Ne szórakozz Zohannal (2008) ajánló és előzetes

A Ne szórakozz Zohannal egy kissé betegebb humort képviselő, de egészen érdekes mondanivalót rejtő vígjáték. Jó ettől függetlenül nem a mély filozófiát keresd a filmben, hiszen inkább az agyatlan ökörködést képviseli.

A Dennis Dugan által rendezett, 2008-ban megjelent filmet leginkább egy eltúlzott Csupasz pisztolyhoz vagy a hasonló stílusú Airplane-hez hasonlítanám, de kicsit mágis bugyutább tálalásban.

A lényeg, hogy valójában a film egészen élvezhető, amolyan ünnepi lazítós kategóriájú mozi.

A film kritikája

Zohan (Adam Sandler) az izraeli titkosszolgálat szuperügynöke, akit jól megérdemelt nyaralásáról hívnak vissza, hogy leszámoljon a Fantommal, a palesztin terroristával (John Turturro). Zohan kihasználja az ősellenségével való összecsapást, hogy megrendezze a saját halálát és elmenjen New Yorkba, ahol fodrászként akar új életet kezdeni. Jól is mennek a dolgok egészen addig, amíg a város egyik negyedében újra ki nem tör az izraeli-palesztin viszálykodás.

A Ne szórakozz Zohannal egy meglehetősen megosztó jellegű film. Olyan abszurd, teljesen elborult humort hoz, ami általában két végletet von maga után: vagy imádod és végigröhögöd a filmet, vagy gyűlölni fogod minden percét. Az én véleményem is ambivalens egy kicsit: szubjektív oldalról nézve a humor annyira nekem se jött, objektíven nézve viszont azért látom, hogy megtalálta a maga közönségét a film. Az is igaz, hogy konzisztens színvonalat hozott a poénok tekintetében.

Ami meglepett, hogy lökött poénkodás ide vagy oda, a film azért keményen kampányol a békepárti mentalitás mellett. Egy kicsit talán túl direkten is teszi, viszont a beteg humor legalább kontextust biztosít arra, hogy kimondjanak egyébként kényelmetlennek tűnő dolgokat.

A színészek, rendezés és a technikai oldal rendben volt. Talán Emmanuelle Chriquit emelném ki, aki Törtetők-beli szerepéhez hasonlóan jó adag bájt hoz ebbe a darabba is.

Ne szórakozz Zohannal ajánló

Ha bejön a betegebb fajta Adam Sandler-féle humor, akkor ez a film is tetszeni fog.

Ez is érdekelhet:  A megváltás - kritika (2014)

Ne szórakozz Zohannal előzetes

A film zenéje

A film zenéje között sok nyolcvanas-kilencvenes évekbeli klasszikus, illetve héber nyelvű popszám bukkan fel. A teljes lista itt található.

Stáblista: a fő közreműködik

  • Rendező: Dennis Dugan
  • Forgatókönyvíró: Adam Sandler, Robert Smigel, Judd Apatow
  • Főszereplők: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui, Rob Schneider
ne szórakozz zohannal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .