Extinction – A kihalás szélén (2015)

A hazánkban forgatott Extinction – A kihalás szélén nem a klasszikus ijesztgetést vagy a zombifilmes belezést helyezi előtérbe, hanem az embert. Kritikánk inkább elemzésnek tekintendő!

A jó forgatókönyvírás szélén

A kihalás szélén sztorija

Lu egy kilencéves kislány, aki apján, Jacken kívül senkivel sem váltott még egyetlen szót sem. Annak idején „szörnyek” árasztották el a világot, így egy isten háta mögötti városba kellett menekülniük előlük, ahol az állandó tél miatt védve lehetnek.

Jack jó apa, aki a nehéz körülmények ellenére a lehető legjobban próbál gondoskodni a kislányról, azonban a rettegő, hirtelenharagú férfi egyre nehezebben viseli Lu egyre növekvő kíváncsiságát. De nem ők az egyedüli túlélők: a szomszédban él a marcona külsejű Patrick, akitől apja ellentmondást nem tűrően eltiltotta, anélkül, hogy magyarázattal szolgált volna. Azonban a két férfinek hamarosan fel kell adnia az ellenségeskedést, amikor a „szörnyek” rájuk találnak, mert másként nem menthetik meg Lut.

Forgatókönyv:

A kihalás szélén szerkezetét tekintve leginkább a 2007-es Legenda vagyok című Will Smith filmre emlékeztet, ráadásul számos elemet át is emel belőle, azonban a sztori drámai szála teljesen eltér attól. A száztíz perces játékidő első kétharmadát a három főszereplő kapcsolatának bemutatása uralja, ami a színvonalas színészi játéknak köszönhetően rendkívül jól működik.

A két felnőtt férfi flashbackekben bemutatott konfliktusa még az apokaliptikus környezetnél is nagyobb veszélyt jelent a bájos kislányra nézve, ezt pedig a magas színvonalú színészi játék remekül érezteti a nézővel. A harmadik harmad azonban teljesen eltérő hangulatú lett, a horrorisztikus jelenetekkel kevert dráma átmegy egy technikailag korrekt, ám már sokat látott elemekkel operáló akcióhorrorba.

Színészek:

Jeffrey Donovan, az Égető bizonyítékok főszereplője alakítja Lu gondviselőjét, a gondoskodó, ám végtelenül makacs és néha erőszakos jellemű Jacket, a félőrült alkoholista szomszédjukat pedig Matthew Fox, akit a nézők Lost című misztikus szériából ismerhetnek. Mindketten remekül játszanak, ám alakításuk a tündéri Quinn McColgannek köszönhetően vált igazán hatásossá, aki fiatal kora ellenére rendkívül profi munkát végzett.

Ez is érdekelhet:  Röviden az Underworld filmekről

Technikai dolgok

A kihalás szélén azon Magyarországon forgatott filmek közé tartozik, melyek költségvetése alacsony volt. 8 millió dolláros költségvetésből készült. Ez nem számít nagy összegnek, viszont ez a végterméken pár jelenetet leszámítva nem igazán látszik. Az operatőri munka és a rendezés a nyitó- és a drámai jelenetekben erős kifejezetten erős, a CGI viszont kissé felemásra sikeredett.

A „szörnyek” megvalósítása a korlátozott anyagi források ellenére nem lett rossz, azonban néhány jelenetnél a kelleténél jobban érződött a zöld hátteres megoldás. Mint említettem, a harmadik harmad darálása nem lett túlzottan eredeti, viszont látvány és hangulat terén az sem sikerült rosszul.

A kihalás szélén előzetes

A kihalás szélén remek film. Ugyan akciódús henteléssel zárul, az érzelmi töltetre, remekül felépített atmoszférára és kiemelkedő színészi játékra kihegyezett első kétharmad miatt nem csak a horrorfilmek rajongói számára tudom ajánlani.

A film adatai:

Eredeti cím: Extinction [imdb link]
Hossz: 110 perc
Bemutató: 2015. július 31. (USA)

Rendező: Miguel Ángel Vivas
Író: Alberto Marini, Miguel Ángel Vivas
A kihalás szélén szereplői: Jeffrey Donovan (Jack), Matthew Fox (Patrick), Quinn McColganas (Lu)
Zene: Sergio Moure
Producer: Jaume Collet-Serra, Ignacio Fernández-Veiga Feijóo, Brad Luff, Emma Lustres, Borja Pena, Juan Sola
exiction - A kihalás szélén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .