A múlt pengéi

A múlt pengéi egy hangulatos párbeszédközpontú kémdráma.

Sztori

Egy visszavonult és egy aktív CIA-ügynök (Thandiwe Newton és Chris Pine), akik egykor szeretők voltak, sok év után újra találkoznak, hogy egy félresikerült akció részleteit tisztázzák.

A múlt pengéi rövid kritika

A múlt pengéi azoknak fog tetszeni, akik szeretik a komótos tempójú, párbeszédben gazdag alkotásokat, amelyek lassan fedik fel a részletek.

Igen hangulatos alkotás lett ez a film, ami egész ügyesen fokozza az izgalmakat annak ellenére, hogy szinte az összes jelenete 2 (vagy több) karakter visszafogott párbeszédéből áll. Persze messze nem eseménytelen a film, ráadásul ügyesen ugrál a különböző idősávok között is. A folyamatosan zajló történésekről gyakran privát vagy éppen kihallgatásszerű beszélgetésekből kapunk hírt, továbbá sok a flashback is. Fontos megjegyeznem, hogy a film nagyon elegánsan váltogatott az idősávok között. (Ha egy filmben sokat használják ezt az eszközt, a rossz ütemezés miatt az zavarossá válhat. Ez az alkotás viszont éppen a kiváló üteme miatt működött.)

A zene és az operatőri munka kiváló, akárcsak a színészi játék. Az egész stáb remekelt, Thandiwe Newton és Chris Pine pedig különösen jó munkát végzett. Nehéz dolguk volt, mert karaktereiket több különböző időintervallumban, jelentősen eltérő élethelyzetekben kellett életre kelteniük. 

Jól sikerült, szép film lett A múlt pengéi. Kevés negatívumot tudnék felhozni ellene: lassú tempóját és párbeszéd-központúságát a pörgősebb filmekhez szokott nézől talán unni fogják, de ezek a kreatív döntések az alkotás stílusához tartoztak. A sztori is egész jó volt, lehetett ugyan sejteni ezt-azt, de a fináléban azért tudott meglepetéssel szolgálni az alkotás. Nem a zsáner legmaradandóbb darabja, de decens, színvonalas, letisztult és stílusos alkotás erős atmoszférával.

A múlt pengéi előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: All the Old Knives,
  • a megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: krimi, thriller,
  • játékidő: 101 perc,
  • rendezte: Janus Metz,
  • forgatókönyv: Olen Steinhauer,
  • főszerepben: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce,
  • zene: Jon Ekstrand, Rebekka Karijord,
  • fényképezte: Charlotte Bruus Christensen,
  • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Bloodline
A múlt pengéi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .