Terminator: Sötét végzet ajánló és előzetes

A Terminator: Sötét végzet című darabba újabb folytatás érkezett, ami megint meg nem történtté akarja tenni az előző folytatásokat. Ráadásul visszatért a sorozathoz Linda Hamilton és James Cameron is, utóbbi produceri minőségben. Vajon milyen lett a végeredmény?

Terminator: Sötét végzet rövid kritika

A sztori szerint a jövőből visszaküldenek egy feltuningolt szuperkatonát (Mackenzie Davis) és új képességekkel rendelkező terminátort (Gabriel Luna). Előbbinek az a feladata, hogy megvédjen egy Dani nevű nőt (Natalia Reyes), utóbbinak az, hogy elpusztítsa. A történet elején a két nőhöz csatlakozik a karakán, tapasztalt Sarah Connor is (Linda Hamilton).

A legnagyobb bajom az volt a filmmel az volt, hogy teljesen feleslegesnek éreztem.

Annak idején a Terminátor 2.: Az ítélet napjában lett volna egy abszolút happy ending, ami viszont nem került bele a filmbe, mivel túlságosan „pozitív” lett volna az addigi keményebb, szikár hangulathoz képest. Az végleg lezárta volna a két film történetét, de még anélkül is tök jó kerek egészet alkotnak. És a kerek egészekkel mi a baj? Csak irtó erőltetett módon lehet őket folytatni.

A Terminátor 3.: A gépek lázadása se volt kimondottan jó film, de legalább volt egy jó csavarja, meg tisztességes iparosmunka volt. A Terminátor: Megváltás hangulat szempontjából rendben volt, viszont logikai irányból nagyon buta lett a forgatókönyve. A Terminátor: Genisys nagyjából ezt az intelligencs vonalat vitte tovább, ráadásul még a két főszereplővel is horribilis szinten mellényúltak. A Terminator: Sötét végzet legnagyobb gondja szerintem éppen az, hogy „nagy” film akar lenni. Ez megint egy reboot, amire új franchise-t akarnak alapozni, de egy csomó elemet meg is tartottak a régi nézők miatt. Az ébredő erőnek bejött, itt miért ne működhetne…?

Mint látványfilm, egyszeri szórakozásnak talán nem rossz ez a darab. Az eleje pörög rendesen, végre kaptunk egy menő, tényleg ötletes terminátort (Gabriel Luna nagyon ott volt), a színészek is rendben vannak, korrekt szövegek is felbukkannak egy kis humorral… aztán jönnek a kötelező blockbuster marhaságok. Félhomályos akciójelenet? Pipa. Kaotikus vágás? Pipa. Túlzott klisés nyáladzás? Pipa. Eleve hátrányból indult nálam a film, mert pont egy olyan irányba folytatódott a sztori, ami már az első pillanattól kezdve bosszantó volt számomra.

Ez is érdekelhet:  Ez most nagyon fog fájni - Future World kritika

Ajánló

A Terminator: Sötét végzet pörög, darál és sokszor utal vissza az előző filmekre, szóval neked lehet, hogy tetszeni fog és csak én vagyok túlságosan kritikus. Linda Hamiltonnak mindenesetre voltak remek pillanatai, Schwarzenegger pedig abszolút ellopta a showt mindenkitől, ez azért az alkotás mellett szól. A CTRL nélkül után jó látni, hogy Mackenzie Davis is elindult az A-lista irányába, megérdemli, kiváló színésznő.

Terminator: Sötét végzet előzetes

Mi (legyen) a Terminator-sorozat jövője?

A Wikipedia szerint 160 és 200 millió dollár között volt a film költségvetés, ehhez marketingbüdzséként még érdemes rádobni egy pár százast. Ugyanitt 480 milliós bevételt számolnak, amivel nullaszaldóra jönne ki a projekt… 2019. november 3-án jár 123 milliónál, ami nagyon rossz. A kínai piac még talán mentheti a filmet (a Tencent is a producerek közt volt), de valószínűleg ez irány sem fog folytatódni.

A személyes véleményem az, hogy sokkal, de sokkal kisebb költségvetés és friss, kreatív hozzáállás kellene a Terminator franchise-nak. A Connor-famíliától el kellene távolodni, talán még Schwarzeneggertől is. (Bár ő eddig mindig stabil pont volt a részek színvonalától függetlenül.) Ez a középszerű blockbuster irány egyszerűen nem működik egy olyan franchise esetén, ami kvázi megteremtette a műfajt.

Stáblista

  • Főszerepben: Natalia Reyes, Mackenzie Davis, Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Gabriel Luna
  • Rendezte: Tim Miller
  • Írta: David Goyer, Justin Rhodes, Billy Ray.
  • Eredeti címe: Terminator: Dark Fate.
  • A film hossza: 128 perc.
  • A film IMDB oldalát itt találod.
Ez is érdekelhet:  B kategóriás filmek 2. rész - Akció filmek
robot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .