Az unoka

Az unoka egy remek színvonalú alkotás, amely a skandináv krimik bizonyos vonásait ülteti át magyar környezetbe – a lehető legjobb módon.

Sztori

Rudi (Blahó Gergő) egy bátortalan és határtalan irodai dolgozó, aki szoros, szeretetteli kapcsolatban áll nagyapjával (Jordán Tamás). Amikor nagyapja egy unokázós csalás áldozatává válik, Rudi elkezdi keresni az elkövetőket – de nem egyedül.

Az unoka rövid kritika

Az unoka megtekintése közben végig az járt a fejemben, hogy a skandináv krimik is így működnek. Azt atmoszféra az elejétől kezdve megkapó volt, amit az igényes operatőri munka, a fantasztikus vágás és a hatásos zene végig fenntartott. Az alapszituációból fakadó dráma a jól felépített, szimpatikus, életszerű fő karaktereknek köszönhetően szívszorító lett. A krimi vonal nem lett túlbonyolítva, a súlyosabb pillanatok kellően feszültek lettek, de a film a kemény téma és nyomott hangulat mellett nem nélkülözte a hétköznapias és abszurdabb humort sem. A hanghatások terén pedig példaszerűen kiemelkedő élményt adott az alkotás.

És akkor jön a magyar vonal. A cselekményt beindító kulcsjelenet a feszültsége mellett különösen fontos lett, hiszen nem csak hihetetlenül hatásos volt, hanem egy, a régióra sajnos mai napig jellemző problémát végtelen realizmussal mutatott be. A hangulat és karakterek ismerősek voltak, ráadásul a modern hazai filmekre gyakran jellemző modoros színészi játéknak vagy túlzottan teátrális jellegnek is alig-alig lehetett nyomát találni. 

Sok a csendes, visszafogott, ám erőteljes pillanat és a legjobb, hogy Deák Kristóf a krimik kliséit is öntudatosan forgatta ki – néhol humorral, néhol a megszokottnál visszafogottabb megközelítéssel, a film legkritikusabb pontján pedig végtelen empátiával.

Tökéletes film lett e Az unoka? Nem. 

Megéri megnézni? Igen.

Mert őszintén szívszorító alkotás, de nem reménytelen. Mert kellően életszagú, öntudatos és ami talán a legfontosabb: súlyos igazságokat mond ki. Szeretettel.

Az unoka előzetes

Stáblista

  • Nemzetközi cím: The Grandson,
  • kiadás éve: 2022,
  • műfaj: dráma, krimi, thriller,
  • rendezte: Deák Kristóf,
  • írta: Deák Kristóf, Nina Kov, Vörös András,
  • főszerepben: Blahó Gergely, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Pogány Judit, Döbrösi Laura, Papp János,
  • zene: Balázs Ádám,
  • fényképezte: Maly Róbert,
  • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Inuyashiki (2018) ajánló és előzetes
az unoka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .