The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag

James Gunn a sajátos színes-szagos stílusát alkalmazta a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag esetében, a végeredmény pedig jóval szórakoztatóbb lett, mint az unalmas előzményfilm.

Sztori

Amanda Waller egy új csapatot állít össze, amelynek be kell hatolnia egy ellenséges szigetország területére.

The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag előzetes

The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag kritika

A Warner jó döntést hozott, amikor lecsapott a Disneytől szánalmasan nagyvállalati okokból ideiglenesen kirúgott James Gunnra. Így egyrészt kaptak egy figurát, aki kellő színt tudott vinni a csetlő-botló DC franchise-ukba, ráadásul megvolt a kellő motivációja ahhoz is, hogy kitolja a nagyköltségvetésű látványfilmeknél megszokott humor és erőszakábrázolás határait is, amit a Disneynél sosem tehetett meg. (E két tényező kapcsán leginkább a Deadpoolhoz tudnám hasonlítani a filmet.)

A The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag ennek megfelelően egy lökött, gyakran morbid humorú és szokatlanul élénk alkotás lett. Persze a film nem éppen egy művészieskedő indie, megvan azért benne a legtöbb blockbuster-tulajdonság:

 • két óra feletti játékidő, mert az mindig kell,
 • egy kis eyecandy itt,
 • egy kis CGI-csörte ott,
 • persze az antihősök se teljesen szívtelenek,
 • a logika az “ugyan már” (bár a film eleve lökött jellege miatt nincs mit számonkérni ezen a téren),
 • és persze a főgonosz működése is elég klisé volt.

Gunn filmje

a tőle megszokott módon karakterek és a csapatdinamika terén jeleskedik igazán. Idris Elba végre, VÉGRE megkapta azt a főszerepet, amit már ezer éve megérdemelt volna – Bloodsportként badass karizmájával és árnyaltabb figurájával teljesen lemossa a színről Will Smith lapos Deadshotját. Harley két rá fókuszáló film után pont mellékszereplőként vált vállalható karakterré, Nanaue Groothoz hasonlóan lopta a showt (Stallone nagyon vicces volt), John Cena sírvaröhögős és jól is játszik, Rick Flagg pedig végre valódi jelenléttel is bírt. A legnagyobb meglepetést azonban egy új arc és egy eddig általában háttérben maradó régi ismerős hozta: a kezdő Daniela Melchior Ratcatcherként egyszerűen elbűvölő volt, David Dastmalchian pedig… nos, zseniális alakítást nyújtott egy abszolút váratlan karakter bőrébe bújva. Gunn ügyesen csavart a figurákon, és a papíron jelentéktelen vagy klisés alakokból képes volt mélységgel és funkcióval bíró karaktereket építeni. Ráadásul még a csapatdinamikájuk is kiválóan működött, de ez igaz volt a háttérszereplőkre is. 

Ez is érdekelhet:  2017-es filmek #4: B-kategória

Meg kell említenem azt is, hogy az alkotás vizuális szempontból egyrészt igen kreatív, másrészt néhol kimondottan szép és emlékezetes lett. És most nem csak a CGI színvonalára gondolok, hanem számos szokatlanul ötletes, esztétikus beállításra, képsorra! Sztori szempontjából a film a klasszikus blockbuster szerkezetre épül, viszont azt elég szabadosan kezeli és el mer távolodni a fővonaltól egy-egy kisebb epizód erejéig. Az akciójelenetek jól sikerültek, a CGI darálás épp csak annyira volt jelen, amennyire kell, ráadásul még a „főgonosz” is elég érdekes lett. 

Persze azért nem tökéletes ez az alkotás se. Néha úgy éreztem, hogy csak azért tolja túl az erőszakot, mert lehet és furcsa volt az is, amikor néha a sztorinál behúzták a kéziféket egy random infodumphoz. Továbbá a film rengeteg karaktert dob be, de közülük csupán kevés kap teret. De ezek csak tényleg csak apróságok.

Összegző

Mert összességében véve a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag egy kiváló film: egy szórakoztató színfolt valódi antihősökkel és morbid humorral, ami ráadásul néha még szemet gyönyörködtető is.

Stáblista

 • Eredeti cím: The Suicide Squad,
 • műfaj: akció, kaland, vígjáték, sci-fi,
 • játékidő: 132 perc,
 • megjelenés éve: 2021,
 • írta és rendezte: James Gunn,
 • főszerepben: Idris Elba, Daniela Melchior, Margot Robbie, Joel Kinnaman, John Cena, Viola Davis, Sylvester Stallone, Peter Capaldi,
 • fényképezte: Henry Braham,
 • zene: John Murphy,
 • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Variácók egy témára: esküvői vígjátékok #2
the suicide squad - az öngyilkos osztag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .