4 dolog, amit gitár akkordok tanulása során mindenképpen tudnod kell kezdőként

Könnyen rájöhetsz, hogy a gitár akkordok ismerete nélkül, nem igazán lehet boldogulni. Szó lesz most a lefogásokról, melyek egyszerű akkordokat és dalokat mutatnak majd meg, ezeket akár azonnal le is lehet játszani, kezdő gitártudással is.

Mik azok a gitár akkordok?

Akkordnak nevezhetjük egy hangsor három vagy több meghatározott fokának együttes megszólalását. Minden más hangszeren is létrehozhatóak, a gitár szempontjából viszont meghatározzuk a hangzó húr hosszúságát, melynek következménye, hogy megváltoztatja a kiadott hang magasságát. Európában egyébként a leggyakrabban használt akkordok a terciális rendszeren alapulnak, ezek hangsorokból indulnak ki.

Így kezdjünk neki a lefogásoknak

A gitáron lévő fogólap és a nyergek (természetesen a húrokon kívül) a legfontosabbak. A fogólap a gitár nyakán található. Attól függ, hogy melyik oldalon fekszik, hogy az illető milyen kezes. A hangolón helyezkednek el a húrok a legvékonyabbtól a legmagasabbig (E-H-G-D-A-E) és ez nyergekre is fel van osztva. A nyergek határozzák meg egyébként a hangmagasságot.

Mindezek segítségével a gitár akkord bármelyike szépen lejátszható, pontos ismeretekkel.

De hogyan is kell olvasni az akkord sémát?

Az gitár akkordok megszületéséhez kell a séma, amely a fogólapot jelöli és azokat a helyeket, ahol a húrt tudjuk lenyomni. A húrok vastagságuktól mérten adnak ki, vagy magas, vagy mély hangot. Az első sor, felül a felső nyereg, közel a gitárfejéhez. a teli pontok mindig azokat a helyeket jelölik a nyergen, melyeket le kell nyomi éppen az ujjakkal. A nyitott pont azt jelenti, hogy a húr szabadon játszik. A kereszt pedig azt a húrt jelöli, amely nem tartozik a gitár akkordba, ezt kell tompítani.

Amivel igazán jókat „pengethetünk”

Manapság mindenben törekszik az emberiség a modern kivitelezésekre. Nem is olyan régen csakis kizárólag műanyag pengetőket gyártottak a könnyed pengetés kedvéért, melyek nagyon vékony szerkezetű pengetűk voltak. Később aztán esztétikai és eszmei szempontból is modernizálódtak.

Egyedi készítésű ezüst gitár pengető nyakláncokat is gyártanak ma már, melynek viselője szimbolizálja a hangszer iránti elkötelezettségét, illetve egyértelműen elárulja, hogy a hangszert rendszeresen „használja”. Ennek gyártója bármit bele gravíroz, díszít, formál. Különös, hogy hangzásban is egészen eltér a régi hagyományos pengetőknél.

Ez is érdekelhet:  Okosodj velünk! 6 vörös dolog, plusz érdekességek a színről!
Gitár akkordok lefogásának egy módja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .