Vitathatatlan 4. – Piszkos játszma

A Vitathatatlan 4. – Piszkos játszma a “Boyka-trilógia” záró filmje.

Sztori

Boyka (Scott Adkins) Kijevben él, új menedzserével azon dolgozik, hogy végre legális bajnokságokon vehessen részt. Célja karnyújtásnyira van, azonban egy baleset következményei nem hagyják nyugodni az immár jó útra tért harcost. Úgy dönt, hogy visszautazik Oroszországba vezekelni, ahol egy újabb illegális meccssorozatban kell részt vennie.

Vitathatatlan 4. – Piszkos játszma

A Vitathatatlan-filmek második, harmadik és negyedik része alkotja a nem hivatalos “Boyka-trilógiát”, amely keretében a Scott Adkins által megformált karakter egy neurotikus gyilkosból egy igaz harcossá válik. A Vitathatatlan 4 elején Boyka azt az utat folytatja, amelyet az előző részben megkezdett: továbbra is a harcból él, azonban egyre kínzóbb lelkiismerete nyomására próbál jó útra térni. Ami pozitívum, hogy bár a harmadik részre kvázi rehabilitálták a karaktert, továbbra is meghagyták antihős szerepben a negyedik részre. Klisék ide vagy oda, a történet egészen jól passzolt a figurához, bár a negatív oldal lehetett volna egy kicsit karakteresebb. Jót tett a konzisztenciának, hogy mind a három Vitathatatlan-folytatáson ugyanaz a forgatókönyvíró, David N. White dolgozott (ennél a filmnél Boaz Davidson volt a társforgatókönyvíró).

Felesége halála miatt a 2. és 3. rész rendezője, Isaac Florentine nem tudta vállalni teljes mértékben a rendezői teendőket – producerként azonban továbbra is részt vett az alkotás munkálatainál, a rendezői székbe pedig Todor Chapnakov ülhetett. Az akciójeleneteken kívüli képsoroknál jobban érződött a váltás (Chapnakov nem annyira energikus és izgága stílusú, mint Florentine), viszont a verekedések megint remekül sikerültek. 

Ezeknél a filmeknél a legfontosabb tényezőt mindig az előadók fizikai teljesítményét és a koreográfiát kiemelő akciójelenetek jelentik – a verekedések durvák, kemények, erőszakosak és nyoma sincs a túlvágásnak vagy a CGI-nak. A Vitathatatlan 4. hozza az elvárt színvonalat: a koreográfia látványos, Adkins és ellenfelei kiválóak, a vágás és a jól ütemezett lassítások pedig remekül kiemelik a résztvevők félelmetes mozgását. Egyedül talán a film végi Boyka vs Koshmar (Martyn Ford) harcot találtam egy kicsit túlzónak Ford extrém fizikai méretei miatt. Talán jobb lett volna, ha a “bajnok” elleni harchoz inkább egy Adkins méreteihez hasonló, de picit jobban kidolgozott karaktert alkotnak és inkább elnyújták a végső harcot. 

Ez is érdekelhet:  The Outpost (2020) ajánló és előzetes

A Vitathatlan 4. az előzmények színvonalának megfelelő, decens alkotás lett, amely biztosan tetszeni fog a sorozat és Scott Adkins rajongóinak. Akciójelenetei kiválóak, ráadásul szépen zárja le Boyka karakterívét is. 

Válogatás Boyka látványos pillanataiból

Stáblista

  • Eredeti cím: Boyka: Undisputed IV,
  • kiadás éve: 2016,
  • műfaj: akciófilm, sport, krimi,
  • játékidő: 86 perc,
  • rendezte: Todor Chapnakov,
  • író: Boaz Davidson, David N. White,
  • főszerepben: Scott Adkins, Teodora Duhovnikova, Julian Vergov, Brahim Chab,
  • zene: Stephen Edwards,
  • fényképezte: Ivan Vatsov,
  • a film IMDB oldala.
vitathatatlan 4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .