Az új mutánsok kritika (The New Mutants) (2020) ajánló és előzetes

Az új mutánsok egy kicsit horror, egy kicsit dráma, egy kicsit látványfilm. Nameg három évig tartott, mire megjelent: utóforgatásokat akartak, amik elmaradtak, aztán a stúdiót megvette a Disney, aki igazából nagyon be se akarta mutatni ezt a filmet a jelenlegi kínálata miatt. Végül megjelent … és bukott. Csak azt nem értem, hogy miért.

Sztori

Egy világtól elzárt intézetben néhány fiatal mutáns és egy őket felügyelő doktornő él. Az intézet célja, hogy a fiatalok felkészítse a hétköznapi életre úgy, hogy megtanítja őket az erejük használatára. Azonban személyes hátterük, múltjuk miatt ez nehezen megy nekik…

Rövid kritika

Nézem a Rottenes százalékot.

Nézem az IMDB ratinget.

Nézem a bevételi adatokat.

…aztán nézem a filmet, és nem értem őket. Utálnom kéne, közben meg élvezem, végül pedig boldogan állok fel utána a moziban.

Valahogy úgy érzem magam, amikor az Internet megmondta nekem, hogy utálnom kéne az Alien Rage nevű sci-fi fpst. A világ legrosszabb tákolmányára számíthattam volna az előzetes ismereteim alapján, végül viszont egy ismerős alapelemekből összerakott, szórakoztató kis szösszenetet kaptam, amit élvezettel vittem végig.

Az új mutánsok kapcsán is hasonlóan érzek, viszont hatványozottan mélyebb nyomot hagyott bennem a film. Mármint pozitív értelemben.

A filmmel egyszerre kapunk egy komor coming-of-age drámát, egy kis light horrort és egy kis szuperhősfilmet is. Számomra éppen az első tényező miatt volt nyerő a film: nem egy újabb súlytalan világmentésről szóló alkotást kaptam, hanem egy zavart karakterek útkereséséről és viszonyairól szóló darabot. Igen, klisés archetípusokból indultak, de a sztori közben szépen mélyültek, kapcsolatrendszerük pedig jól működött – mindez javarészt a szolid színészi játéknak volt köszönhető.

Az új mutánsokat egyébként az Üveghez tudnám leginkább hasonlítani. Java részében van egy lassabb tempója és kellemesen kellemetlen hangulata, de nem igazán horrorfilm; majd a fináléra sebességet és méretet vált, de még a „szuperhősfilmek” között még így is „kicsi” marad. Hála istennek.

Ez is érdekelhet:  Skorpiókirály maraton összefoglaló

Ja, lehetett volna eredetibb a dráma, durvább a horror és lehengerlőbb a látvány. Viszont ez a kis hibrid szerintem így is teljesen jól működött.

Az új mutánsok ajánló

Ha megnézzük az X-Men franchise filmjeit, akkor láthatjuk, hogy a klasszikus világmegmentős történetek már rendesen kifulladtak, viszont a személyesebb vagy merészebb darabok jóval nagyobb sikereket érnek el. (A kifulladtak alatt a X-Men: Apokalipszist és a Sötét Főnixet értem, a sikeresebbek alatt pedig a Logant és a két Deadpool filmet.)

Az új mutánsok is a Logan féle komolyabb, karakterközpontú irányba akart menni, viszont a drámai western helyett inkább a drámai horror… thriller (?) felé vette az irányt. Számomra működött: főszereplőit jól mélyítette a forgatókönyv és a színészek is kiváló munkát végeztek, a hangulatot élveztem, a finálé pedig pont akkora volt, amit még elbírt a történet. 

Őszintén sajnálom, hogy ennyire negatív visszhangot kapott, mert őszintén szólva inkább egy tucat ehhez hasonló darabot nézek meg, mint még egy százmilliókba kerülő, ám abszolút jellegtelen és felesleges Sötét főnixet.

Az új mutánsok előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The New Mutants,
  • a kiadás éve: 2020,
  • játékidő: 94 perc,
  • műfaj: akciófilm, horror, thriller, sci-fi,
  • főszerepben: Blu Hunt, Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Alice Braga, Henry Zaga, 
  • írta: Josh Boone, Knate Lee,
  • rendezte: Josh Boone,
  • zene: Mark Snow,
  • a film IMDB linkje.
Az új mutánsok (The New Mutants) (2020) ajánló és előzetes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .