Kiderült, hogy ezt tényleg érdemes megnézni!

Zootropolis – Állati nagy balhé

Az az igazság, hogy nekem most kritikát kellene írnom erről az alkotásról, viszont eszem ágában sincs ilyesmire vetemedni. Ez most inkább csak egy ajánló lesz, ugyanis megint ugyanúgy jártam, mint annak idején 2014-ben. Akkor is gyanútlanul ültem be egy olyan filmre még az év első harmadában, amiről igazából semmit sem tudtam, csak éppen a posztereit láttam. Ez akkor a Grand Budapest Hotel volt, ami körülbelül egy kamionnyi előnnyel lett nálam az év filmje annó. A Zootropolis kapcsán pedig megint olyan érzésem van, hogy ez az idei éves listámon stabil TOP #1 fog maradni.

A film univerzumában a Föld állatvilágának emlősei töltik be azt a szerepet, amelyet az emberi társadalom a valóságunkban. Judy Hopps egy kicsiny nyúllány, akinek az az álma, hogy rendőr lehessen az állatok országának fővárosában, Zootropolisban. Kemény küzdelem árán el is éri célját, azonban aprócska mérete és származása miatt nem becsülik meg kollégái. Miután megtudja, hogy a városban több ragadozó fajba tartozó állat eltűnt, úgy dönt, hogy nyomozni kezd saját szakállára. Ebben a nyomozásban részt vesz XYZ is, aki egy ravasz róka és nem mellesleg egy piti csaló, aki számára nem ismeretlen az utca világa. Ketten felfedezik, hogy egy igen komoly dolog van az eltűnések hátterében…

Kinek ajánlott ez a film?

 

Azoknak, akik szeretik a cukit és a varázslatos világokat:

A film világa egyszerűen magával ragadó. A design, a város felépítése, a hangulat valami leírhatatlanul jó, ráadásul a poénok is olyan édesek és aranyosak, hogy arra már aztán tényleg nem találok szavakat. A vetítéseken, ahol voltam, meglehetősen vegyes életkorú közönség vett részt, viszont a poénok után mindenki felhőtlenül hahotázott.

Azoknak, akik komoly szórakozásra vágynak:

Ne tévesszen meg senkit a felszín, ugyanis a film rendkívül komoly dolgokról szól. A sztori ugyan ön-ironikusan használja fel a krimis kliséket, azonban egyáltalán nem „vádolható” azzal, hogy egyszerű vagy bugyuta lenne. Éppen ellenkezőleg! A végső fordulattal egy elég komoly és elgondolkodtató üzenetet kap a néző, ami kortól függetlenül rendkívül fontos tartalommal bír. Ráadásul a karakterek fejlődése is igen szép ívet ír le.

A filmőrülteknek:

Hihetetlen mennyiségű utalás és metapoén van az alkotásban, amiknek a vadászata rendkívül élvezetes. Eleve hatalmas húzásnak tartottam, hogy a nyolcvanas évekbeli buddy cop zsarufilmek vázára húzták le az alkotást, de ezen túl még rengeteg kikacsintás van benne.

A Zootropolis egy igazán szórakoztató és felemelő animációs film, amit ráadásul még a premier után közel két hónappal is játszanak bizonyos mozik. Mindenféleképpen megéri rászánni a jegy árát és a magyar szinkrontól sem kell tartani, ugyanis fantasztikusan jól sikerült!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.