A skorpiókirály: A lélek könyve (The Scorpion King: Book of Souls) (2018) ajánló és előzetes

A túl steril előzményfilmet és két enyhén identitászavaros folytatást követő ötödik epizód, a The Scorpion King: Book of Souls váratlan színvonal-emelkedést visz a szériába a B-filmes korlátai ellenére is.

Sztori

Mathayus, az egykori Skorpiókirály megfáradt és visszavonult a kalandozástól, a harctól. Múltja elől azonban nem menekülhet: ezúttal egy Tala nevű harcosnőnek kell segítenie, hogy egy ősi könyvvel megállíthassanak egy vérszomjas hadurat.

Rövid kritika

Habár az ötödik Skorpiókirály-film is a B-kategóriába esik, számos szempontból előrelépést mutat az előző három epizóddal szemben.

Atmoszféráját tekintve sokkal konzisztensebb azoknál: a karakterekből árad az izomszag, a díszletek összhangban vannak egymással, a rendezés pedig ügyesen trükközi ki a kis költségvetés sok-sok buktatóját. Pluszpont jár a zenéért is, ami remekül támogatta a hangulatot.

Az új, mocskosabb és keményebb hangulathoz új színészt is kaptunk a főszerepre, ezúttal Zach McGowan személyében. Habár méretét tekintve kisebb az eddigi címszereplőknél, fizikalitása, és legfőképpen karizmája miatt illett a filmbe. A két női főszereplő érdekes ellentétet képviselt: Tala (Pearl Thusi) egy kemény, határozott harcosnő volt, míg Amina (Katy Louise Saunders) egy sokkal finomabb, drámai figurát kapott. A komolyságot a kissé viccesen festő gólem dinka megszólalásai enyhítették, illetve Tala időnkénti cinikus megjegyzései. (Ez jócskán hozzájárult a karaktere megszilárdításához is.) A gonoszok természetesen elnagyoltak és túltoltak, bár legalább ők sem szenvedtek hiányt karizmából. Az örökké mémbe foglalt arcú Peter Mensah tökéletes választásnak bizonyult főgenyának.

A sztori természetesen faék egyszerűségű és a szokásos sword-and-sworcery klisékből áll össze. A két forgatókönyvíró azonban jól keverte a lapokat, így a történet jól működött, nagyrészt a korrekt módon megírt pozitív karaktereknek is köszönhetően.

Az akciójelenetek tisztességesek voltak, bár nem meglepő módon túl voltak vágva. A látvány kicsit felemás volt: az operatőri munka néhol kimondottan szép volt, viszont a CGI itt-ott nem sikerült jól. (Bár pár helyen meg éppen kimondottan decens lett.) Viszont szintén hatalmas pozitívum, hogy a film nem erőlködött ezen a téren és csak keveset használták ezt az eszközt.

Ez is érdekelhet:  Jackson, a vadállat - kritika (1988)

The Scorpion King: Book of Souls ajánló

Összességében véve a The Scorpion King: Book of Souls egy decens kis kalandfilm, ami mintha csak egy kilencvenes évekbeli sorozat pilotja lenne (sak normális befejezéssel), vagy a Conan, a pusztító egy sokkal jobban megírt és felépített változata.

Hangulata erős, színészei karizmatikusak, története működik, alkotói pedig jól ráéreztek arra, hogy mit lehet kihozni egy B-kategóriás költségvetésből. Az egyetlen erőteljesebb negatívum talán csak az, hogy már nagyon-nagyon távol áll az eredeti Skorpiókirály koncepciótól – a címe lehetett volna akár „Randomcsávó nagy kalandja” is.

Ugyanakkor viszont soha rosszabbat. Kellemesen elszórakoztat, ha bírod a klasszikus stílusú, izomszagú sword-and-sorcery filmeket.

The Scorpion King: Book of Souls előzetes

Stáblista

  • Kiadás éve: 2018,
  • játékidő: 102 perc,
  • műfaj: akciófilm, kalandfilm, fantasy,
  • rendezte: Don Michael Paul,
  • írta: David Alton Hedges, Frank DeJohn,
  • főszerepben: Zach McGowan, Pearl Thusi, Katy Louise Saunders, Nathan Jones, Peter Mensah, Mayling Ng,
  • zene: Frederik Wiedmann,
  • fényképezte: Hein De Vos,
  • a film IMDB oldala.
The Scorpion King: Book of Souls

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .