Törtetők – Első évad kritika

A Törtetők egy HBO által készített amerikai vígjátéksorozat, amely 2004-ben indult. A szatirikus humorú széria középpontjában a hollywoodi filmgyártás áll, amelyet egy fiatal, feltörekvő színész és legközelebbi barátainak szemszögéből ismerhetünk meg.

A sztori

A sorozat első évada egy kicsit in medias jelleggel indul: a fiatal szépfiú, Vincent Chase éppen első nagyobb filmjének premierje előtt áll. Még a karrierje elején jár, de már most is imádja a luxuskörülmények között való semmittevést, amelyben sokat segít három gyerekkori cimborája, akikkel egy házban él. Az évad sztorija a premiertől a második főszerepének lezongorásáig követi az eseményeket, miközben elborult szituációból még elborultabba kerül a négy haver.

A történetet az egyik producer, Mark Wahlberg kezdő színészként eltöltött évei ihlették.

A Törtetők humora, hangulata

A Törtetők humora meglehetősen szatirikusnak, parodisztikusnak hathat, ahogy bemutatja Hollywood kissé elborult világát. A nyolc, harminc perc körüli epizód éppen ideális mennyiségű fordulatot és humort tartalmaz. A poénok a mai politikai korrektség felé húzó társadalmi helyzetben gyakran durvának hathatnak, ugyanakkor élvezetes egy szókimondóbb, keményebb, de még bőven mértéktartó stílust is látni. A humor leginkább a jó színészi játéknak és a remekül megírt karaktereknek köszönhetően működik. Rengeteg ismerős nagy név is felbukkan a sorozatban, például Jessica Alba, vagy Gary Busey.

Karakterek

Vince Chase: Vincent a fiatal sztár, aki semmiféle felelősséggel vagy döntéshelyzettel nem képes magától megbirkózni. Dolgozni nem szeret, csajozni igen, barátai irányába pedig rendkívül nagylelkű.

Eric: Vincent jobbkeze és kezdő menedzsere, aki szinte mindenben a „sztár” helyett hoz döntést. Szkeptikus, rátermett, de érzelmileg sebezhető figura.

Turtle: Turtle a faék egyszerűségű srác, aki általában sofőrként és dumagépként funkcionál.

Johnny Drama: Vince féltestvére. Idősebb három barátjánál, hollywoodi veterán, aki főleg sorozatokban és kisebb szerepekben dolgozott. Hosszú ideje nem kapott jó munkát vagy elismerést, ezért rendkívül törékeny az egója.

Ez is érdekelhet:  Vitathatatlan 4. - Piszkos játszma

Ari Gold: Vince ügynöke, egy hatalmas pofával, végletekig rosszindulatú humorral és tapló mentalitással felvértezett, imádnivaló figura. A lelkét is eladná a sikerért. Jeremy Piven leírhatatlanul zseniális munkát végzett a karakter megformálásával: minden pillanata arany. Így bánik el egyik kétszínű ellenfelével:

A sorozat és a színészek jövője

A Törtetők összesen nyolc évadot ért meg és 2011-ben ért véget. 2015-ben kapott egy folytatást egy 100+ perces filmmel.

Adrian Grenier (Vince): A sorozat után Grenier jópár kisebb filmben és néhány sorozatban is felbukkant, viszont nem igazán ívelt felfelé karrierje. Szerepelt a 2016-os Maraudersben Bruce Willis-szel, amit bírtam, illetve a Két testvér, egy lövésben is, ahol Nicolas Cage mindenkit elpusztított a ripacskodásával. Környezetvédelemmel kapcsolatos projektjei azonban jelentősek.

Kevin Connolly (Eric): Kisebb szerepek, néhány rendezés és egy irgalmatlan nagy bukta a John Travolta főszereplésével készült Gottival. Connolly a közeljövőben felbukkan majd a Cryptos című sorozatban, amely a kriptopénzek világával foglalkozik majd.

Jerry Ferrara (Turtle): Ferrara meglehetősen aktív volt az elmúlt években, mostanában éppen egy Wahlberg film sorozatfeldolgozásában bukkant fel, illetve a Power című szériában.

Kevin Dillon (Johnny): Matt Dillon öccse a sorozat után kisebb szerepekben bukkant fel.

Jeremy Piven (Ari): A minden jelenetét uraló Jeremy Piven egészen aktív volt az elmúlt években, viszont karrierje hatalmas pofont kapott szexuális zaklatásra vonatkozó vádak miatt. A színész részt vett egy hazugságvizsgáló-teszten, amelynek eredménye nem támasztotta alá a vádak igazságtartalmát. [wiki]

A kép forrása: [Pexels]

Ez is érdekelhet:  Kritika beküldése
entourage cinema - Törtetők - Első évad kritika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .