Lopakodók: Az utolsó mesterlövész

A Sniper-franchise 2020-ban elérkezett a nyolcadik (!) filmjéhez, amely a Sniper: Assassin’s End, magyarul pedig a Lopakodók: Az utolsó mesterlövész címet viseli. Rövid kritikánk következik.

Sztori

Brandon Beckett mesterlövész, a legendás Thomas Beckett fia végre szabadságra ment. A pihenés azonban nem tart sokáig, mert rákenik egy politikus megölését. Menekülnie kell, azonban nem csak a hatóságok elől: egy profi bérgyilkosnő is vadászik rá.

Rövid kritika

Durva belegondolni, hogy a Sniper / Lopakodók franchise már 29 éve fut. 

A Dél-Amerikában játszódó, hangulatos első film folytatásai két hullámban érkeztek és bár mind B-kategóriás darabok voltak, egészen idáig egészen stabil, élvezhető színvonalat hoztak. (Már ha bírod az ilyesmit.) A második és harmadik rész főszereplője továbbra is Tom Berenger volt, előbbi 2002-ben jelent meg és Kelet-Európában játszódott, utóbbi 2004-ben és a Távol-Keleten. 

2011-ben rebootolták a szériát, és az eredeti főszereplő fiát alakító Chad Michael Collinsszal futottak tovább a filmek, amelyekből 2-3 évente jelent meg új rész. A színvonal továbbra is korrekt maradt, Tom Berenger és Billy Zane pedig kisebb-nagyobb jelenésekre bukkant fel az eredeti filmből.

A Lopakodók: Az utolsó mesterlövész című résszel érezhetően egy kicsit új irányba akarták vinni a szériát. Kaptunk menő neonszínű főcímet, egy kis retrowave hangulatú zenét és egy animébe illő bérgyilkosnőt, ezek azonban nem igazán tudják feldobni a meglehetősen laposra, helyenként pedig bántóan bugyutára sikerült filmet.

Ami pozitívum volt, hogy Chad Michael Collins és Tom Berenger karaktere kapott egy elkésett apa-fia kapcsolatot, mely a két színésznek köszönhetően egészen jól működött. Az operatőri munka is egész kellemes volt helyenként, illetve Ryan Robbins alakítása is szimpatikus lett a maga klisés „smartass zsaru” valójában.

A filmnek azonban volt három súlyos problémája:

 • A rövid játékidő ellenére túl hosszúnak tűnt a film. Rengeteg jelenet túl volt nyújtva, vagy hiányzott belőlük a momentum. Béna volt flow a filmben, csak úgy mászott előre.
 • Jópár feltűnő logikai problémája volt a filmnek, már magával a sztori felütésével kezdve.
 • Az akciójelenetek nagyon bénák voltak. A fegyveres harcok során a felek még az átlagnéző számára is feltűnően ostobán viselkedtek, beleértve a mesterlövész párbajokat is. A közelharci jelenetek meg pocsék módon voltak vágva.
Ez is érdekelhet:  Kiderült, hogy ezt tényleg érdemes megnézni! - Zootropolis

Mivel B-filmekről volt szó, logikai zökkenők és kisebb hibák eddig is előfordultak a sorozatban, ám itt a lassabb tempó és gyengébb rendezés miatt sokkal érezhetőbbek voltak. Egy Don Michael Paul vagy egy Claudio Fah a kategórián belül sokkal jobb érzékkel tud tempósabb, szórakoztatóbb filmet összerakni a tapasztalatának köszönhetően, míg az új rendező, Kaare Andrews érezhetően nem tudta, hová nyúljon. 

Lopakodók: Az utolsó mesterlövész ajánló

A Lopakodók: Az utolsó mesterlövész újítani próbált, viszont az elnyújtott jelenetek és a béna akciók miatt nem lett olyan szórakoztató, mint a széria korábbi darabjai. Chad Michael Collins és Tom Berenger közös jelenetei azért dobnak rajta, ráadásul Ryan Robbins öntudatosan előadott keménycsávó zsarufigurája is pozitívum volt.

Remélhetőleg a következő részben is felbukkan.

Lopakodók: Az utolsó mesterlövész előzetes

Stáblista

 • Eredeti cím: Sniper: Assassin’s End,
 • kiadás éve: 2020,
 • műfaj: akciófilm, thriller,
 • írta: Oliver Thompson, 
 • rendezte: Kaare Andrews,
 • főszerepben: Chad Michael Collins, Sayaka Akimoto, Tom Berenger, Ryan Robbins, Lochlyn Munro, 
 • zene: Patric Caird,
 • fényképezte: Stirling Bancroft,
 • a film IMDB linkje.
lopakodók - az utolsó mesterlövész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .