2017-es filmek #3 – Futottak még

Habár a 2017-es filmek között rengeteg kiemelkedő alkotás akadt, voltak azért olyan darabok is bőven, amelyek nem igazán sikerültek jól. Szubjektív szempontok szerint összeállított listánk következik.

A 2017-es filmekről röviden #3: Futottak még

Bright

A várva várt Netflixes fantasy atombomba Will Smithszel és Joel Edgertonnal igazából nem lett túlzottan jó. A “néhány év van már csak a nyugdíjig”-féle tapasztalt veterán és a zöldfülű kívülálló járőr páros realisztikusan felépített disztopikus fantasyvilágba való bedobása kellemes műfaji kavarást ígért, ráadásul a rendezői székben David Ayer, a kemény zsarufilmek mestere ült. Mégis mi ment félre?

Hát Max Landis forgatókönyve. Az ifjú titán eddig egészen kellemes alkotásokat tett le az asztalra (Az erő krónikája, Mr. Right, Beszervezve), viszont itt a merész kezdés után a létező összes fantasy kliséből építette tovább a film sztoriját. Ez a fajta kompromisszumokkal teli sablonosság rendesen aláásta az egyébként korrekt koncepciót. Maga a film azért összességében véve messze van attól a mozgófilmes tömegpusztító fegyvertől, amelyet a kissé nyűgös kritikusok festettek a nézők elé: a színészek igazából jók, az akciók Ayeresen vér és mocsokszagúak, a hangulat pedig egészen erős lett. A sztori az tényleg nagyon csúnyán semmilyen irányba futott ki, viszont Smith és Edgerton bőven nézhetővé tette még így is az alkotást. Jó hír, hogy a pozitív nézői visszajelzések miatt a Netflix folytatni kívánja a filmet, így ez a rendkívül izgalmas világ kap még egy második, teljesen megérdemelt esélyt.

Műfaj: akciófilm, krimi, fantasy
Játékidő: 117 perc
Írta: Max Landis, rendezte: David Ayer.
Főszerepben: Will Smith, Joel Edgerton, Noomi Rapace, Edgar Ramirez, Lucy Fry
[imdb link]

Bleeding Steel

Amilyen jó volt Jackie Chantől a The Foreigner, annyira rossz lett a Bleeding Steel. Azt elismerem, hogy az első akciójelenet eszméletlenül jól sikerült: bátran felvállalta a logika hiányát, véres-mocskos-tökös-brutális volt, ráadásul látványos és a maga hatásvadász módján még meglehetősen drámai is. A film többi része? Jobb esetben semmilyen, rosszabb esetben ütnivalóan irritáló karakterek loholtak valami sztoriszerűség nyomában. Mentségként még az akció sem hozható fel, hiszen az időnként felbukkanó csörtéket totál kinyírta a rettenetes effekthasználat, a horribilis látványterv, nameg a béna rendezés. Ja, a humor? Hát az is legalább ekkora katasztrófa volt. Jackie Chan persze remekelt, mint mindig, de egyébként a film… hjaj. Legalább nem volt túl hosszú az alkotás a maga bruttó 109 percével. [link]

Ez is érdekelhet:  Battle Royale (2000) ajánló és előzetes

Élesítve (Unlocked)

Hiába a remek színészi gárda, az Élesítve annyira középszerű, hogy pár órán belül már szinte alig emlékszik belőle valamire az ember. A terrorelhárítós-átvert ügynökös sztori sablonos és kiszámítható, az alakítások középszerűek, a hangulat és a rendezés túlzottan semmilyen.

Műfaj: akciófilm, thriller
Játékidő: 98 perc
Rendezte: Michael Apted. Írta: Peter O’Brien.
Főszerepben: Noomi Rapace, Michael Douglas, Orlando Bloom, Toni Collette, John Malkovich
[imdb link]

A Kaptár: Utolsó fejezet (Resident Evil: The Final Chapter)

A Resident Evil mozis franchise immáron elérkezett hatodik, egyelőre zárónak tűnő epizódjához, amelyben Alice (a mindig dögös Milla Jovovich) megint … harcol. Kis csalással került fel a listára, hiszen eredetileg 2016-os film, viszont a bemutatója jópár országban januárra csúszott át. Az előző két hosszúra nyúlt videoklipre hajazó epizóddal ellentétben az Utolsó fejezet már jóval filmszerűbb jelleget kapott, azonban Paul W.S. Anderson nem tudta jelentősen emelni a színvonalat. Vannak benne akciójelenetek, fordulatok, színészek, de egy bő középszernél jobbat ez a rész sem tudott hozni.

Műfaj: akciófilm, horror, sci-fi
Játékidő: 107 perc
Írta és rendezte: Paul W.S. Anderson
Főszerepben: Milla Jovovich, Iain Gl en, Ali Larter, Shawn Roberts, Ruby Rose
[imdb link]

 

Manhunt (Zhui bu)

A Manhunt főszereplője egy gyógyszeripari cégnek dolgozó kínai ügyvéd (Zhang Hanyu) , aki egy reggel halott barátnője mellett ébred. Semmire sem emlékszik az éjszakából, de minden bizonyíték ellene szól, ezért menekülnie kell. Meg kell találnia az alibijét jelentő személyt, miközben nyomában Japán egyik legkitartóbb detektívje (Masaharu Fukuyama) és két bérgyilkosnő is lohol.

Ez a film nem lett jó.

A béna vágás miatt egyszerűen szétesik a film, az akciójelenetek sokszor túl műviek, a sztorinak nincs igazi mélysége, ráadásul telis-tele van rettenetes angolsággal előadott, erőltetett, teljesen indokolatlan, katasztrofálisan megírt angol párbeszédekkel is. Bár vannak jobb pillanatai és a szörnyű kiejtést leszámítva az alakításokkal sincs baj, túl nyers, átgondolatlan és egyenetlen az alkotás.

Ez is érdekelhet:  Az igazság bajnokai

[imdb link]

A múmia (The Mummy)

A múmia a Dark Universe nevű franchise aktuálisan első darabja, mely lényegében a klasszikus Universal szörnyfilmek feldolgozásaiból épülne fel. Az ismeretlen Drakula lett volna eredetileg a nyitófilm, viszont a nem túl jó fogadtatás miatt a stúdió úgy döntött, hogy inkább a Tom Cruise nevével fémjelzett remake-re fogja alapozni a filmes univerzumot. A marketingesek részéről ez azonban meglehetősen komoly hibának bizonyult, mert bár a Luke Evans főszereplésével készült vérszívózás nem lett kimondottan sikeres, legalább „valamilyen” volt, ráadásul nem is lett veszteséges. A múmia remake teljességgel jellegtelen, szürke, semmitmondó film, gyakorlatilag képtelenség kiemelni belőle bármi pozitívumot vagy negatívumot, annyira feledhető. A biztonsági játék ékes példája ez a 110 perces valami.

A Brendan Fraser főszereplésével készült 1999-es és 2001-es Múmia-filmek sokkal jobban sikerültek: pörgősek, látványosak, szórakoztatóak, élvezetesek. Érdemes inkább azokat elővenni újból.

Műfaj: akciófilm, kalandfilm, fantasy
Játékidő: 110 perc
Rendezte: Alex Kurtzman
Írta: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
Főszerepben: Tom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Russell Crowe
[imdb link]

A setét torony (The Dark Tower)

Idris Elba eszméletlenül jó akciófilmes színész, annyira, hogy simán elviszi a hátán Stephen King regénysorozatának mozis folytatását. Hihetetlenül tökös és karizmatikus alakítása már-már ellensúlyozza a sok negatívumot. King és a stúdió folyamatos balhéjának köszönhetően a film forgatókönyve pocsék lett: háttérinformációkat alig ad a nézőnek, karakterei jellegtelenek és sztoriját tekintve egyetlen szál eredetiséget sem tartalmaz (gyakorlatilag Arnold Schwarzenegger alulértékelt klasszikusához, Az utolsó akcióhőshöz hasonló alapkoncepcióból indul az egész, de tényleg). A látványon érződik, hogy nem volt túlzottan magas a költségvetés, viszont az akciójelenetek korrekt módon sikerült. Sajnos hatalmas kihagyott ziccer lett a filmből.

Műfaj: akciófilm, kalandfilm, fantasy
Játékidő: 95 perc
Rendezte: Nikolaj Arcel
Írta: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel
Főszerepben: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor
[imdb link]

Transformers: Az utolsó lovag (Transformers: The Last Knight)

Két óra környékén volt a filmben egy másfél-két perces, pokolian intenzív csatajelenet, amikor a karakterek közti kommunikáció párszavas tőmondatokra redukálódott. Ez a rövid szakasz tényleg zseniális volt, visszaadta azt, amit az ember elvárna egy igazi látványos, nagyszabású akciófilmtől. Sajnos az alkotás további két és félórája verbális kínzással ért fel. A folyamatos, rettenetesen megírt duma teljesen taccsra vágta a filmélményt, ráadásul én a vágást is zavarosnak éreztem. Szerencsére a következő epizód, ami Bumblebee egy nyolcvanas évekbeli kalandjáról fog szólni, elvileg alacsonyabb költségvetéssel készül Michael Bay nélkül. A 2017-es filmek közül erre a darabra biztosan nem fogunk szívesen emlékezni.

Ez is érdekelhet:  Rogue

Műfaj: akciófilm, kalandfilm, sci-fi
Játékidő: 149 perc
Írta: Art Marcum, Matt Holloway, Ken Nolan. Rendeztő: Michael Bay.
Főszerepben: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Josh Duhamel, Isabela Moner, Laura Haddock
[imdb link]

Underworld: Vérözön (Underworld: Blood Wars)

Az Underworld sorozat ötödik részéről már korábban szót ejtettünk itt a blogon: béna akciójelenetek, zavaros készítői szándék, izzadtságszag mindenütt. Nem túl jó irány, annyi szent.

Műfaj: akciófilm, kalandfilm, fantasy
Játékidő: 91 perc
Írta: Cory Goodman, Kyle Ward. Rendezte: Anna Foerster
Főszerepben: Kate Beckinsale, Theo James, Charles Dance, Tobias Menzies
[imdb link]

Védelmezők (Zascsitnyiki)

A 2017-es filmek között nagyon nagyot robbanthatott volna a Védelmezők, hiszen az orosz Bosszúállók-alternatívára sokak kíváncsiságát keltette fel. Végül azonban hatalmas csalódás lett, hiszen az előzetesekben nagyjából ellőttek mindent, ami jó volt. Látvány terén nem volt baj, hiszen egy amerikai blockbuster költségvetésének töredékéből készült a film, viszont a lehangolóan, elfogadhatlanul szörnyű főgonosz és a nagyon-nagyon buta, keszekusza forgatókönyv teljesen tönkretette az élmény. Elvileg lesz folytatása, remélhetőleg a készítők tanulnak majd a hibáikból.

Műfaj: akciófilm, fantasy
Játékidő: 89 perc
Írta: Andrei Gavrilov, rendezte: Sarik Andreaszjan.
Főszerepben: Sebastien Sisak, Anton Pampushnyy, Sanzhar Madiyev, Valeriya Shkirando, Stanislav Shirin
[imdb link]

2017 es filmek 3 futottak meg - 2017-es filmek #3 - Futottak még

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .