Top Gun: Maverick

A Top Gun: Maverick egy masszív moziélmény.

Sztori

Maverick már az ötvenes éveiben jár, azonban még mindig századosi rangban repül a haditengerészetnél – nem mintha másra vágyna. Függetlenségét és önfejűségét nem nézik jó szemmel felettesei, azonban most egy testreszabott feladatot kap: tapasztalatainak köszönhetően ő a legalkalmasabb arra, hogy kiképezzen egy csapatnyi veszélyes küldetésre induló Top Gun pilótát.

Top Gun: Maverick

A Tom Cruise: Superman franchise keretein belül a színész ezúttal újra Pete “Maverick” Mitchell bőrébe bújt egy olyan filmben, amely sem a nosztalgiafaktorral, sem a szájtátós látványelemekkel nem spórol.

A Top Gun: Maverick legnagyobb előnye, hogy nem egy szokványos látványfilm, ahol a színészek a greenscreen és CGI adta biztonság keretein belül szimulálták a repülés élményét. Persze ebben a filmben is használtak számítógépes látványelemeket, azonban a vadászgépes zúzás nagy részét VALÓDI F-18-asokkal vették fel. A pilótákat alakító színészeknek kőkemény pilótaképzésen kellett részt vennie és bár a vadászgépeket végül nem ők vezették, végig ott ültek a hátsó ülésen, miközben a színészi feladataik mellett kezelték a kamerákat és a világítást. Emiatt látvány terén ég és föld a különbség a Top Gun: Maverick és egy átlagos blockbuster között, mert a gyakorlati megvalósításnak, a tökéletes vágásnak és a még tökéletesebb score-nak köszönhetően itt aztán durván átjön a vadászgépek iszonyatos ereje és sebessége, illetve a manőverek veszélyessége.

És a film többi része? 

Természetesen egy melodramatikus, ízig-végig amerikai történetet kapunk a filmben, ami a színészi alakításoknak és a remekül eltalált hangulatnak köszönhetően egészen jól működik. A készítők tisztában voltak azzal, hogy a Top Gun nem csupán egy film vagy kultfilm, hanem a nyolcvanas évek popkultúrális ikonja, így ki merték maxolni a nosztalgiafaktort. Rengeteg beállítás és szituáció az 1986-os alkotást idézi meg, viszont pozitívum, hogy ezt a nosztalgiát az alkotás történetének és Maverick karakterének részévé tették. Emiatt a múltidézés organikus módon illeszkedik a filmbe, de az is előfordul, hogy önironikusan jelenik meg. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a trendeknek megfelelően egy kvázi-remake vagy soft-reboot lenne a film. Ez egy teljes értékű folytatás új alapszituációval, méghozzá egy nagyon jól sikerült folytatás

Ez is érdekelhet:  Fekete Párduc kritika (Black Panther)

A Top Gun: Maverick tényleg az a film, amit moziban kell nézni az élmény miatt.

Top Gun: Maverick előzetes

Stáblista

  • megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: akciófilm, dráma,
  • hossz: 131 perc,
  • írta: Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie, Peter Craig, Justin Marks,
  • rendezte: Joseph Kosinski,
  • főszerepben: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Bashir Salahuddin, Jon Hamm, Charles Parnell, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Glen Powell, Val Kilmer,
  • zene: Lorne Balfe, Hans Zimmer, Lady Gaga, Harold Faltermeyer,
  • fényképezte: Claudio Miranda,
  • vágó: Eddie Hamilton,
  • a film IMDB oldala.
top gun maverick

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .