Szakaszvezető

A Szakaszvezető Michael Dudikoff és a Cannon Films egyik legjobb filmje.

Sztori

A vietnámi háború alatt egy tapasztalatlan szakaszvezetőt (Michael Dudikoff) vezényelnek ki egy kiemelt fontosságú pozíció védelmére, amit az ott állomásozó kemény veteránok nem néznek jó szemmel. A zöldfülű újoncból azonban rövid idő alatt harcedzett harcos válik, ahogy a küldetéseik egyre veszélyesebbé válnak.

Szakaszvezető rövid kritika

A Cannon Films legtöbb alkotása egyfajta nosztalgikus bűnös élvezetté ért az évek alatt – egydimenziós akciófilmek, amelyek remekül megidézik a korhangulatot, de B-kategóriás jellegükkel nem igazán mutatnak újat. A Szakaszvezető is valami ilyesmi, ám a komor hangulat, a decens alakítások és a főszereplő egész jól megvalósított karakteríve miatt kiemelkedik a Cannon-átlagból.

Persze a B-kategória az B-kategória: az akciójelenetekben ipari mértékben hullanak a VC statiszták, mindenki csípőből, full automata módban szórja a golyókat és az ellenfél sem több egy kegyetlen, arctalan tömegnél. A film ugyan utal az amerikaiak által elkövetett atrocitásokra is, de a vietnámi háború fékevesztett brutalitását a Rambo – Első vér, A szakasz, az Acéllövedék vagy az egy évvel később, 1989-ben megjelent A háború áldozatai sokkal jobban bemutatják. 

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Szakaszvezető egy kicsit valószerűbb megközelítést alkalmaz a stúdió más, vietnámi háborús témájú filmjeihez képest – mint például a Chuck Norris-nevével fémjelzett Ütközetben eltűnt-szériánál. A Michael Dudikoff által alakított főszereplő például a legkevésbé sem tökéletes figura: kezdetben fogalma sincs az erőd helyzetének súlyosságáról és számos hibát is vét vezetőként, később pedig már tapasztalt vezetőként sem lesz mindenható egyszemélyes hadsereg. Habár itt-ott felbukkan a filmben a kötelező patriotizmus is, az alkotás a végére a kötelező heroikus zászlólengetés helyett inkább egy kijózanító irányt vesz, ami szintén pozitívum. Sokat segített az is, hogy Dudikoff egész jó alakítást nyújtott, Robert F. Lyons karizmája pedig nagyot dobott az alkotáson (ő a szakasz egyik tapasztalt őrmesterét játszotta). Az operatőri munka is decensre sikerült, a Dél-afrikai forgatási helyszín egész jól elment Ázsiának.

Ez is érdekelhet:  Batman

Nehéz objektíven nyilatkozni erről a filmről. Mint említettem, teljesen egyértelműek a B-kategóriás megvalósításból fakadó hiányosságok és a témával foglalkozó jobb filmekhez képest tényleg nem túl mély az alkotás. Ugyanakkor a hangulata, túlbonyolítást mellőző egyszerűsége és jobban megvalósított karakterei miatt egészen jól működik.

Cannon film a jobbak közül.

Szakaszvezető előzetes

Stáblista

  • eredeti cím: Platoon Leader,
  • megjelenés éve: 1988,
  • játékidő: 97 perc,
  • írta: Andrew Deutsch, Rick Marx, James R. McDonough (az eredeti könyv), Harry Alan Towers, David L. Walker,
  • rendezte: Aaron Norris,
  • főszerepben: Michael Dudikoff, Robert F. Lyons, Jesse Dabson, Rick Fitts, Brian Libby,
  • zene: George S. Clinton, 
  • fényképezte: Arthur Wooster,
  • a film IMDB oldala.
szakaszvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .