Sicario – A bérgyilkos

A Sicario – A bérgyilkos nem éppen egy könnyű film, ugyanis a mexikói drogháború 2010 körüli állapota ihlette. Denis Villeneuve és Taylor Sheridan filmje fiktív történetet mond el, ám jól érzékelteti a végtelen kegyetlenséget, ami arra az időszakra jellemző volt / lehetett az USA déli határának két oldalán.

Sztori

Egy ambiciózus FBI-ügynöknőt, Kate Mercer (Emily Blunt) egy ügynökségek közötti akciócsoport tagjává választanak, melynek feladata a Sonora drogkartell elleni harc. Kate azonban egyre nehezebben viseli az akciócsoport törvényen felüli akcióit és durva módszereit.

Rövid kritika

A Sicario – A bérgyilkos az a fajta kellemetlenül nyomasztó film, amit egyébként lehetetlen letenni. Elkap a hangulata és nem ereszt a film végi katarzisig, közben pedig a pokolba kívánod Denis Villeneuve-öt, amiért ilyen jó rendező – egy kalapáccsal csapkodja a mellkasodat, vasmarokkal szorít bele a székbe és szuggesztíven, hipnotikusan beszél hozzád, hogy igazából fel se akarsz állni a helyedről.

Gyors vágás? Kamerarángatás? Túldumálás? Ezt felejtsd el mind. Villeneuve és alkotótársai elegánsabbak ennél.

A film sztorija szépen építi a karaktereket, eseményeket, ám nem siet – de nem is ül le, mert folyamatosan fenntartja a nézőben a kellemetlen érzéseket és feszültséget. A hangulat nyers és száraz, a képi világ már-már fájóan hatásos, a színészi játék pedig elsőrangú. Emily Blunt leadként valódi mélységet ad karakterének, Josh Brolin mindig jó, az abszolút győztes viszont Benicio Del Toro – kifürkészhetetlen tekintete és rejtélyes figurája a film egyik legemlékezetesebb eleme. Úgy, hogy a film szinte minden eleme emlékezetes… 

Itt tényleg minden a helyén volt. Denis Villeneuve és Taylor Sheridan egy kellemetlenül hatásos, nyomasztó, erőteljes krimi thrillert hoztak össze, amely gyönyörűen néz ki (Roger Deakins munkája!), színészei zseniálisak, történetfolyama fantasztikusan épül fel, fináléja pedig egy ideig veled marad.

Sicario – A bérgyilkos előzetes

Stáblista

 • A film eredeti címe: Sicario,
 • kiadás éve: 2015,
 • műfaj: krimi, thriller, akciófilm,
 • játékidő: 121 perc,
 • rendezte: Denis Villeneuve,
 • írta: Taylor Sheridan,
 • főszerepben: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Daniel Kaluuya, Victor Garber, Jon Bernthal, Jeffrey Donovan, Bernardo Saracino,
 • zene: Jóhann Jóhannson,
 • operatőri munka: Roger Deakins,
 • a film IMDB linkje.
Ez is érdekelhet:  Cyberpunk 2017-2018
sicario

1 thought on “Sicario – A bérgyilkos”

 1. Zseniális a nyomás amit végig érezni lehet, és Benicio Del Toro alakítása a legjobb, valószínűleg nélküle ez a film egészen más lenne. Főként azok az eszközök a drámaiak amikor előkészítenek egy jelenetet, majd a fantáziánkra bizzák mi is történt mert a kamera nem mutat többet, csak hangokat sejtet. Nincs annál drasztikusabb eszköz a sötétség megmutatására mint a saját elménk 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .