Bosszúállók dekonstrukció – Amerika Kapitány: Polgárháború

Az Amerika Kapitány: Polgárháború új szintre emelte a Marvel filmek minőségét. Hogy miért is? Kritikánkban elmondjuk.

Kritika – Amerika Kapitány: Polgárháború – 2016

A Marvel mozgóképes univerzum harmadik fázisának első filmjének elején in medias res kezdéssel csöppenünk bele a Bosszúállók csapatának egy akciójába, amelynek a végén az újonc Skarlát Boszorkány önhibáján kívül halálos áldozatokat követelő balesetet okoz. A folyamatosan romló megítélésű szuperhősöket emiatt az ENSZ válaszútra kényszeríti egy tevékenységüket korlátozni és irányítani kívánó egyezménnyel. Akik aláírják, folytathatják „munkájukat”, viszont azoknak, akik elutasítják, vissza kell vonulniuk. A csapat két részre szakad: az egyik oldal élén Tony Stark áll, aki egyre erősödő bűntudata miatt úgy véli, hogy a korlátozásokat el kell fogadniuk a járulékos áldozatok csökkentése érdekében, a másik oldalt pedig Steve Rogers vezeti, aki attól fél, hogy a bürokrácia és politikai játszmák pókhálójába kerülve a Bosszúállók egyszerű bábbá válhatnak. Ráadásul az eszkalálódó konfliktust mélyíti egy rejtélyes merénylet is.

Az idei évben ez már a második olyan nagyszabású szuperhősfilm, amelyben korábbi filmek protagonistáit, azaz pozitív karaktereit eresztik egymásnak. Míg a DC próbálkozása, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala szinte minden téren csalódást okozott, a Polgárháborún szinte lehetetlen fogást találni. Azonban figyelembe kell venni azt is, hogy miért ilyen jelentős a különbség a két alkotás színvonala között: míg a Marvelnél tizenkét előzményen keresztül építették az univerzumot és a konfliktusokat, addig a DC-nél csupán egy korábbi részről beszélhetünk.


Amerika Kapitány: Polgárháború filminfo

A film műfaja: akciófilm, sci-fi, kaland.
A film eredeti címe: Captain America: Civil War
Megjelenés éve: 2016.
Játékidő: 146 min
A film 8.2 pontot ért el 6,493 felhasználó szavazatai alapján az IMDB filmadatbázisában. További statisztikákat és véleményeket tekinthetsz meg az IMDB oldalán.

Rendező: Anthony Russo, Joe Russo
Író: Christopher Markus (screenplay), Stephen McFeely (screenplay), Mark Millar (comic book), Joe Simon (characters), Jack Kirby (characters)
Szereplők: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan
Ez is érdekelhet:  Variációk egy témára: esküvői vígjátékok

Az Amerika Kapitány: Polgárháború legnagyobb erénye a remekül kidolgozott forgatókönyve. Arányai rendben vannak, történetét mélyen emberi motivációkból eredő események mozdítják előre, a komoly hangulatot megfelelő mennyiségű és nem tolakodó humorral kompenzálja, illetve sok látványfilmmel ellentétben sosem torkoll sekélyes akcióorgiába.

A korábbi Marvel-filmekhez szervesen kötődő történet esetében egyáltalán nem lehetett könnyű dolga az íróknak. A főszereplők morális konfliktusa remekül kidolgozott és átérezhető, ráadásul a különböző motivációval rendelkező oldalak és karakterek közül senki sem nevezhető „gonosznak”. A két új Bosszúálló közül Fekete Párduc figurája kap nagyobb teret, eredettörténetét jól sikerült beemelni ebbe az epikus alkotásba. Pókember afféle epizódszereplőként bukkan fel és szerepe egy kissé talán ki is lóg a filmből, viszont már első jelenetében, egyetlen mondattal képesek voltak úgy megalapozni a karakterét, ami sokszor még a hosszabb eredetfilmeknek sem sikerül egy figura esetében. Hatalmas pozitívum volt, hogy a trailerek által előrevetített szuperhős-összecsapás nem a film tetőpontja, csupán étvágygerjesztő egy látvány terén sokkal visszafogottabb, ám mélyen emberi fináléhoz, amelyben a Daniel Brühl által játszott rejtélyes alaknak köszönhetően megkapjuk a Marvel-filmek egyik legfantasztikusabb jelenetsorát.

A színészi játékba abszolút nem lehet belekötni. Ami a címszereplőket illeti, Robert Downey Jr. alakítása remekül adja át Tony Stark sokkal komorabbá és felelősségteljesebbé vált jellemét, Chris Evans pedig újfent remekelt Steve Rogers szerepében. Persze ahogy az MCU-ban lenni szokott, a mellékszereplők is kiváló munkát végeztek. Az újoncok közül Chadwick Boseman remek választásnak bizonyult Fekete Párduc szerepére, Tom Holland pedig az eddigi legjobb Pókember volt. Továbbá Daniel Brühl nagyjelenetében nyújtott teljesítménye is említést érdemel.

A Russo-testvérek a Tél katonájának stílusában és hangulatában vitték tovább az Amerika Kapitány: Polgárháború-t. Mint említettem, drámai szempontból remekül működik a film, de az akciójelenetek is páratlanul jók lettek. A közelharcok ugyan egy kissé túl vannak vágva, de kitörő erejűek, a szuperhősakciók pedig sodró lendületűek, látványosak és ami a legfontosabb: kreatívak.

Ez is érdekelhet:  2018-as filmek: január

A Polgárháború a legjobb Marvel-filmek közé sorolható alkotás. Két és fél órás hossza teljes mértékig indokolt, komolyabb hangulata a jól adagolt humor miatt nem válik túlzóvá, sztorija kidolgozott, ráadásul még kellően látványos is. Mindenkinek ajánlom.

kritika amerika kapitany polgarh e1527620868955 - Bosszúállók dekonstrukció - Amerika Kapitány: Polgárháború

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .