Garm Wars: The Last Druid kritika

A Garm Wars egy háború sújtotta idegen bolygóra kalauzol el bennünket, ahol egy magát Garmnak nevező, technológiailag rendkívül fejlett faj három törzse folytat végeláthatatlan harcot egymással. Miután felbukkan a rejtélyes, kihaltnak hitt Druidák egy tagja, a váratlan események hatására a három eltérő frakció egy-egy képviselője kísérőként szegődik a nagyhatalmú lény mellé, hogy válaszokat találjanak fajuk egzisztenciális kérdéseire.

Mamoru Oshii hosszú éveken keresztül dédelgette álmát, hogy leforgatja ezt a rendkívül komplex világgal és sajátos hangulattal rendelkező biopunk, illetve cyberpunk elemekkel dolgozó sci-fi akciófilmet. Élőszereplős mivolta ellenére leginkább egy animére hajaz az alkotás, ami rengeteget ad az egyedi jellegéhez, ezt viszont nem minden néző fogja értékelni. Ezt a hatást tovább erősíti, hogy a készítők rengeteg jelenetet zöld háttér előtt vettek fel.

Oshii sajnos elkövette azt a hibát, hogy a design és a film világának kidolgozását a sztori, a karakterfejlődés és a dialógusok elé helyezte. A csikorgó és erőltetett szövegek, a mesterséges pózolás, az időnként műanyagszagú látványvilág, illetve a minimális mélységgel rendelkező figurák miatt kicsit nehéz ráhangolódni az alkotásra, ráadásul tovább rontja a helyzetet az is, hogy mire igazán beindulna a sztori, akkor ér véget a film és rendes befejezés helyett csak egy mindenféle lezárást nélkülöző úgynevezett Cliffhangert kapunk az arcunkba. Kár, mivel a történet során felbukkannak olyan technológiai és egzisztenciális kérdések, amelyek megérdemeltek volna egy sokkal jobban kidolgozott forgatókönyvet. Sajnos az egydimenziós karaktereken a színészi játék sem segít. Lance Henriksen ugyan hozza a kötelező karizmatikus morgását, de a stábból talán csak az író/rendező védjegyének számító Basset Hound nyújtott energikus alakítást.

Design és látvány terén meglehetősen ambiciózus a film. A tisztán CGI akciójelenetek meglehetősen epikusra sikerültek, azonban a valós szereplőkkel és díszletekkel vegyített szcénák alatt igen komolyan érződik, hogy az alkotás költségvetése meglehetősen alacsony volt.

Ez is érdekelhet:  Alita: A harc angyala (2019) ajánló és előzetes

A film egy aspektusát tekintve viszont kiemelkedő színvonalú, ez pedig nem más, mint a zenéje. Kenji Kawaii zeneszerző és Oshii már összeszokott párost alkotnak, hiszen számos klasszikus anime készítése során dolgoztak együtt, Kawaii pedig jó szokásához híven gyönyörű dallamokkal támogatta meg ezt a filmet is.

A Garm Wars egy látványos és sajátos stílusú alkotás, ami ugyan rogyadozik a hibáktól, de egyedisége miatt igen nagy potenciál van arra, hogy idővel kultuszfilmmé válhat. Aki toleráns a B-filmekre jellemző problémákkal szemben, annak mindenféleképpen érdemes próbálkoznia vele.

A Garm Wars adatai:

Eredeti cím: Garm Wars: The Last Druid
Hossz: 102 perc
Bemutató: 2014. október 25. (USA)

Rendező: Oshii Mamoru
Író: Oshii Mamoru, Geoffrey Gunn
Szereplők: Mélanie St-Pierre (Kara), Lance Henriksen (Wydd), Kevin Durand (Skellig)
Zene: Kenji Kawai
Producer: Makoto Asanuma, Mitsuhisa Ishikawa, Tetsu Fujimura, Lyse Lafontaine

 

Garm Wars: The Last Druid kritika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .