A 2017-es szezon filmjeiről röviden #2 – Háború

A 2017-es szezonban sem maradtunk háborús filmek nélkül. A jelen cikkben szereplő két alkotás -A majmok bolygója előzménytrilógia záródarabja és a Christopher Nolan nevével fémjelzett Dunkirk – is ebbe a kategóriába tartozik, azonban egyik sem tipikus képviselője a műfajnak.

Második rész: háborús filmek (2017)

Dunkirk

1940. májusában a szövetséges erők Dunkirk városába szorultak vissza. A németek folyamatos légi és tengeri támadásai miatt a szövetségesek helyzete menthetetlenné vált, azonban egy összehangolt hadművelet során sikerült kimenekíteni több, mint háromszázezer katonát. A nyolc napos akció legfontosabb résztvevői azok Nagy-Britannia déli partjairól induló civil „kishajók” voltak, amelyek kellően közel tudtak menni a parthoz, hogy a csapdába esett katonákat felvegyék.

Az író-rendező Christopher Nolan szakított a háborús filmek hagyományaival és a harc helyett a túlélést, illetve a folyamatos halálfélelmet választotta fő témaként. A történet három különböző helyszínen (part, tenger, levegő) játszódik és mindhárom különböző időintervallumot dolgoz fel (egy hét, egy nap, egy óra). A német katonák a „láthatatlan ellenség” koncepciója szerint vannak jelen a filmben, nem közvetlen módon, ami sokkal nyomasztóbbá és feszültebbé tette a jeleneteket. A filmben szereplő minden katona és civil realisztikus, hétköznapi karakter. Technikai és színészi téren hibátlan, visszafogottan látványos film a Dunkirk, hatását tekintve pedig egyenesen letaglózó.

Hossz: 106 perc
Zenéjét szerezte: Hans Zimmer
Főbb szerepekben: Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Harry Styles, Mark Rylance, Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh

A majmok bolygója: Háború

A majmok bolygója előzménytrilógia az eredeti, 1968-as filmet követő alkotások koncepcióit dolgozza meglehetősen színvonalas formában. A remek színészi játék, a digitális effektek mértéktartó, végtelenül profi alkalmazása és a mélyen „emberi” történet már az előző két részben is dominált, ezért komoly elvárások övezték a trilógia záródarabját.

A sztori szerint Caesar (Andy Serkis) és az intelligens majmok törzse háborúban áll az emberekkel. Békeajánlatot tesz, de ellenfelei agresszióval reagálnak és az ezt követő események olyan haragot ébresztenek benne, ami miatt úgy dönt, egyedül indul az emberek vezető Ezredes után (Woody Harrelson). Matt Reeves és csapata egyáltalán nem üres látványpornót akart forgatni, ezért a nyitány és a finálé eszméletlenül látványos akciójelenetei között egy több műfajon átívelő, karakterközpontú történetet is kaptunk. A személyes bosszú tematikája köré épülő, moralizáló klasszikus western gyönyörű tájakon, börtönben játszódó háborús dráma, nagyszabású akciófilm… és nagyon egyben van. Felfedezhető ugyan benne a giccs és a hatásvadászat, de működik minden: a rendezés, az operatőri munka, az alakítások és Michael Giacchino gyönyörű dallamai éppen csak annyira tolakodóak, hogy a nézőnek a fal adja a másikat érzelmek terén. Ugyan teljesen más stílust képvisel a modern előzménytrilógia, mint az eredeti Majmok bolygója, színvonalát tekintve teljesen méltó hozzá.

Ez is érdekelhet:  The Foreigner kritika (2017)

Hossz: 140 perc
További szerepekben: Karin Konoval, Amiah Miller, Terry Notary, Gabriel Chavarria

 

a 2017 es szezon filmjeirol rovi - A 2017-es szezon filmjeiről röviden #2 - Háború

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .