A kairói eset

A kairói eset egy nehéz film, ami az egyiptomi állami rendszer korrupcióját mutatja be egy fiktív, ám mégis valószerűnek érződő történeten keresztül.

Sztori

A kairói Nile Hiltonban egy népszerű gyilkosság áldozatává válik. Egy morálisan nem túl tiszta rendőr (Fares Fares) kezd nyomozni az ügyben, azonban a végtelenül korrupt társadalmi rendszer folyamatosan akadályokat gördít elé.

A kairói eset kritika

A kairói eset történetét egy valós bűntény inspirálta: Suzanne Tamim libanoni arab énekesnő 2008-as meggyilkolása Dubaiban. A film nem a konkrét esetet adaptálja, csak részben az ügy részleteit használja fel a történethez, így fiktívnek nevezhető; nem úgy, mint az általa bemutatott leírhatatlanul korrupt és bűnös társadalmi közeg. 

Tarik Saleh filmjének olyan erős atmoszférája van, ami elkap és nem ereszt. Egy skandináv krimi, egy neonoir az arab világban, ahol a “főhős” éppen csak egy kicsit jobb az őt körülvevő mocsoknál, a rendőrség és az állam pedig nem több, mint az alvilág egyes frakciói. A kellően összetett, de végig emberi léptékű és hihetően felépített történet egy olyan világban játszódik, ahol a bűntény helyszínének átvizsgálása a készpénz felkutatásával és zsebre tételével kezdődik, a helyszínelők majd jönnek, ha felébrednek, a tanúk másodlagos kényelmetlenséget jelentenek, a tettes kilétét pedig a főnökség határozza meg. Itt mindent áthat a bűn, a mocsok, az éjfekete gonoszság és nemtörődömség. 

A film “főhőse” pedig csak annyival jobb az egésznél, hogy legalább nem kimondottan gonosz, még ha korrupt is. És bár a történet józan megközelítése és a megkapó atmoszféra valóban telitalálat lett, itt jön képbe fantasztikus Fares Fares alakítása, aki az egészet egy plusz szintre emelte. Mostafa egy gyarló ember, de Fares karizmája, kisugárzása (és visszafogottsága) megadja azt a kellő pluszt a helyzetének és cselekedeteinek, ami miatt igazán átérezhetjük az események súlyát.  

Ez is érdekelhet:  Q-ügyosztály: Hajtóvadászat

A történet, a hangulat, az alakítások, a párbeszédek, a karakterek, minden a helyén van ebben a filmben. És éppen ezért A kairói eset nem egy könnyű film a nézőnek, ha beszippantja.

A kairói eset előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Nile Hilton Incident,
  • megjelenés éve: 2017,
  • műfaj: krimi, dráma, thriller,
  • játékidő: 111 perc,
  • írta: Tarik Saleh, Magdi Abdelhadi,
  • rendezte: Tarik Saleh,
  • főszerepben: Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher, Ahmed Selim, Hania Amar,
  • zene: Krister Linder,
  • fényképezte: Pierre Aïm,
  • a film IMDB oldala.
a kairói eset

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .