Kritizáltuk kicsit: Big Hero 6 – Hős6os (2015)

A Hős6os Ninety Four szerint!

A film eredeti címe: Big Hero 6
Megjelenés éve: 2014.
Játékidő: 102 min

Rendező: Don Hall, Chris Williams
Író: Jordan Roberts (screenplay), Robert L. Baird (screenplay), Daniel Gerson (screenplay), Man of Action
Szereplők: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney, T.J. Miller

 

Hiro Hamada zseniális szellemi képességű kamasz, aki motiváció híján robotpárbajokon való részvétellel üti el az időt. Miután hasonló képességekkel rendelkező, ám érettebb bátyja megmutatja neki az egyetemi labort, ahol dolgozik, Hiro kedvet kap a továbbtanuláshoz. A fiú egy kreatív találmányával felvételt nyer az egyetemre, azonban az események váratlan, tragikus irányba fordulnak. Hiro hamarosan a szeretnivaló és gyermeteg robot, Baymax, illetve tehetséges diákok segítségével a tragédia körülményei után kezd nyomozni.

Bár a Hős6os csupán Disney logóval fut, alapja a Marvel Univerzum egyik 1998-ban indult sorozata, hangulatán és látványvilágán pedig egyértelműen érezhetőek a Pixarra jellemző stílusjegyek. A film számos esetben eltér az azonos című képregény-sorozattól és a Marvel filmes világával ellentétben fiatalabb nézőket céloz meg. Ennek ellenére egyáltalán nem nevezhető egyszerű és felhőtlen gyerekmesének, ugyanis a karakterek személyes veszteségein keresztül komoly témákat is érint a története olyan Disney klasszikusokhoz hasonlóan, mint például a Bambi vagy az Oroszlánkirály. Kisebb gyermekek számára ezért nem árt, ha a szülővel átbeszélhetik a film komorabb részeit a megtekintést követően.

big hero 6  300x182 - Kritizáltuk kicsit: Big Hero 6 – Hős6os (2015)
Hiro Hamada és Baymax

A sztori gerincét Hiro felelősségteljessé válása és érzelmi stabilitásának megtalálása, továbbá egy érthető motivációkkal rendelkező „főgonosszal” szembekerülő csetlő-botló szuperhőscsapat dinamikus egységgé kovácsolódása adja. Karakterek terén a forgatókönyv jól működik. Bár mindenki egyfajta klisére épül (céltalan tinédzser, mentor, tökös csaj, cuki csaj, rendimádó tudós, lökött dumagép, kétszínű milliárdos), a kiváló színészeknek, a jól megírt párbeszédeknek és a drámaiságot kellő dózisban adagoló, kiegyensúlyozott rendezésnek köszönhetően a karakterek és a történet terén majdnem tökéletes az összhang.

Ez is érdekelhet:  Skorpiókirály maraton összefoglaló

A showt számos esetben a Hiro bátyja által épített robot, Baymax lopja el. A hatalmas felfújt lufira emlékeztető robot esetlenkedése hihetetlen komikus helyzetet szül a film során.

Látvány és hangulat terén is kiváló mű született. Habár tetten érhető némi hatásvadászat, érzelmi téren jól működik a film. Az egyetlen negatív dolog, amelyet fel tudok hozni, az a nyaktörő tempó, amelyet a rendezőpáros diktált a film első harmadától kezdve. Ez egy picit csökkenti a korábban említett komoly téma erejét, bár elképzelhetőnek tartom, hogy ez szándékos alkotói döntés volt a pozitívabb hangnem erősítésének érdekében. Az akciójelenetek látványosak és a szuperhősök jól kiegyensúlyozott képességeinek köszönhetően pedig rendkívül dinamikusak.

Zene terén Henry Jackman jó munkát végzett, azonban itt a Fall Out Boy által összehozott Immortals című dalt emelném ki, amely tökéletes egységet alkot a filmmel és remek hatást ér el az adott képsor alatt. (Az alkotásban pedig ugyan nem szerepel, de az egyik trailer alatt hallható Greek Fire szám is remek választás volt.)

Összességében véve közel hibátlan mű született, amely remek élményt jelenthet bárki számára, aki tartalmas és érzelem dús szórakozásra vágyik.

A Hős6os 7.9 pontot ért el 253,901 felhasználó szavazatai alapján az IMDB filmadatbázisában. További statisztikákat és véleményeket tekinthetsz meg az IMDB oldalán.

Hős6os

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .