Jackson, a vadállat – kritika (1988)

A Jackson, a vadállat főszereplő nyomozójára rájár a rúd. Két évvel ezelőtt letépte egy szexuális bűnténysorozat elkövetőjének karját, ami miatt a jogi diplomát végzett, szép sportolói múlttal rendelkező nyomozótól megvonták a fegyvertartási engedélyt és íróasztal mögé száműzték.

A detroiti detektív azonban képtelen a fenekén ülni és belekeveredik az autóipari szakszervezet vezetőinek halála kapcsán egyre jobban eldurvuló ügybe.

Nosztalgikus hangulat

 A Jackson, a vadállat tipikus példája a sebezhetetlen főhőst középpontba állító egydimenziós akciófilmeknek. Az egész alkotásról érződik, hogy egy franchise nyitódarabjának szánták, de esélye sem volt az akkoriban már némileg realistább hangnemet megütő műfajban, ezért automatikusan a B-kategóriába süllyedt és nem készültek folytatások hozzá. Azonban remek korhangulatuknak és az akkoritól eltérő, realista (vagy éppen műanyagszerű) és gyakran 13-as korhatárra törő mai trendeknek köszönhetően könnyű megbocsájtani a tárgyalt filmhez hasonló alkotásoknak 25-30 év távlatából.

Habár a film nem műfaji korlátokat feszegető célokkal készült, vannak bizonyos letagadhatatlan érdemei. Az operatőri munkának, a rendezésnek és a zenének köszönhetően a hangulat fantasztikus, a poénok a helyükön vannak és Carl Weathers is tökéletes választás volt a főszerepre. A megtekintés előtt azonban érdemes a józan eszünket félretenni és a film logikai marhaságait is a humoros részek közé helyezni.

A Jackson, a vadállat színészei

Weathersnek ugyan színészi szempontból egyáltalán nem kellett megerőltetnie magát, mégis, karizmatikus és humoros alakításával teljes mértékig vitte a hátán a filmet. A kötelező oldalborda szerepét a tragikus sorsú Vanity alakította egy kissé idegesítő módon, a főgonoszt pedig Craig T. Nelson keltette életre rutinos munkával. A mellékszerepekben feltűnt az akkor még feltörekvő státuszban lévő Sharon Stone, illetve Bill Duke, Robert Davi és a Vissza a jövőbe Biffjeként ismert Thomas F. Wilson is.

Sztori szempontjából a film olyan egyszerű, mint a faék, hiszen a nyomozás jól bevált klisékből állt össze. Ugyanez igaz a karakterekre is. Az akciójelenetek korrekt módon sikerültek. A film emlékezetesebb pillanatait a kissé morbid egysorosok adták, amelyek percekig tartó röhögést válthatnak ki, ha megfelelően pihent állapotban tekinti meg az alkotást a néző. A film első magyar szinkronja dícséretes módon sikerült, Sörös Sándornak köszönhetően Jackson nyomozó még intelligensebbnek és szimpatikusabbnak tűnik, mint az eredeti nyelvű változatban.

Az Action Jackson néhány kellemes beszóláson túl ugyan lehet, hogy nem nyújt maradandó élményt, de a nyolcvanas évek keménykedő akciófilmjeit szeretőknek mindenképpen ajánlanám, persze szigorúan az első magyar szinkronnal. Minden hibája ellenére másfél órán keresztül remekül el tudja szórakoztatni az embert.

https://www.youtube.com/watch?v=-AvMn2Vh0fQ

A film adatai:

Eredeti cím: Action Jackson
Hossz: 96 perc
Bemutató éve: 1988

Rendező:Craig R. Baxley
Író:Robert Reneau
Szereplők:Carl Weathers (Rocky-széria), Craig T. Nelson (Vásott szülők), Vanity (Az utolsó sárkány), Sharon Stone (Elemi ösztön), Robert Davi (A magányos ügynök), Thomas F. Wilson (Vissza a jövőbe-trilógia)
Fényképezte:Matthew F. Leonetti
Zene:Herbie Hancock, Michael Kamen
Producer:Joel Silver

 

Jackson, a vadállat kritika (1988)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .