Ava

Az Ava egy 2020-ban bemutatott akcióthriller, mely Jessica Chastain, Colin Farrell és John Malkovich főszereplésével készült.

Sztori

A film címszereplője egy Ava nevű bérgyilkos (Jessica Chastain), aki egyre komolyabb fejfájást okoz megbízóinak a célpontokhoz való sajátos hozzáállásával. Egy rosszul sikerült akció után hazarepül Bostonba, hogy rendbe tegye zavaros családi ügyeit, eközben a megbízásaiért felelős szervezet az ügynöknő további sorsáról próbál dönteni.

Trendek

Ha valami nagyot robbant a kasszáknál, akkor legalább trendet, de akár szubzsánert, zsánert is teremthet. A Jason Bourne filmek után mindenki shakycamet akart használni, de Paul Greengrassen kívül senkinek se ment vállalható módon. A Liam Neeson főszereplésével készült Elrabolva után sorra készülnek a színész karizmáját kihasználó akciófilmek, melyek pont a két Elrabolva folytatást leszámítva elég jól sikerültek. A John Wick-sorozat stílusa is kezd fel-felbukkani más filmekben, a Tyler Rake: Kimenekítés például egészen közel állt hozzá. Vagy egy másik médiumot nézve láthatjuk, hogy a Doom után jöttek a Doom-klónok a kilencvenes években, amelyek aztán idővel a mai ismert FPS zsánerré váltak. 

A stúdiók most részben meglovagolják ezt az akciófilmes hullámot az egyszemélyes hadseregként funkcionáló főszereplőnőket felvonultató alkotásokkal. És nyilván azért is versenyt folytatnak, hogy sikeres franchise-t hozzanak így össze. Néhány próbálkozás:

 • Luc Besson: Anna. Sasha Luss szép, az akciók rendben vannak, de a korhangulatot nem tudta elkapni a film, a sztori pedig szörnyű zagyvaság volt. A Nikita 30 évvel ezelőtt sokkal jobban működött.
 • Pierre Morel: Peppermint. Jennifer Garner nagyon odatette magát a főszerepben, de a film teljesen félrement hangulat, sztori és tempó szempontjából is. Pedig Morel rendezte az Elrabolva első részét is, illetve a B13-at.
 • Atomszőke. Hiába a remek Charlize Theron, hiába a realisztikus érzetet keltő akciójelenetek és az erős atmoszféra, ez a film is elvérzett a hatásvadász, túltolt történet miatt.
 • Momentum. Olga Kurylenko szép, a főgenya karizmatikus és vicces, a film többi része viszont feledhető volt. Pár jelenetig Morgan Freeman is tiszteletét tette (valamiért).
 • Ritmusszekció. Blake Lively remekelt, Jude Law is kiváló volt, a hangulat is telitalálat lett, viszont a művészieskedő megközelítést a közönség nem tolerálta. Bár ezt a darabot a mélyen problémás felépítése ellenére szerettem.
 • Élesítve. Kiváló Noomi Rapace, remek Orlando Bloom, minden más pedig feledhető.
Ez is érdekelhet:  A halhatatlan gárda kritika (The Old Guard) (2020)

De ide tartozik a Személyi védelem, A futár, 2021-ből pedig a Kate és A védenc is. Tendencia ezeknél az alkotásoknál, hogy a női főszereplők mind remek munkát végeznek fizikailag és ha egy akciófilmes stábot is bevonnak, legalább a csörték rendben lesznek. Ám az is tendencia, hogy a végeredmény mindig középszer a történeti rutinmegoldások és klisék miatt.

Ava rövid kritika

Erre jön az Ava egy újabb próbálkozásként, ami a totális középszert hozza. Jessica Chastain színészi szempontból jó, mert ő ugye Jessica Chastain. Az akciójelenetek szintje gyönge középszer: semlegesek, kapkodósak és feledhetőek, szóval látszik, hogy nem egy akciófilmekre kihegyezett tudású rendező állt a film mögött (Tate Taylor). Van egy kis dráma is jó sok klisével, néha van egy kis hangulat is, aztán vége is a kilencven percnek. Kötelezően megvan benne minden, de ez nem elég ahhoz, hogy kiemelkedjen az előbb felsorolt lista alkotásai közül. Vagy egyáltalán bármilyen közegből, annyira középszerű ez az alkotás.

Az egyetlen emlékezetes dolog a Bear McReary által komponált szexi elektronikus zene, ami igazából egy sokkal hangulatosabb és izgalmasabb filmet kívánt volna. 

Az Ava tipikus „egynek jó” akciófilm. Elég decens ahhoz, hogy elüss vele 90+ percet, a főszereplőnő korrekt, de nem fog felkerülni a kedvenceid listájára. Sőt, hamarosan nem is fogsz túl sok mindenre emlékezni belőle.

Ava előzetes

Stáblista

 • Megjelenés éve: 2020,
 • műfaj: akciófilm,
 • játékidő: 96 perc,
 • rendezte: Tate Taylor,
 • írta: Matthew Newton,
 • főszerepben: Jessica Chastain, John Malkovich, Common, Geena Davis, Colin Farrell, Joan Chen.
 • zene: Bear McReary,
 • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Prospect (2018) ajánló és előzetes
ava

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .