Nézd a moziban! – Életem a multiplex nézőterén

Pár hónapja vettem észre, hogy egész sokat költök mozira: a tavasz végi – nyári szezonban egy hónap alatt akár négyszer is beülünk valamilyen filmre. Következő cikkemben a néhány év alatt összegyűlt tapasztalataimról fogok szubjektív módon beszámolni. Mozi ajánló következik

A körülmények? Vidéki város, 100-200 fős termekkel ellátott multiplex mozi, mainstream kínálat, nem mondom meg, melyik franchise. 3D vetítések kizárva, szemüveges vagyok.

A mozivarázs lényege, avagy az igazi mozi ajánló

Azért szeretek moziba járni, mert bizonyos filmes műfajoknak kell az a nagy vászon, kell az a hatalmas hangerő és kell az a pozitív értelemben vett izoláltság, amit egy igényes moziterem meg tud adni.

 

Egy feszült thriller, egy látványos akciófilm vagy parás horror rengeteg tud profitálni a moziterem által felerősített hatásokból. Ez a mozivarázs, amit nem lehet reprodukálni.

Alternatívák

Házimozin nézni jó dolog, de igazából csak akkor éri meg, ha valakinek elég szabadideje kihasználni, hiszen sok százezer forintnyi összegekről beszélünk. A klasszikus élményt reprodukálni nem is, de legalább megközelíteni lehetséges vele.

 

Sima tévén, nagyobb képernyőjű tévén is oké élmény a filmnézés, de azért egy látványfilmnél, vagy komoly mértékben hangulatorientált alkotásnál már sok el fog veszni (most tekintsük úgy, hogy a látvány a film értékének része). A remény rabjai vagy A szív hídjai olyan audiovizuális élményt és hangulatot adnak a nézőnek, ami már egy apró CRT tévén is ki tud ütni… hát nagy vásznon még milyen lehet.

 

Laptopon, tableten, telefonon filmet nézni… nos, oké, a független filmek vagy nem látványra építő műfajok esetén (drámák, vígjátékok stb.) nincs gond, de azért valahol nem annyira nagy élmény. Ezek a platformok már inkább közelebb állnak a sorozatokhoz (viszont az utóbbi két évtizedben a látvány és hangulati orientáltság már a szériáknál is egyre jelentősebb).

Ez is érdekelhet:  Standoff

Előnyök

Szeretek moziba járni, mert az előbb említett mozivarázst megadja. Kimozdulok otthonról, vagy egy kis közösségi feeling is, plusz szerintem a választék is elég jó.

 

Mindenevőként a mainstream kínálat teljesen jól lefedi az ízlésemet: néha-néha ugyan kimarad egy-két egy erősebb darab itthoni mozis vetítése, de mindig találok valami kedvemre valót. Minden évben van legalább egy komoly sci-fi és egy jó horror, ami felüdülést jelent.

Hátrányok

A zártabb műfaji ízlésű emberek azért szoktak panaszkodni a kínálatra, amit valahol megértek: tényleg rengeteg a látványfilm, ami mondjuk nem mindenkinek jön be, de én személy szerint szokallom a pocsék vígjátékokat is, meg ezt a 3D mániát.

 

Az utóbbi időben javulást vettem észre a szinkronok terén, de azért még mindig nem jó a modern rendszer. Több felkészülési idő, nagyobb fizetések és a színészek kiválasztása kapcsán nagyobb szabadságra lenne szükség.

 

A mozikkal kapcsolatos jelentős probléma azonban nem is a választék relatív egyhangúságában vagy a magyar változatokban rejlik, hanem a közönségben. Szerencsés vagyok, mert az itteni közönség egészen kultúrált: egy-két hangosabb horkoláson vagy kiskölykön túl még nem volt problémám, viszont úgy hallom, hogy ez nem minden városban ilyen magától értetődő dolog.

 

Ja és ami néha gond: a homályos vetítők. Az… egy rossz dolog. Nagyon rossz.

Végszó

Imádom a filmeket, szeretek moziba is járni. Mozivarázs, közösségi élmény: ajánlom Neked is!

Ez is érdekelhet:  Az oltalmazó (The Marksman) (2021) ajánló és előzetes
Mozi ajánló a Nagyon Bödönön

2 thoughts on “Nézd a moziban! – Életem a multiplex nézőterén”

  1. Mi ritkán járunk moziba, de ennek lényegében csak annyi az oka, hogy nincs rá túl sok időnk (gyerekek, munka, ház körüli teendők stb…).

    A mozi varázsa azonban hiányzik. Egy film megnézése az okostelefonon vagy a laptopon kikapcsol időnként de azért mégsem ugyanaz az élmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .