Gonosz halott (2013)

A klasszikus horrorfilmek modern remake-jeinek tömkelegében a 2013-as Gonosz halott a jobbak közé tartozik, identitását azonban nehezen találja meg az évtizedes klisék mellett.

Sztori

Öt barát egy mindentől távol lévő erdei kunyhóban akar eltölteni néhány napot, hogy segítsenek egyikőjüknek megküzdeni a problémáival. Azonban rátalálnak a Holtak könyvére és annak hatalma ismerete nélkül szenvedésre szomjazó démonokat idéznek meg.

Gonosz halott kritika

Ami a 2013-as Gonosz halott kapcsán mindenféleképpen dicséretes, hogy nem próbálja eltörölni a klasszikus filmtrilógia eseményeit, hanem amolyan kvázi-folytatásként működik. 

Az alapszituáció hasonló, mint az első filmnél – néhány barát egy erdei kunyhóban száll meg és felfedezik a Halottak könyvét, amivel démonokat szabadítanak magukra -, rengeteg az utalás a korábbi filmekre és sok a párhuzam az azokban megtörtént események kapcsán is, ugyanakkor elég újdonság van benne, hogy indokolható legyen a létezése. 

Az alkotás van annyira önálló, hogy története érthető legyen a klasszikus trilógia megtekintése nélkül is. Új karakterek hoz be, akik meglepően logikus indokkal vonulnak el a civilizációtól távol eső erdei kunyhóba és a köztük lévő viszonyrendszert is egész jól építi fel. Persze így sem túl mély vagy eredeti a dráma, de a nyomott hangulatú, lassabb kezdésnek így legalább van célja. Aztán a Alvarez kettesbe kapcsol és elkezdődik a vérben és a CGI helyett praktikus vizuális effektekben gazdag darálás, ami még emlékezetesebb(en undorító) pillanatokat is tartogat nézőjének. A szintén dicséretre méltó módon rövid játékidejű film pedig egy vizuális szempontból nagyon ütős, durva, remekül összerakott finálét is tartogat.

A Gonosz halott már ezekkel a pozitívumokkal lepipálja a legtöbb horror-remake-et, de sajnos megvannak a maga problémái. A legnagyobb baj a humor teljes hiánya, ami ugyan élesen elhatárolja az előzményfilmektől, ugyanakkor a széria sava-borsa pont a morbid és abszurd poénkodás volt. A másik a hangulat, amiből a fináléig egyfajta “standard modern horrorfilm” érzés árad… Mindennek tisztességes a megvalósítása, csak nem annyira nagyon kelt eredeti érzetet. Ez két olyan gond, ami miatt az új Gonosz halott nem igazán tud önálló identitást kialakítani a horrorfilmek tengerében. Az se segít a helyzeten, hogy bár a darálás durva és néha emlékezetesen gusztustalan is, a túltolt jellege egy kicsit megöli a feszültséget is. 

Ez is érdekelhet:  Ex Machina

Összességében korrekt és az előzmények irányába kellően tiszteletet mutató kis horror lett a Gonosz halott, ami viszont már messze nem olyan maradandó és ütös, mint az eredeti trilógia filmjei.

Gonosz halott előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Evil Dead,
  • a megjelenés éve: 2013,
  • műfaj: horror,
  • játékidő: 91 perc,
  • rendezte: Fede Alvarez,
  • forgatókönyv: Fede Alvarez, Rodo Sayagues, (előzmény: Sam Raimi),
  • főszerepben: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Elizabeth Blackmore, 
  • zene: Roque Baños, 
  • fényképezte: Aaron Morton,
  • a film IMDB oldala.
gonosz halott 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .