Fekete özvegy

A Fekete özvegy egy felesleges film.

Sztori

A Fekete özvegy története az Amerika Kapitány: Polgárháború után és a Bosszúállók: Végtelen háború között játszódik. A Bosszúállók közötti viszályt követően Natashának rejtőzködnie kell, azonban múltja elől nem menekülhet és újra szembe kell szállnia a kémszervezettel, amely fiatal éveiben kiképezte és alkalmazta.

Fekete özvegy kritika

Habár Natasha Romanoff karakteríve lezárult a Bosszúállók: Végjáték eseményei során, egy önálló Fekete özvegy filmben és a múltjával való szembenézésben lett volna potenciál, még ha az ötlettel egyébként késtek is vagy öt évet a Marvelnél. De az is lehet, csak az angol beszéd gyakorlása miatt kellett ennyit várni, ami Natasha való életbeli származását illeti.

Véleményem szerint egy, a karakter szuperkém aspektusára és egyedüllétére alapuló, emberközeli méretű film lett volna ideális – mondjuk valami olyasmi, mint egy visszafogott költségvetésű, csonttörő, de karaktercentrikus Greengrass-féle Bourne-film. Elvégre is Romanoff bár Bosszúálló és képességei nyilván túlmutatnak egy átlagos emberén, mégiscsak egy halandó karakterről van szó… áh, mindegy, ez a Disney.

A fő problémám a Fekete özveggyel, hogy egyáltalán nem éreztem azt a katarzist a film végén, hogy “most akkor Romanoff szembenézett a múltjával”. Sőt, igazából még csak nem is szórakoztam jól. Mert az alkotás már eleve lusta húzásokkal indítja a történetét, aztán egy csomó irritáló, arrogáns karakterből próbál valamiféle csapatdinamikát kierőltetni. Majd a harmadik harmadában teljesen átmegy egy karakteridegen és jellegtelen CGI látványpornóba, aminél jobbat és maradandóbbat már tucatnyit megcsináltak a Marvel alkotói.

Ráadásul a harmadik harmad óriási tüzijátéka már azért is erőltetett és erőtlen, mert ha majd X év múlva a nézők a tervezett sorrendben nézik a filmeket, feltűnik nekik, hogy a Végjáték környékén senki sem említi e film eseményeit. De az fontosabb volt a stúdiónak, hogy a népszerű karakter nevére alapozva bevezessen egy csomó új karaktert, akik majd aztán visszatérhetnek a Phase 4-ben – mintha valaki nem bízott volna abban, hogy egy önálló filmet megérnének.

Ez is érdekelhet:  A film, amit minden vállalkozónak látnia kell - Az alapító (2016)

De maradjunk a tényeknél a vélemény és a találgatás után. Mivel ez egy 200 milliós Marvel látványfilm, ezért a produkciós minőségnek kötelezően el kellett érnie egy minimum közepes szintet, a látvány technikailag természetesen oké, illetve van benne a nagyközönség statisztikailag mért elvárásainak megfelelően adagolt humor és dráma is.

Igazából nem bántóan rossz alkotás a Fekete özvegy. De inspirálatlansága sokakban felveti majd a kérdést, hogy adott e egyáltalán valamit Romanoff karakterívéhez vagy az MCU eseményeihez, történetvonalához. 

Fekete özvegy előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Black Widow,
  • kiadás éve: 2021,
  • műfaj: akciófilm, sci-fi,
  • játékidő: 134 perc,
  • rendezte: Cate Shortland,
  • írta: Eric Pearson, Jac Schaeffer, Ned Benson,
  • főszerepben: Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz, David Harbour, Ray Winstone, Olga Kurylenko,
  • zene: Lorne Balfe,
  • a film IMDB oldala.
fekete özvegy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .