Ghost in the Shell – Páncélba zárt szellem (1995)

A Páncélba zárt szellem a cyberpunk irányzat egyik jeles képviselője, amely remekül vegyíti a technofilozófiai eszmefuttatásokat a csodálatos hangulattal és látványos akciójelenetekkel.

Néhány információ az animéről

A film eredeti címe: Kôkaku Kidôtai (Ghost in the Shell)
Megjelenés éve: 1995.
Játékidő: 83 min
A filmet 8.0 pontra értékeltk az IMDB filmadatbázisában.

 

Rendező:  Mamoru Oshii
Író:  Kazunori Itô (screenplay), Masamune Shirow (comic)
Szereplők:  Atsuko Tanaka, Akio Ôtsuka, Kôichi Yamadera, Yutaka Nakano

 

Mi az a cyberpunk?

A cyberpunk a huszadik század második felében létrejött, irodalmi eredetű műfaj. A modern zsáner előfutárának Fritz Lang 1927-ben forgatott Metropolis című filmjét tekinthetjük. A különböző tudományágak, elsősorban az informatika rohamos fejlődése és a társadalmi változások miatt számos scifiíró egy túlzott iparosodással sújtott, mocskos és morálisan elembertelenedett jövőt vizionalizált, amelyet kormányok helyett elsősorban globális óriásvállalatok uralnak és ahol az emberek túlzottan függnek a technológiától. A hatvanas-hetvenes évekbeli kezdetek után a nyolcvanas évek elején született meg két mű, amelyet a zsáner első tökéletesen kiforrott alkotásainak lehet nevezni. Az első a Ridley Scott által rendezett 1982-es film, a Szárnyas fejvadász (Blade Runner), amely korai sikertelenséget követően kultművé vált, a második pedig William Gibson 1983-as regénye, a Neurománc (Neuromancer). A cyberpunk gyakran kölcsönöz elemeket a krimi műfajából, atmoszférájára és főszereplőinek kétes jellemvonásaira erőteljes hatással volt a noir irányzat.

A Páncélba zárt szellem sztorija

A Páncélba zárt szellem a cyberpunk stílus egyik jeles képviselője. A Mamoru Oshii által rendezett anime alapanyaga az 1989-ben megjelent azonos címen futó mangasorozat volt, amelyet Masamune Shirow készített. Az animációs film története egy politikai játszmával bonyolított nyomozás végkimenetelét dolgozza fel, a remek színészek által megszólaltatott főszereplők pedig egy kiberterrorizmusra szakosodott akciócsoport terepügynökei. A csapat vezetője, Motoko Kusanagi példás rendőrnő, akinek a sikereiért súlyos árat kell fizetnie, mivel az agyán kívül minden más szerve gépi eredetű, emiatt pedig kénytelen folyamatosan megkérdőjelezni saját emberségét. A sztori tulajdonképpen csak ürügyként szolgál arra, hogy megismerhessük a főszereplő Kusanagi őrnagy egzisztenciális válságát és szembesüljünk az evolúció és a technológia találkozásakor felmerülő filozófiai kérdésekkel.

Ez is érdekelhet:  Project Power: A por ereje (2020)
GiTS2 1024x576 - Ghost in the Shell - Páncélba zárt szellem (1995)
Páncélba zárt szellem, 1995

Hangulat

A súlyos témákhoz társul egy feszült, nyugtalanító atmoszféra is. Ez részben a fantasztikusan megrajzolt és animált világnak, részben pedig Kenji Kawai zsigerekig hatoló zenéjének köszönhető. Az anime akciójeleneteinek mennyisége egyáltalán nem domináló a teljes játékidőt figyelembe véve, minőségi szempontból viszont a legmagasabb színvonalat képviselik a remek rendezésnek és elsöprő erejüknek köszönhetően. Ezekre a jelenetekre jellemző a kemény naturalizmus is, ezzel erősítve a korábban említett nyugtalanító atmoszféra által kiváltott érzéseket. A hangulatteremtés eszközeként olyan nyugodt és meditatív szekvenciák is helyet kaptak a filmben az akciók, az elmélkedések és a történetet előremozdító jelenetek mellett, amelyek célja segíteni a nézőt elmerülni az anime világában. Ezek a képsorok tökélesen illeszkednek a mű ritmusához, mivel a rövid játékidő ellenére az alkotás tempója egyáltalán nem nevezhető pergőnek.

Örökség

A Páncélba zárt szellem jelentős örökséget hagyott hátra. 2004-ben készült egy közvetlen folytatása Innocence (Ártatlanság) alcímmel, illetve több sorozat is játszódik a világában. A legutolsó, Arise alcímű, jelentősen eltérő hangulatú minisorozat és az azt követő film a ’95-ös alkotás előtti eseményeket mutatja be. Már évek óta keringenek pletykák egy élőszereplős adaptációval kapcsolatban is, azonban ezzel kapcsolatban még kevés konkrét hír született. Mamoru Oshii animéje más alkotókat is megihletett: a Wachowski-testvérek 1999-es alapműve, a Mátrix stílusában és számos jelenetében felfedezhetünk GitS-ből származó motívumokat.

Páncélba zárt szellem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .