Népszerű halfajok Magyarországon

A következő cikkünkben a hazai horgászok körében legnépszerűbb halfajokról írunk röviden. Témánk a ponty, az amur és a harcsa.

A ponty

Jellemzők

A ponty hazánk legnépszerűbb, leggyakoribb halfaja, gazdasági szempontból is jelentős értéket képvisel. Színe nagyban függ az adott élőhelytől; a hátán zöld/barna, amely lefelé haladva világosodik. Egyik legfontosabb ismertetőjele a száján található négy bajusz (2 a felső ajakon, 2 a szájszegletben) és a harmonikaszerűen nyújtható, táplálkozást segítő szája.

A vad közönséges tőpontyokat akár 1,2 méter hosszúságúra és 40 kilogramm súlyúra is megnőhetnek. A nemes változatokhoz képest még sovánkának számítanak, hiszen azok kétszer ennyit is nyomhatnak.

A tőponty nagy számban megtalálható pikkelyei erősek és mélyen a bőrbe vannak ágyazva, ez viszont nem minden fajtára igaz: a tükörpontnak kevesebb van, a bőrpontynak pedig szinte semennyi.

Életmód

A ponty általában a nyugodt vizű, nádasokban gazdag tavakat, folyókat, holtágakat kedveli. Kedveli a meleg vizet, jól tűri az oxigénhiányt is. Vízinövényeket és egyéb növényi eredetű táplálékot, illetve rovarlárvákat fogyaszt. Késő tavasszal, kora nyáron szaporodik, szeret vándorolni. Életkora elérheti a négy évtizedet is.

Strapabíró természete és kedvező tulajdonságai miatt manapság már világszerte tenyésztik gazdasági célokból.

Hogy lehet fogni?

Mivel szereti a nádasokat, gyakran megtalálhatjuk azok közelében. Forróbb időszakokban, azaz főként nyáron érdemes a hűvösebb napszakokban próbálkozni; tavasszal, ősszel viszont a melegebb órákat válasszuk. Melegben gyakran feljön a felszínre levegőzni, néha akár ugrik is egyet, viszont ez egyben az étvágytalanságának jele is. Horgászat: úszózással, bojlizással, fenekezéssel is történhet. [köszi, Wiki!]

Az amur

Jellemzők

Szintén pontyféle, azonban a tőpontyoktól és egyéb fajtáktól sokban különbözik. Nincsenek bajuszai, torpedószerű teste nagyra megnőhet. A mély, gyorsabb sodrású folyókat szereti. Húsa jó minőségű, népszerű a horgászok és vásárlók körében is.

Életmód

Az amur növényevő halfajta. Hatalmas vízinövénymennyiséget képes elfogyasztani, ha a melegebb vizek miatt felgyorsul az anyagcseréje. Emiatt gyakran használják a vizek tisztítására is, viszont kétélű fegyvert jelenthet: túlszaporodása esetén károsíthatja a nádasokat is.

Ez is érdekelhet:  Fafajták amelyekkel minden nap találkozunk

5 évesen már ivarérett lehet melegebb területeken, a hidegebb vidékeken ez az érték akár 8 év is lehet.

Amur horgászat

Mivel szép nagyra meg tud nőni, nem árt megfelelő teherbírású felszereléssel és izomzattal próbálkozni. Horgászata hasonló a pontyéhoz. [Forrás!]

A harcsa

Jellemzők

2 hosszú és 4 rövid bajusz-szállal körbevett szája hatalmas, pici fogai hegyesek, teste rövid, farka hosszú. Feje lapos, széles. Az európai harcsa akár két méteresre is megnőhet, súlya elérheti a 150 kilogrammot, ráadásul hosszú évtizedekig él.

A harcsa leginkább dombos és sík vidékek tavaiban, folyóiban, holtágaiban fordul elő, természetes élőhelye Közép-Európától a Közel-Keletig terjed. Húsa finom, szálkája nincs, ezért gazdasági célból ezeken a területeken kívül is nevelik.

Életmód

Ragadozó hal, általában éjszaka támad, lesből. Hatalmas testének köszönhetően a nagyobb zsákmányokkal is meg tud birkózni.

Társas lény, az oxigénhiányosabb, szennyezettebb vizeket is elviseli.

Hogy lehet fogni?

Mérettől függően hazánkban korlátozások védik a harcsákat! Kuttyogtatással, pergetéssel, fenekezéssel fogható. Mérete miatt megbízható, jól terhelhető felszereléssel és kondícióval érdemes próbálkozni a kifogásával. [Forrás.]

Végszó

A horgászat remek kikapcsolódás, a halételek is egészségesek, viszont ügyelni kell arra, hogy a megfelelő felszerelést válasszuk ki. Ebben a segítségünkre lehet egy jó hátterű, profi horgász webshop vagy bolt, ahol megfelelő ár/érték arányú eszközöket vásárolhatunk, illetve tippeket és értékes garanciát is kaphatunk.

A kép forrása: [link]

ponty amur harcsa nyugodt pecázás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .