Mátrix 4 Feltámadások #nospoiler kritika

Bevallom a Mátrix 4. Feltámadások egyszer nézős lesz. Bár összességében pozitívan összegezem, néhány színész egyébként zseniális alakításán kívül nem érzek késztetést hogy újra megnézzem, mint anno az eredeti széria esetében.

A Mátrix 4 története (és még mindig nem spoilerezek)

A Feltámadások cím nagyjából sejteti miről is fog szólni a negyedik rész, azonban a film során sokszor elbizonytalanodtam azzal kapcsolatban hogy mi is történik. Sokszor előjött a most akkor mi van? érzés. Ha az első fél óra után tovább kellene írni a történetet, több egymástól teljesen eltérő irányba is el lehetne indulni.

  • Az eddigi részek nem a film valósága voltak?
  • Az eddig részek eseményei újra megtörténnek egy másik iterációban?
  • Ez egy folytatás vagy egy újraértelmezés?

Mindegyik kérdésre számolj ha nekifogsz. Ha ennél többet árulok el, akkor valószínűleg elveszem az élményt.

A szereplők

A Mátrix 4 karakterei nagyrészt ismerősek lesznek, viszonylag kevés új belépővel. Akik elsőre új belépők valójában ők sem újak, maximum nem kaptak akkora szerepet a múltban.

Érdekes módon a pozitív karakterek jellemzően nem voltak túlzottan érdekesek, de a másik oldal annál inkább.

Barney Stinson meglepő szerepben

A fene sem gondlta hogy az Így jártam anyátokkal Barney Stinson-áról elhíresült Neil Patrick Harris ilyen jól bele tud símulni a Mátrixba. Komolyan mondom, a Stinson os karizma és a Mátrixban betöltött szerep úgy érzem jól kiegészíti egymást. Talán ez a legerősebb ütőkártyája a filmnek.

Morpheus kicsit fura lett

Ugye említettem pár sorral fentebb, hogy a pozitav karakterek nem igazán sikerültek jól, talán Morpheus egy kicsit ellentmond ennek. Ami tény hogy nem azt a karaktert kapjuk akit vártunk, bár a nyomai megjelennek itt is. Mondjuk ennek a miértjére kapunk magyarázatot is a filmből.

Neo az Neo

És itt azért azt is hozzáteszem, hogy Neo karaktere nem volt olyan rettentő erős az eredeti szotriban sem. nem is Keanu Reeves játékával lehet a gond inkább a karakter korátozottságával, bár kicsit új arcát kapjuk meg Neonak, az túlzottan nem érdekes.

Ez is érdekelhet:  B kategóriás filmek 2. rész - Akció filmek

Trinity az Tiffany

Nem elírás, hasonlóan Neohoz, is csak kicsit más, ugyan túl sokat nem is láthatunk belőle hiszen a történet fő fonalában aktívan ritkán van jelen. Hogy miért Tiffany? Kérdezd az elemzőt 😉

Smith valami egészen más

Róla pozitívan tudok szólni. Egészen más motivációja van és egészen másképpen csinálja amit csinál. Érdekes, és kicsit ijesztő is, mintha kicsit Joker figurájára hajazna időnként.

Látványvilág

Egy filozófiai film esetén a látványvilág teljesen rendben van, de ha az akcióra éhezel, csalódni fogsz. Anno a filmben bemutatott stílus nagyot ütött, de sajnos sok dologban nem tudtak újat mutatni. Elsősorban a közelharcjelenetekre gondolok, amiket kifejezetten csalódásként éltem meg. Vannak szép, tiszta mozdulatok, de a legtöbb esetben olyan mintha drótokkal rángatnák a színészeket (és lehet hogy ez néha így is van).

Maguk az üldözések, robbantások egyébként rendben vannak, túlságosan nagyot nem ütnek, de viszont nagyokat esnek, főleg a végén (mondjuk a boteső elég látványos volt)

A zene és a hangok

Az előzetesben hallható hangzásvilág elegyedik az eredeti Mátrix-os hatásokkal, ami mondjuk kap egy 7-est tőlem 10-es skálán. Az akciójelenetek esetéen egy-két alkalommal nagyon betalál a zene, és a környezet zajainak összhangja, de túl messzire itt sem mentek a szerzők az eredeti témától.

Összegzés

Ha ismered az előző részeket viszonylag sok olyan utalást fogsz találni a filmben amik érdekessé teszik a történetet. Kis legodarabok, amik a helyükre kerülnek. A Mátrix 4 kicsit a logikába kapaszkodik, és ez előnyére válik.

Ez is érdekelhet:  Hurrikán-meló (2018) ajánló és előzetes
Mátrix 4 feltámadások mozijegy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .