A visszatérő – The Revenant (2015) kritika

A visszatérő egy kőkemény western, ami nem véletlenül kapott ennyi elismerést a közönség és a kritikusok részéről sem.

A visszatérő sztorija

A 19. század elején egy prémvadászokból álló csapat a mai Dél-Dakota területén próbál minél több állatbőrt összegyűjteni, hogy aztán jó áron értékesítsék. Azonban a helyi őslakosok, az arikara indiánok egy csoportja megtámadja őket. Csak jelentős veszteségekkel, a zsákmányuk nagy részének és a szállítóhajójuk hátrahagyásával tudnak megmenekülni. Hugh Glass és mindenét jelentő fia, Hawk a csapat felderítői, akik szerencsésen megússzák a mészárlást, azonban Glasst hamarosan megtámadja egy bocsait védő anyamedve. A túlélőket túlságosan hátráltatja a sérült Glass, ezért a csapat becsületes parancsnoka hátrahagy három embert, akiknek feladata megvárni a végzetes sebeket szerzett, menthetetlennek tűnő férfi halálát és illően eltemetni. Azonban a hármas egyik tagja, a kapzsi Fitzgerald (Tom Hardy) elvesz valamit Glasstől, ami többet ér még a haldokló férfi életénél is és az őrzők sorsára hagyják a magatehetetlen sérültet. Glass azonban nem hal meg, hanem kegyetlen és önző Fitzgerald után indul, hogy bosszút álljon rajta.

revenant gallery 20 gallery image 1024x551 - A visszatérő - The Revenant  (2015) kritika

Adatok

  • A film eredeti címe: The Revenant
  • Megjelenés éve: 2015.
  • Játékidő: 156 min
  • A film 8.1 pontot ért el 324,020 felhasználó szavazatai alapján az IMDB filmadatbázisában. További statisztikákat és véleményeket tekinthetsz meg az IMDB oldalán.

A visszatérő színészei hihetetlenül jók

A visszatérő részben Michael Punke azonos című regényén alapszik, amely valós eseményeket dolgozott fel dramatizált formában. A film gerincét egy egyszerű és lineáris vezetésű bosszútörténet adta, amely két és fél órás hossza és lassú tempója ellenére egyáltalán másodpercében sem érződött elcsépeltnek. Ez a fantasztikus rendezés, a csodálatos operatőri munka és a rendkívül hatásos zene által életre keltett atmoszférának és leírhatatlanul jó alakításokkal megformált karaktereknek volt köszönhető.

A stáb a rendkívül nehéz körülmények ellenére példátlan teljesítményt produkált. A főszereplő Glasst játszó Leonardo DiCaprio számára élete egyik legnagyobb kihívását jelentette a kalandos forgatást, ám  megbirkózott a feladattal és remek munkát végzett.

Ez is érdekelhet:  Hogyan élj túl egy földönkívüli inváziót? - Revolt kritika (2017)

A film antagonistáját játszó Tom Hardy ugyan jóval kevesebb játékidőt kapott, ám alakításával néha még DiCaprio előtt is vitte a prímet. Egy vallással kapcsolatos monológ zárásaként közelről mutatták a színész arcát és jesszusom, attól az őrült tekintettől komolyan kirázott a hideg: ilyet utoljára a Heath Ledger által megformált Joker jeleneteinél éreztem a 2009-es Sötét lovagban.

A harmadik színész, akit meg kell említenem, az a becsületes parancsnokot játszó Domhall Gleeson. A srác a híres karakterszínész, Brendan Gleeson fia és úgy látszik, örökölte apja remek képességeit. A visszatérőt egy napon láttam a Star Wars hetedik részével és meglepett, hogy milyen kaméleonszerűen tud a karakterek bőrébe bújni. Mindkét filmben parancsnokot játszott, azonban két figura teljesen ellentétes végletre pozicionálható be. A Star Warsban egy fiatal, agymosott takonypócot kelt életre, A visszatérőben viszont egy sokat szenvedett és igazságos, karakteres vezetőt, akinek esendősége szinte könnyeket csal az ember szemébe.

Audiovizuális élmény

A film rendezője, Alejandro Gonzalez Inarritu ragaszkodott ahhoz, hogy az alkotás forgatása a lehető legtöbb természetes helyszínen történjen és csak a legritkább esetben használjanak mesterséges megvilágítást. A legtöbb jelenetet Kanadában vették fel egyszerre zord és gyönyörű tájakon. Az időjárás rendkívüli módon megviselte a stábot és a színészeket, azonban ezzel elérte, hogy a néző páratlan vizuális és emocionális élményben részesüljön. A Ryuichi Sakamoto, Alva Noto és Bryen Dressner által komponált rendkívül depresszív hatású zene tökéletesen illik a film atmoszférájához.

Végszó

Érdekes élmény volt a telt moziteremből kifelé jövet figyelni a tömeg reakcióját. Mindenki rendkívül fegyelmezetten, a szép és kegyetlen film hatásától teljesen kábán vonult ki. Csak nagyon halk beszélgetés hangja hallatszott, amit szinte teljesen elnyomott a sejtelmes, felzaklató zene. Gyönyörű, de lehangoló alkotás A visszatérő.

Rendező:Alejandro González Iñárritu
Író:Mark L. Smith (screenplay), Alejandro G. Iùårritu (screenplay), Michael Punke (based in part on the novel by)
Szereplők:Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter
Ez is érdekelhet:  Bosszúállók: Végjáték kritika (2019) ajánló és előzetes
A visszatérő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .