Szabadúszók (Freelancers, 2012) kritika

A Szabadúszók leginkább olyan, mint egy teljesen feledhető, teljesen átlagos menü egy teljesen középszerű gyorsétteremben. Megvannak benne a kötelező hozzávalók, de a célját nagyjából teljesíti, de nem túl egészséges és nem túl emlékezetes.

Szabadúszók (Freelancers, 2012) kritika

Malo (50 Cent) és két barátja frissen végeztek a rendőrakadémián. Szerencsések voltak, ugyanis a nevelőintézetben esélyt kaptak arra, hogy jobbá tegyük saját és embertársaik életét. Rendőrré avatásuk estéjén Malot megkeresi elhunyt édesapja egységének főnöke (Robert De Niro) és állást ajánl neki, amit az ambíciózus fiatal férfi el is fogad. A három újonc gyökeresen eltérő mentorokhoz kerül, akik különböző szemszögekből mutatják be nekik az utca törvényeit. Malo hamarosan rájön, hogy egysége és társa (Forest Whitaker) velejéig korrupt, ezért saját szakállára nyomozásba kezd…

A Szabadúszók legnagyobb baja, hogy még jobb pillanataiban is legfeljebb középszerű. A forgatókönyv némileg a Kiképzés című filmre (Denzel Washington rosszfiúszerepben, érdemes megnézni, Oscart is kapott érte) próbált hajazni, de messze nem érte el annak színvonalát. Pedig az első fel, amikor a főszereplők igazi zöldfülűként kerülnek bele a rendőri élet forgatagába, egészen jól működött. Egy éles váltást követően azonban az alkotás teljesen belesüllyedt a nem túl okos és nem túl átgondolt sablonkrimik végtelen tengerébe.

Technikai és hangulati téren teljesen átlagos szintet hoz a film. Az operatőri munka és a rendezés nem volt vészes, a helyszínek pedig ugyan tükrözték az alacsony költségvetést, de nem voltak bennük semmi zavaró. Soundtrack terén nem erősködik a film, számos jelenet alatt szólt ugyan atmoszféra-erősítésre szánt zene, nem volt köztük olyan, ami kiemelkedő vagy akár hatásos lett volna.

A széteső forgatókönyv mellett a film másik komoly problémája a kelletlen színészi játék volt. 50 Cent aktívan próbálkozik, de alakításaival nem tud fejlődést felmutatni. Látszik, hogy próbálkozik, de nem létező arcmimikája és az artikuláció hiánya roppant zavaró, ráadásul kisugárzása sem elég erős, hogy elvigyen a hátán egy teljes filmet. A Szabadúszók első felében az átlagosnál talán kicsit jobban teljesít, mivel földhözragadtabb stílussal próbálkozik, de sajnos az alkotás második felére ő is sótlanná válik. A két nagy név sem segített a helyzeten, ugyanis Robert De Niro és Forest Whitaker is roppant unottan, lelketlenül játszotta el sablonos karakterét.

Ez is érdekelhet:  The Goodfellas

Összességében véve a Szabadúszók tipikus elalvás előtti krimi. Újdonságot nem ad, színvonala pedig a rossz és a középszerű szintek között mozog. Arra éppen elég, hogy az ember álmosan, szenvedés nélkül végignézze, amikor éppen nincs jobb dolga.

 

A film adatai:

Eredeti cím: Freelancers [imdb link]
Hossz: 96 perc
Bemutató: 2012. november 15. (hazai DVD-premier)

Rendező: Jessy Terrero
Író: L. Philippe Casseus
Szereplők: 50 Cent (Malo), Robert De Niro (Sarcone), Forest Whitaker (LaRue), Anabelle Acosta (Cyn)
Zene: Reg B
Producer: Mark Canton, 50 Cent, Randall Emmett, George Furla

A film ugyan elég negatív kritikát kapott, azonban ez nem jelenti hogy maga a szabadúszó lét is ilyen lenne. Ha kíváncsi vagy milyen is egy igazi szabadúszó, itt olvasgathatsz!

szabaduszok freelancers 2012 kri - Szabadúszók (Freelancers, 2012) kritika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .