A Poszeidon-katasztrófa

A Poszeidon-katasztrófa ötvenéves film létére minden szempontból lekörözi a mai átlag katasztrófafilmeket.

Sztori

A Poseidon nevű luxus-óceánjáró utolsó útján New Yorkból Görögországba tart. Egy földrengés azonban hatalmas hullámokat indít el, amelyek felborítják a hajót. Egy csapat túlélő elindul a propeller-ház felé, abban reménykedve, hogy onnan talán ki tudnak jutni a hullámsírba tartó hajóból.

A Poszeidon-katasztrófa rövid kritika

Az a durva ebben a filmben, hogy 50 év telt el a bemutatása óta, azonban a mai látványfilmekhez képest remekül tartja magát – sőt, sok szempontból felül is múlja azokat. Epikus pillanatok és látvány terén talán visszafogottabb a modern daraboknál, ugyanakkor emberközeli megközelítése és a “valóságszaga” miatt a feszültségteremtés fantasztikusan működik, a kis döntések vagy hőstettek tétjei pedig átérezhetőek. A túlélés valódi kérdést jelent ebben az alkotásban.

Egy-két felvételen persze egyértelmű, hogy miniatűrt látunk, ez azonban a túlhasznált, steril CGI és gyakori félhomályos megvilágítás korában a legkevésbé sem zavaró. Ugyanakkor a film bőven kompenzál látvány terén a díszleteket illetően, amelyek remekül érzékeltetik a hajó állapotát és a főszereplőkre leselkedő veszélyeket. Ehhez még hozzátett a fantasztikus kaszkadőri munka is.

Karakterek terén viszont a film egy kicsit felemás képet mutat. Már itt is megjelennek bizonyos idegesítő archetípus-karakterek vagy a kötelező drámai elemek, ugyanakkor hatalmas pozitívumot jelentett, hogy ez utóbbiak nem mentek a kötelező klisés időhúzás irányába (épp két óra alatt van a film játékideje, ideális), továbbá a főszereplőnek köszönhetően jól működött a csoportdinamika is. A Gene Hackman által alakított bátor szerzetes igazi vezető karakter, aki gondolkodás nélkül kockáztatja a biztonságát azzal, hogy a többiek előtt halad, ugyanakkor halandó emberként neki is a csapat tagjainak tudására és képességeire kell hagyatkoznia. Ráadásul Hackman alakításának köszönhetően a figura plusz dimenziót nyert, aki harcias, nyers, de gyengédségre is képes stílussal keltette életre karakterét, ezzel adva mélységet neki. A csapat tagjai közül nem mindenki alakított ugyanolyan jól, de az összkép így is pozitív volt.

Ez is érdekelhet:  Az unoka

A finálé miatt pedig további pluszpont jár a filmnek.

A Poszeidon-katasztrófa előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Poseidon Adventure,
  • megjelenés éve: 1972,
  • műfaj: katasztrófafilm, dráma, kalandfilm
  • játékidő: 117 perc,
  • rendezte: Ronald Neame,
  • írta: Stirling Silliphant, Wendell Mayes, Paul Gallico (regény),
  • főszerepben: Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Stella Stevens, Shelley Winters, Jack Albertson, Pamela Sue Martin, Roddy McDowall, Carol Lynley, Eric Shea, Leslie Nielsen,
  • zene: John Williams,
  • fényképezte: Harold E. Stine,
  • a film IMDB oldala.
A Poszeidon-katasztrófa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .