The Foreigner kritika (2017)

Jackie Chan kapcsán a magyar nézők általában a könnyedebb hangulatú akciófilmekre asszociálnak, azonban a The Foreigner abszolút nem ebbe a kategóriába tartozik.

A film sztorija szerint Quan (Jackie Chan) tizenéves lányával készül megvenni egy estélyi ruhát. Egy baleset miatt elszakad lányától, akit megöl egy terroristák által elhelyezett bomba. A megtört Quan a hatóságoknál kezd kilincselni, hogy megtudja a gyilkosok kilétét, de senki nem tud neki segíteni. A gyásztól sújtott apa nem hagyja magát, ezért rászáll Liam Hennessyre (Pierce Brosnan), az ír politikusra, aki nyíltan vállalja, hogy az IRA tagja volt és a britek ellen harcolt a nyolcvanas években.

Egy bosszúfilmnek ritkán tesz jót, amikor a történet egyik szála politikai kavarással van feltöltve, mert ebben a témában már ritkán lehet bármiféle eredetiséget felmutatni, feszültséget pedig csak nagyon-nagyon jó forgatókönyv mellett lehet beledolgozni. Itt az ír szál leginkább Pierce Brosnan erőteljes alakításának köszönhetően működik: érdekes akcentusával, domináns stílusával egyértelműen uralja a vásznat jeleneteiben még úgy is, hogy a szokásos karaktereivel teljesen szemben álló figurát alakít. A film legjobbja azonban mégsem ő, hanem Jackie Chan volt, mivel a fizikailag megterhelő akciójelenetek mellett szívszorítóan őszinte színészi adott a drámai pillanatokban, munkássága eme csúcspontjával újból bizonyítva a sokoldalúságát.

Az alkotás forgatókönyve tisztes középszert képvisel, azonban nagyot dob rajta Martin Campbell biztos kézzel levezényelt, rutinos és letisztult rendezése. Campbell a közönség számára nem tartozik a legismertebb sztárrendezõk közé, viszont érdemes megjegyezni, hogy karrierje során már kétszer mentette meg a James Bond-szériát: ő ült az 1995-ös, szintén Brosnan nevével fémjelzett Aranyszem, illetve a 2008-as Casino Royale direktori székében is. A The Foreigner nem karrierje csúcsát jelenti, de a rá jellemzõ szerethetõ precizitás érzékelhetõ az egész művön. Az akciójelenetek Jackie Chan kora, illetve a film jellege miatt visszafogottak, de a koreográfiából szerencsére nem maradtak ki teljesen a látványos elemek sem. Talán csak a vágás sebességét fel lehetne hozni negatívumként, viszont ennyi csalás azért megbocsátható a végeredmény hatását figyelembe véve. A filmre a kékes, szürkés színek jellemzõek, amelyek remekül alapozták meg a depresszív hangulatot, ami a történethez kellett. Cliff Martinez nyomasztó elektronikus zenéje is tökéletesen passzolt ehhez a miliőhöz.

Ez is érdekelhet:  Az új mutánsok kritika (The New Mutants) (2020) ajánló és előzetes

A The Foreigner egy mértéktartó, régi vágású akciófilm. A története igazi újdonságot nem ad, de a hangulata korrekt, színészi szempontból pedig kiemelkedő, hiszen Jackie Chan karrierjének eddigi legmeghatóbb, legszomorúbb alakítását nyújtotta benne. A zsáner kedvelőinek és a kínai színész rajongóinak mindenféleképpen ajánlott darab.

Az előzetes persze nem meglepő módon nagyon túloz az akciómennyiséget tekintve.
Azért menőnek menő, de a film igazából sokkal lassabb tempójú.

A film adatai:

Eredeti cím: The Foreigner [imdb link]
Hossz: 113 perc
Bemutató éve: 2017

Rendező: Martin Campbell
Író: David Marconi, Stephen Leather (eredeti regény)
Szereplők: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Michael McElhatton, Charlie Murphy, Ray Fearon
Fényképezte: David Tattersall
Zene: Cliff Martinez
Producerek: Jackie Chan, Wayne Marc Godfrey, D. Scott Lumpkin, Jamie Marshall, Arthur M. Sarkissian
folyamatban the foreigner - The Foreigner kritika (2017)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .