A halhatatlan viking kritika – Viking Dom, értitek?

A halhatatlan viking, eredeti címén a Vikingdom rendesen beütött, ugyanis a malajziai filmgyártást és a norvég mitológiát ötvözi. Igazi jó kis trash abból a fajtából, amit legalább önfeledten végig lehet röhögni. Dominic Purcell, Natasha Malthe és még sok más szerencsés közreműködésével…

A halhatatlan viking sztorija

Eirick magányos vadászként éli életét egy erdő mélyén. Egykor király volt, aki miután halálos sebet szerzett egy csatában, átruházta országának vezetését öccsére. Azonban isteni szerelme, Freya, visszahozta őt a holtak birodalmából, a viking pedig a békét keresve hátrahagyta korábbi életét. Eközben Thor, a villámok istene hatalmát féltve az emberek feláldozásával meg akarja semmisíteni a keresztények mindenhatóját. Hogy ezt megakadályozza, egy másik viking isten, Frey megbízza Eiricket egy kürt megszerzésével, amellyel megállíthatják Thor-t. A remetévé lett király útnak indul, hogy harcosokat verbuváljon, akik elkísérik a viking pokol, Hellheim kapujához, majd a csatába, amelyben eldől az emberek világának sorsa.

A jaj

Már a film elején jópár baljós jel figyelmeztet arra, hogy mit is kezdtél el nézni, amikor belevágtál ebbe az amerikai-maláj koprodukcióba: esetlen rendezés és effektek, túlzottan steril operatőri munka, szemet gyönyörködtetően brutális parókák, fröccsöntött hatású díszletek és jelmezek. Ráadásul a színvilág egy sziklás hegyvidéki kirándulás alkalmával megejtett kábszeres gumicukortrip esztétikáját idézi. És a színészek… ó, a színészek.

bodon - A halhatatlan viking kritika - Viking Dom, értitek?

Színészek

Dominic Purcellt a nézők leginkább a John Doe vagy A szökés című sorozatokból ismerhetik. Sajnos az utóbbi időben nem ragyog már olyan fényesen a csillaga, alakítása pedig jól tükrözi ezt. Szerepét egy három napja hűtőben álló oldalas, vagy egy szabadságról frissen visszatért rendszergazda életkedvével adta elő, de a komikusan monoton, rezzenéstelen fapofával előadott szövegdarálása legalább remekül ellenpontozta a kezdő- vagy haladó ripacstanfolyamot végzett mellékszereplők komolyanvehetetlen ökörködését. Ez a drámai vagy éppen felemelő pillanatokban nyújtott pokolian unott szenvedése rendkívül szórakoztató, a csodálatosan működő színészi kémia miatt a kötelező félmeztelen eyecandy hálátlan szerepét magára vállaló Natassia Malthe-val közös jelenetei pedig egy pornófilm őszintén romantikus hangulatát idézték. Egyébként szeretném megjegyezni, hogy rettenetesen megírt karakter ide vagy amatőr színészi játék oda, Malthe volt annyira veszettül dögös a filmben, hogy bármit elnézzek neki.

Ez is érdekelhet:  Boldog halálnapot! 2. / Happy Death Day 2U (2019) ajánló és előzetes

Forgatókönyv

A Vikingdom forgatókönyvírója karakterépítés és szövegkönyv tekintetében nem állt éppen a helyzet magaslatán, de legalább össze tudott hozni egy nagyjából működő, átlagos felépítésű sztorit. A végtelenül egyszerű A-ból B-be mászkálás és a kliséhalmozás ugyan nem tartozik az erősségek közé, viszont a mai 150 milliós költségvetésű blockbusterek sem biztos, hogy jobb szkripttel rendelkeznek (Transformers 2, valaki?).

Látvány

A harci jelenetek a film feléig egy igen brutálissá fajult kocsma verekedés hangulatát idézik, onnantól kezdve viszont döbbenetes színvonalugrás következik, ami egészen a nagy csatajelenet végéig tart. (Ez a pozitív változás leginkább a remek fizikai adottságokkal rendelkező John Foonak és meglepő módon pont Natassia Malthe-nek volt köszönhető.) A csata egyébként katasztrofálisan indult Purcell demoralizálóan unott lelkesítő beszéde, illetve a pocsék effektek miatt, azonban maga a darálás a gagyi CGI vérfröccsenéseket leszámítva kimondottan jól sikerült. A fináléra viszont a koreográfia visszacsúszott egy óraközi szünetben improvizált professzionális pankrátorbemutató szintjére, amelyet lelkes elsős kisdiákok adnak elő a Stonehenge papírmasé másolata előtt. Itt az élvezhetőségét nagyban növelte a Shakespeare-i magasságokba törő drámai performansz is a színészek részéről, illetve Thor pörölyének „valamire” emlékeztető hangja.

Végszó: A halhatatlan viking

A Vikingdom egyértelműen trashfilm, de szerencsére nem a fájdalmasan rossz, hanem a humorosan gagyi fajtából. Ha valaki bírja a stílust, érdemes belevágni, személy szerint a kétórányi játékideje alatt többet röhögtem, mint egy átlagos mainstream amerikai vígjátékon. Szerencsére a trailer nem hazudik, tökéletesen felkészíti a nézőt a várható színvonalra.

A halhatatlan viking adatai

Eredeti cím: Vikingdom [imdb link]
Hossz: 114 perc
Bemutató: 2013. október 4. (USA)

Rendező: Yusry Abd Halim
Író: James Coyne
Szereplők: Dominic Purcell (Eirick), Natassia Malthe (Brynna), Craig Fairbrass (Sven), Jon Foo (Yang), Conan Stevens (Thor)
Zene: Edry A. Halim
Producer: Shireen M. Hashim

Ez is érdekelhet:  Pókember: Irány a Pókverzum! (2018) ajánló és előzetes
a halhatatlan viking kritika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .