Szellemirtók: Az örökség

A Szellemirtók: Az örökség a mai hollywoodi trendeknek megfelelően olyan folytatás, amely keményen ráfekszik a nosztalgia-vonalra, viszont legalább helyén a szíve.

Sztori

Egy rossz anyagi helyzetben lévő család egy isten háta mögötti farmra költözik, miután meghal az édesanya apja, aki gyerekkorában elhagyta őt. Az új jövevényeknek köszönhetően pedig a farm sok évtizedes baljós titkai hamarosan feltárulnak.

Szellemirtók: Az örökség kritika

2016

Hollywoodban már legfeljebb csak pislákol az eredetiség szikrája, a modern trendekből pedig a Szellemirtók sem maradhatott ki. A franchise meg is kapta a maga rebootját a 2016-os film képében. Az viszont igen megosztó alkotás lett: a kritikusok szerették, miközben a rajongók és a nézők egy része fel volt háborodva tőle – részben a film minősége, részben a háttérben lévő vélt vagy a valós szociopolitikai indíttatás miatt. A legfontosabb tényező azonban természetesen a pénz volt, amiből bizony nem sokat termelt az alkotás. Új megközelítést kellett keresni ahhoz, hogy nyereséget termeljenek a legendás névvel.

2021

Az új megközelítés pedig a fan service 110 százalékra való felpörgetése volt, így született meg a Szellemirtók: Az örökség. TEz az alkotás teljesen mellőzi 2016-os rebootot és az eredeti két film közvetlen folytatása, egyben amolyan soft rebootja is. Az események közvetlenül kapcsolódnak a korábbi filmekhez, feltűnnek és valódi szerepet kapnak ismerős arcok, eszközök, ugyanakkor új főszereplőket kapunk, akik számára a középpontban álló szituáció teljes mértékben újdonságot jelent. 

Az mindenféleképpen pozitív, hogy a rengeteg véletlenszerűen utalgató, igénytelen és a rajongók elvárásait semmibe vevő felfoldogozás, reboot és folytatás tengerében megjelent ez a film, ami teljes mértékig az elődökre épít és tiszteletben tartja azokat, valamint teli a szíve nosztalgiával. A végeredmény azonban filmként nem lett feltétlenül tökéletes. A nosztalgia rendben van, a történet javarészt oké (elmegy, nem túl eredeti, van, funkcionál), a hangulat működik és a 80-as éveket megidéző látvány is korrekt, ugyanakkor a karakterek terén néha megbotlik a film. A főszereplők néha egy kicsit túl arrogánsak, néha mesterkéltek vagy a fejlődésük hirtelen és nem elég ívelt, ami miatt egy kicsit nehéz velük kapcsolódni a film elején. Némelyik poén sem talál be úgy, ahogy azt az írók szerették volna. Szerencsére, hogy a film dolgozik ezen és ha nem is oldja meg tökéletesen a problémát, a zárásra szépen összeáll.

Ez is érdekelhet:  Trónok harca befejező évad első rész - All men must die?

Klasszikus ebből az alkotásból viszont nem lesz. Szép darab, szórakoztató és meghajtja a fejét az elődök előtt, de nem annyira eredeti vagy kiemelkedő, mint az ikonikus első rész. A mai felhozatalban viszont egy tiszteletteljes folytatás, ami filmként is decens, örömhír.

Szellemirtók: Az örökség előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Ghostbusters: Afterlife,
  • a megjelenés éve: 2021,
  • műfaj: sci-fi, akciófilm, vígjáték, fantasy,
  • játékidő: 124 perc,
  • írta: Jason Reitman, Gil Kenan, Dan Aykroyd (1984),
  • rendezte: Jason Reitman,
  • főszerepben: Carrie Coon, Paul Rudd, Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Logan Kim,
  • zene: Rob Simonsen,
  • fényképezte: Eric Steelberg,
  • a film IMDB oldala.
a szellemirtók - az örökség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .