A kalandor és a lady sorozatkritika

A nyolcvanas évek a humoros és hangulatos kalandfilmek aranykora volt, manapság azonban viszonylag ritkán találkozni a klasszikus stílusra hajazó alkotásokkal. A kalandor és a lady, a Sky 1 nyolcrészes sorozata hiánypótló alkotásnak számít a modern mozgóképes projektek között.

A kalandor és a lady sztorija

A sorozat egyik főszereplője Alexandra Lindo-Parker (a „Lady”), aki a British Museum egy igen ambiciózus és makacs régésze. Az első epizód elején sikeresen kiharcolja, hogy a múzeum anyagilag támogassa az Amazonas vidékére tervezett kutatóútját, amely során az eltűnt Percy Fawcett utolsó táborát kívánja megtalálni. A esőerdőben aztán véletlenül találkozik Hootennel, a nagyszájú, karizmatikus kalandorral, aki a régiségek felvásárlása helyett megelégszik az alternatív módszerekkel is. Az amerikai miatt pillanatok alatt bajba keverednek és a bonyodalmak sora egyre hosszabb lesz, ahogyan az átélt kalandoké is.

Felépítés, stílus

A Hooten and the Lady egy nyolcrészes évadot élt meg, az egyes epizódok játékideje körülbelül 47 perc. Minden epizód más helyszínen játszódik – az Amazonas vidékét Róma követi, de a főszereplők eljutnak a Himalájába és Moszkvába is –, az epizódok pedig önálló történettel bírnak, de mindkét főszereplőre jut egy-egy saját átívelő szál is. A sztorik végtelenül le vannak egyszerűsítve és az összes létező kalandfilmes klisét ellövik bennük, de a készítők nem is erre a tényezőre helyezték a hangsúlyt. Hangulatát és technikai megoldásait tekintve a széria körülbelül szintén az átlagszínvonalat képviseli. A helyszínek kellően változatosak és a díszletek se rosszak, bár azért érződik, hogy ez nem éppen egy nagy költségvetésű hollywoodi alkotás.

Amiért megéri megnézni

Ami a sorozatot szerethetővé és élvezetessé teszi, az a színészi játék. Ahogy a nyolcvanas évekbeli klasszikusok esetében, itt is rengeteg múlt a két főszereplő közötti kémián, ebben pedig A kalandor és a lady messze élen jár. A tűzről pattant Alexet alakító Ophelia Lovibondot a magyar nézők az amerikai Sherlock és Watson című sorozatból ismerhetik (eredeti címén Elementary, főszerepben Johnny Lee Miller és Lucy Liu), a lelkiismeretes opportunista szerepében tündöklő Michael Landest pedig a rövidéletű Rémvadászok szériából. Zseniálisan megírt és előadott párbeszédeik, véget nem érő csipkelődésük rendkívül szórakoztató és emlékezetes, miattuk éri meg úgy igazán végignézni ezt a nyolc epizódot. A mellékszereplők is jól teljesítettek, közülük a korábbi Bond-lány Jane Seymourt, illetve Jessica Hynest érdemes kiemelni, aki a faltól-falig zseniális Spaced sitcom társírója és főszereplője volt.

Ez is érdekelhet:  Szilícium-völgy 5. évad

A kalandor és a lady ajánló

Összességében véve A kalandor és a Lady egy habkönnyű, nosztalgikus hangulatot előidéző kis sorozat, ami a fantasztikus érzékkel megírt és eljátszott verbális adok-kapok miatt remek szórakozást biztosít a nézők számára. Az egyetlen rossz hír, hogy elkaszálták, így nem lesz második évada. A befejezés ugyan nyitott, de inkább csak meghagyták vele a folytatások lehetőségét, egyáltalán nem rontja a széria élvezhetőségét.

A kalandor és a lady előzetes

https://www.youtube.com/watch?v=X2MxaZOukcU

A sorozat adatai

Eredeti cím: Hooten and the Lady
Epizódok száma: 8, epizódok átlagos hossza: 46 perc

Producerek: Cameron Roach, Caroline Levy, Tony Jordan, Simon Winstone
Szereplők: Ophelia Lovibond, Michael Landes
Zene: Magnus Fiennes
Csatorna:  Sky 1 (eredeti, Nagy-Britannia), The CW (USA, 2017)
a kalandor és a lady borító

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .