Halhatatlanok ajánló és előzetes (2004)

Bejegyzésünk témája a Halhatatlanok című 2004-es sci-fi, amelyet Enki Bilal készített a saját képregényei alapján.

Rövid kritika a filmhez

2096, New York: Hórusz fellázadt, ezért a többi isten halálra ítélte. Hét nap múlva hajtják végre az ítéletét, addig ellátogathat a Földre, teremtményei közé. A lázadó isten viszont nem adja fel ilyen könnyen. Tervének részét képezi egy ismeretlen múltú, furcsa nő és egy 30 évvel korábban elítélt forradalmár is.

A Halhatatlanok a mindfuck kategória egyik jeles képviselője: Enki Bilal folyamatosan adagolta benne a furcsa helyzeteket és a félinformációkat, aminek köszönhetően a film után elég sok megválaszolatlan kérdés maradhat a nézőben.

Látvány

A film furcsaságát tovább erősíti a retrofuturisztikus design és a sajátos, gyakran szürreális látványvilág is. Ez a jövőbeli New York nem egy pozitív hely: teli van rejtélyekkel, mutánsokkal, idegenekkel és pusztulással. Érdekes látványvilágát a kétezres évek egyik kísérleti irányzatának köszönheti, amelynek keretében minimális mennyiségű díszlettel, viszont annál több zöld háttérrel és CGI-jal dolgoztak a készítők. A Halhatatlanok sajátossága, hogy a karakterek jelentős részét is számítógéppel valósították meg. Technikai szinten felemás képet mutat a film:

  • a full CGI alapú részek jól néznek ki (pl. városképek),
  • az élőszereplős, CGI háttér előtt forgatott részek… nos, azok sosem néznek ki jól,
  • az élőszereplőkkel és CGI karakterekkel forgatott részek pedig különösen furcsa hatást keltenek a korabeli technikai limitációk miatt.

Az összkép felemás ugyan, de legalább nagyon eredeti. Apró érdekesség, hogy a motion capture részen a Quantic Dream nevű fejlesztőcég dolgozott, akiknek az Omikron, a Fahrenheit, a Heavy Rain, a Beyond Two Souls és Detroit: Become Human című játékokat is köszönhetjük.

…sztori és karakterek?

Az egyedi látványvilág viszont elég keveset ér egy jó történet és érdekes karakterek nélkül.

Ezen a téren is felemás a helyzet.

A történet rendben van, Bilal sokat bíz a nézőre, kellően érdekes lett a végeredmény. A karakterek viszont sokszor érződtek túl ridegnek és merevnek, ami részben a színészi játéknak, részben a rendezésnek tudható be. Kretschmann egy kicsit kevés teret kapott, Harding utószinkronja pedig nem feltétlenül működött a legjobban.

Halhatatlanok ajánló

Az egyik fórumon olvastam egy nagyon jó véleményt: „dőlj hátra, lazulj el és élvezd a flowt”.

Ez is érdekelhet:  Moonfall - Ez a hold nem sajtból van

Hibái ellenére ajánlom ezt a filmet a sci-fi rajongóknak, hiszen egy kellően rejtélyes, stílusos és egyedi biopunk darab.

Halhatatlanok előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Immortel (ad vitam), Immortal
  • Rendező: Enki Bilal
  • Forgatókönyvíró: Enki Bilal, Serge Lehman
  • Főszereplők: Linda Harding, Thomas Kretschmann, Thomas M. Pollard, Charlotte Rampling
  • A film imdb linkjéhez ide kattints!

Kép: [forrás]

hórusz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .