A fiatalon elhunyt James Dean lenne a főszereplője egy készülő filmnek

Nemrég jött ki a hír, mely szerint egy új filmben egy számítógépes technikával megformált James Dean lenne a főszereplő.

A Worldwide XR egy nemrégiben alakult cég, amelynek az a célja, hogy elhunyt színészek digitális rekreációt szerepeltesse különböző médiaanyagokban. Habár a James Dean kapcsán felbukkant hír egy készülő mozifilmre vonatkozik, a cég tervei között rengeteg más ágazat és platform is szerepel, például múzeumok is. A CNBC cikke szerint a cég több, mint 400 híresség, sportoló és sportcsapat jogaival rendelkezik.

Egy rajongói összeállítás James Deanről

A cég elég durva visszajelzéseket kap a kezdeményezés miatt. Az elhunyt színészek CGI segítségével való rekreációját már eddig is alkalmazták, viszont tiszteletteljesen tették és csak mértékkel nyúltak a technikához. (És még így sem volt soha igazán jó a végeredmény). A tervezett film története nem tűnik „sértőnek” vagy tiszteletlennek Dean örökségére nézve, viszont a digitális rekreációja trendet teremthet, amely később visszaélésekkel, vagy az elhunyt hírességek elveinek szembenő felhasználással járhat.

A tervezett új James Dean film története

A Finding Jack története egy fiatalemberről szól, aki egy tragikus autóbaleset után katonának jelentkezik a vietnámi háború idején, mert meg akar halni. Egy súlyosan sérült kutya azonban visszaadja élni akarását, ám a háború után el kell hagynia szeretett társát. A barátság azonban mindennél fontosabb számára, így útnak indul megkeresni a kutyát.

James Dean élete

James Dean 1931-ben született. Édesanyja, akihez közel állt, gyermekkorában meghalt, apja ezt követően rokonai farmájra küldte a fiút. Később egy lelkésszel került közeli kapcsolatba. (A Wikipedia szerint visszaélés is történhetett.) Késő tinédzserkorában kezdett színészkedni, kezdeti apró szerepei mellett mindenféle munkát vállalt.

Élete első főszerepe az Édentől keletre című filmben volt, ezt 1954-ben forgatták. Ezt követte a Haragban a világgal, majd az Óriás, azonban a fiatal színész már nem érhette meg a premierjüket, ugyanis a 24 éves Dean 1955. szeptember 30-án egy tragikus autóbalesetben életét vesztette.

Ez is érdekelhet:  Bourne to be Mild - Jason Bourne kritika

A tragédiát tovább fokozza, hogy három főszerepe mai napig meghatározó erejű. A fiatal színész hollywood egyik legnagyobb csillaga lehetett volna.

Az elhunyt színészek CGI-jal való megidézése már nem új dolog

James Dean nem az első elhunyt színész, akit digitális úton személyesítettek meg a vásznon, vagy a képernyőn.

  • A holló című film forgatásán Brandon Lee belehalt egy súlyos balesetbe. Hogy be tudják fejezni a filmet, a fiatal színészt digitális technika, vágás és dublőrei segítségével ábrázolták a filmben. (1993-1994)
  • Oliver Reed a Gladiátor című film forgatása alatt hunyt el, őt az előzőhöz hasonló módszerrel jelenítették meg a kész alkotásban. (1999-2000)
  • Hawaii Five-0: az eredeti sorozat 1968 és 1980 között futott, főszereplője, Jack Lord 1998-ban hunyt el. A remake sorozat egy 2016-os részében egy jelenetben CGI és az eredeti hangsávok segítségével együtt szerepel az új főszereplővel. Itt egyértelműen a tiszteletadás volt a cél, bár a végeredmény nem volt tökéletes az időkeret és költségvetés szűkösségének köszönhetően.
  • A Zsivány Egyesben Peter Cushing bukkant fel digitalizált formában, mint Tarkin nagymoff. (Cushing egy hollywoodi ikon, hihetetlenül gazdag és változatos karrierje volt.) Jeleneteit egy rá hasonlító színésszel vették fel, majd CGI segítségével változtatták meg vonásait, illetve szintetizálták a hangját.

Rengeteg további hasonló példát találhatsz még. A Corridor Crew is foglalkozott a témával az egyik videójában:

Aggályok

Chris Evans Twitteren fejezte ki nemtetszését az ikonikus színész digitális rekreációjával kapcsolatban, és nincs egyedül vele. Habár a Finding Jack története alapjában véve „ártatlannak” tűnik és talán még a forgatókönyv sem fogja egyoldalúan kezelni a vietnámi háborút, könnyű észrevenni, milyen veszélyeket rejt magában egy ilyen trend.

Jelen pillanatban a társadalmi trendek szinte percről percre változnak, egyszerűen túl gyors és túl instabil az, amit manapság „helyesnek” tartunk. Hihetetlen PR-stuntok és társadalmi viták válták követik egymást az interneten, és egy ilyen közegben nagyon könnyen vissza lehet élni egy-egy híresség digitális rekreációjával. Például nézeteikkel teljes mértékben szembemenő politikai töltetű üzeneteket vagy brandeket népszerűsítő szövegeket adhatnak a szájukba.

Ez is érdekelhet:  Terror az űrben kritika (Incoming) (2020)

A digitális rekreációkkal való visszaélés már manapság is hatalmas problémát jelent. Nemrég írtunk például arról, hogy az egyre szofisztikáltabbá váló deepfake eszközök segítségével már nagyértékű lopás is történt.

És Neked mi a véleményed a témával kapcsolatban?

james dean

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .