Vikingdom (A halhatatlan viking) kritika

A malajziai filmgyártás és a norvég mitológia találkozása:

Viking Dom, értitek?Kalandfillm B-kategória

Eirick magányos vadászként éli életét egy erdő mélyén. Egykor király volt, aki miután halálos sebet szerzett egy csatában, átruházta országának vezetését öccsére. Azonban isteni szerelme, Freya, visszahozta őt a holtak birodalmából, a viking pedig a békét keresve hátrahagyta korábbi életét. Eközben Thor, a villámok istene hatalmát féltve az emberek feláldozásával meg akarja semmisíteni a keresztények mindenhatóját. Hogy ezt megakadályozza, egy másik viking isten, Frey megbízza Eiricket egy kürt megszerzésével, amellyel megállíthatják Thor-t. A remetévé lett király útnak indul, hogy harcosokat verbuváljon, akik elkísérik a viking pokol, Hellheim kapujához, majd a csatába, amelyben eldől az emberek világának sorsa.

Már a film elején jópár baljós jel figyelmeztet arra, hogy mit is kezdtél el nézni, amikor belevágtál ebbe az amerikai-maláj koprodukcióba: esetlen rendezés és effektek, túlzottan steril operatőri munka, szemet gyönyörködtetően brutális parókák, fröccsöntött hatású díszletek és jelmezek. Ráadásul a színvilág egy sziklás hegyvidéki kirándulás alkalmával megejtett kábszeres gumicukortrip esztétikáját idézi. És a színészek… ó, a színészek.

Dominic Purcellt a nézők leginkább a John Doe vagy A szökés című sorozatokból ismerhetik. Sajnos az utóbbi időben nem ragyog már olyan fényesen a csillaga, alakítása pedig jól tükrözi ezt. Szerepét egy három napja hűtőben álló oldalas, vagy egy szabadságról frissen visszatért rendszergazda életkedvével adta elő, de a komikusan monoton, rezzenéstelen fapofával előadott szövegdarálása legalább remekül ellenpontozta a kezdő- vagy haladó ripacstanfolyamot végzett mellékszereplők komolyanvehetetlen ökörködését. Ez a drámai vagy éppen felemelő pillanatokban nyújtott pokolian unott szenvedése rendkívül szórakoztató, a csodálatosan működő színészi kémia miatt a kötelező félmeztelen eyecandy hálátlan szerepét magára vállaló Natassia Malthe-val közös jelenetei pedig egy pornófilm őszintén romantikus hangulatát idézték. Egyébként szeretném megjegyezni, hogy rettenetesen megírt karakter ide vagy amatőr színészi játék oda, Malthe volt annyira veszettül dögös a filmben, hogy bármit elnézzek neki.

A Vikingdom forgatókönyvírója karakterépítés és szövegkönyv tekintetében nem állt éppen a helyzet magaslatán, de legalább össze tudott hozni egy nagyjából működő, átlagos felépítésű sztorit. A végtelenül egyszerű A-ból B-be mászkálás és a kliséhalmozás ugyan nem tartozik az erősségek közé, viszont a mai 150 milliós költségvetésű blockbusterek sem biztos, hogy jobb szkripttel rendelkeznek (Transformers 2, valaki?).

A harci jelenetek a film feléig egy igen brutálissá fajult kocsma verekedés hangulatát idézik, onnantól kezdve viszont döbbenetes színvonalugrás következik, ami egészen a nagy csatajelenet végéig tart. (Ez a pozitív változás leginkább a remek fizikai adottságokkal rendelkező John Foonak és meglepő módon pont Natassia Malthe-nek volt köszönhető.) A csata egyébként katasztrofálisan indult Purcell demoralizálóan unott lelkesítő beszéde, illetve a pocsék effektek miatt, azonban maga a darálás a gagyi CGI vérfröccsenéseket leszámítva kimondottan jól sikerült. A fináléra viszont a koreográfia visszacsúszott egy óraközi szünetben improvizált professzionális pankrátorbemutató szintjére, amelyet lelkes elsős kisdiákok adnak elő a Stonehenge papírmasé másolata előtt. Itt az élvezhetőségét nagyban növelte a Shakespeare-i magasságokba törő drámai performansz is a színészek részéről, illetve Thor pörölyének „valamire” emlékeztető hangja.

A Vikingdom egyértelműen trashfilm, de szerencsére nem a fájdalmasan rossz, hanem a humorosan gagyi fajtából. Ha valaki bírja a stílust, érdemes belevágni, személy szerint a kétórányi játékideje alatt többet röhögtem, mint egy átlagos mainstream amerikai vígjátékon. Szerencsére a trailer nem hazudik, tökéletesen felkészíti a nézőt a várható színvonalra.

A film adatai:

Eredeti cím: Vikingdom [imdb link]
Hossz: 114 perc
Bemutató: 2013. október 4. (USA)

Rendező:Yusry Abd Halim
Író:James Coyne
Szereplők:Dominic Purcell (Eirick), Natassia Malthe (Brynna), Craig Fairbrass (Sven), Jon Foo (Yang), Conan Stevens (Thor)
Zene:Edry A. Halim
Producer:Shireen M. Hashim

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.