A Bábú I II. - Bolestaw Prus - A Bábu

A BÁBU I II nyitott - Bolestaw Prus - A Bábu

Itt kérdezhetsz, vagy tehetsz ajánlatot a könyvre. A könyvet a legmagasabb ajánlattévő kapja meg. [contact-form to='sunda@ewaste.hu' subject='Könyvrendelés Nagyonbödönön'][contact-field label='Név' type='name' required='1'/][contact-field label='E-mail cím' type='email' required='1'/][contact-field label='Ennyit ér meg nekem' type='text'/][contact-field label='Kérdés, üzenet (Ha több könyv érdekel azt is jelezheted itt)' type='textarea' required='1'/][/contact-form]
Ez is érdekelhet:  Magyar pénzérmék és papírpénzek
Bolestaw Prus - A Bábu I.-II.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .