Revolver – Jason Statham és Guy Ritchie alulértékelt mesterműve

A 2005-as évben megjelenő Revolver című film kritikáját olvashatod. Megvan róla a véleményünk, lentebb olvashatod mi is az.

Revolver kritika

Jason Statham és Guy Ritchie harmadik kollaborációja az a fajta kritikai bukta volt, ami évekre (vagy akár örökre) el tudja kaszálni egy filmes karrierjét. Szerencsére nem így történt.

Habár vizuális stílusát tekintve igazi best-of-Ritchie a film, koherens történet helyett egy pszichológiai és számmisztikai rejtvényekre alapuló puzzle-re épít, amit nagyon kevesek gyomra tudott bevenni. A Revolverből két verzió létezik: Ritchie saját, hosszabb, komplexebb és hatásosabb változata, illetve a forgalmazói/filmstúdiós mentőövként létrehozott butított, túlmagyarázott rövid változata, amely hazánkban is megjelent szinkronnal. Mindenféleképpen Ritchie változatát ajánljuk, érdekes, egyedi darab, megfejtése jó kis kihívást ad a nézőnek.

A történet szerint Statham egy Jake Green nevű profi szerencsejátékost alakít, aki frissen szabadulva a börtönből tönkre akarja tenni az őt csőbe húzó feltörekvő gengszter, Dorothy Machát (Ray Liotta nem kicsit neurotikus formával bombázza szét a nézői elvárásokat zseniális módon). Tervét azonban megzavarja két kiszámíthatatlan uzsorás, Zach és Avi.

Kritikai bukta ide vagy oda, a hatalmas kultpotenciállal bíró film végül megtalálta a közönségét és nem tűnt el a süllyesztőben. A Revolver azon alkotások közé tartozik, amelyeket a közösség „mindfuck” néven emleget: ezek a darabok több megtekintést és türelmet igényelnek, mivel történetük rendkívül bonyolultan értelmezhető, gyakran nem is egyértelmű. Ebbe a nem hivatalos kategóriába tartozik például az Eredet, a Donnie Darko, az Egy csodálatos elme örök ragyogása, vagy az Oldboy is.

A film ajánlója

Ha szereted az őrült fejtörőket nyújtó filmeket, ez a darab biztosan kedvedre lesz. Fontos: az eredeti rendezői változatod nézd meg!

Revolver előzetes

Revolver zene

A filmzenét Nathaniel Mechaly komponálta, fantasztikus munkát végzett. A filmben felbukkanó számokat is remekül válogatták össze.

Ez is érdekelhet:  Pokémon: Pikachu, a detektív ajánló és előzetes

Stáblista

  • Rendező: Guy Ritchie
  • Forgatókönyvíró: Guy Ritchie, Luc Besson
  • Főszereplők: Jason Statham, Ray Liotta, Vincent Pastore, André Benjamin, Mark Strong
  • A film IMDB oldala.
sakk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .