Elborult, furcsa és vicces okos eszközök

Amikor valaki zsigerből elutasítja az okos otthon gondolatát, vagy luxusnak, sznobizmusnak nevezi, rögtön elkezdem sorolni a racionális, hasznos alkalmazásokat. Az automatizált világítással hosszú távon spórolhatsz. Az elesésjelzővel ellátott okos óra megmentheti egy idős, vagy egy rokkant ember életét. Az okos porszívó ütemezve takarít a rumlis gyerekek, vagy háziállatok után. Viszont bizonyos okos eszközök… kicsit őrültek. Vagy értelmetlenek. Most ilyeneket gyűjtöttem össze.

Vicces okos eszközök

Ide olyan okos eszközök kerültek, amelyek bár lököttek, legalább valamilyen szinten racionalizálható a működésük.

meglepett cica 1024x576 - Elborult, furcsa és vicces okos eszközök

Sörfogyasztás figyelő szerver

Néhány évvel ezelőtt olvastam egy kollégiumban üzemeltetett Linux szerverről, ami egy speciális sörcsappal volt összekötve. A lényege az volt az eszköznek, hogy mérte az egyes felhasználók havi sörfogyasztását, az információt pedig egy weblapon jelenítette meg.

Erről még bőven az okos eszközök hétköznapivá válása előtt olvastam, sajnos most nem is találtam meg a forrást. Ha véletlenül tudod, hol jelent meg ez a cikk, dobj egy linket a kommenteknél!

Okosvilla

Az étkezés sebességét elemző, és halápolás esetén enyhe zümmögéssel figyelmeztető okosvilla első körben teljesen őrült és felesleges ötletnek tűnhet, a gyakorlatban viszont lehet haszna.

Kisgyerekeknél, illetve étkezési rendellenességgel küzdőknek jól jöhet egy ilyen eszköz. Az USÁ-ban például hatalmas problémát jelent a túlsúlyosság és a nem megfelelő táplálkozási technika, egy kis plusz löket pedig nem árt néha az önkontrollnak, hogy működjön is.

Doom pályagenerátor

  1. Fogj egy Roomba 980 okosporszívót.
  2. Mentsd le a lakásodról készült térképet, amit a készülék a navigációhoz hozott létre.
  3. Importáld a Noesis szoftverbe.
  4. Generálj le a Doombával egy térképet…
  5. …és máris játszhatsz a lakásod alaprajza alapján készült Doom térképpel…
  6. …amíg össze nem omlik a program.

A PCGamer itt írt az eszközről.

😀

Értelmetlen okos eszközök

Az itt felsorolt készülékek és koncepciók viszont nem igazán sorolhatóak be sem az „oké, talán még van értelme”, sem a „jó befektetés”, sem a „jó értelemben lökött” kategóriába sem. Itt-ott lesznek azért jó ötletek, ahol a megvalósítás ment félre, néhánynál viszont én sem értem, miért születtek meg.

Ez is érdekelhet:  Netbook 2017-ben?

Okos tojástartó

A Quirky Egg Minder lényege, hogy távolról ellenőrizni tudod vele, hány tojás van otthon, illetve mutatja a tartóban lévő legöregebb tojásokat is.

Csak éppen nem igazán működik.

Az Amazon felhasználók elég durván lehúzták az eszközt, a legtöbb problémát a telefonon megjelenő hibás adatok és a megbízhatatlan wifi kapcsolat jelenti.

Okos kuka

A Bruno okos kuka végülis nem alapul rossz ötletre, csak éppen a 200 dolláros ára a durva.

(Ez a cikk írása idején 58 000 forintos árcímkét jelent.)

Az egy töltéssel harminc napig üzemelő eszköz figyelmeztet a szemétszállítás napjára, kéz nélkül nyitható és tárolja az utánpótlás zsákokat is. A legérdekesebb funkciója viszont az, hogy az alján van egy porszívó: ha elé söpröd a konyhai szemetet és koszt, felszívja azt.

Okos papucs

A Hari Mari egetrengetően okos papucsában van egy chip, ami kapcsolódik a telefonodhoz, ami egy appon keresztül értesítéseket kap a gyártó új akcióiról.

Adatok a megtett távról, sebességről? Nem. Semmi.

Értelmetlen.

Megosztott esernyő

Nem, ez nem a nyomkövetővel ellátott Oombrella; most az Umbrella Here-ről van szó.

A lényege, hogy egy kis lámpát szerelhetsz fel az esernyődre, ami egy telefonos appal áll kapcsolatban. Ha megosztanád az esernyődet, felkapcsolhatod a lámpát, a közös élmény során megismert emberekkel pedig felveheted később a kapcsolatot.

Fura, de végülis szociális kísérletnek, vagy ismerkedéshez nem is annyira rossz.

Legalább ötletes.

És naiv.

okos eszkozok 1 1024x576 - Elborult, furcsa és vicces okos eszközök
Azért szerencsére a legtöbb okos eszköznek van haszna.

Forrás: (kép) (kép) (kép) (kép) (cikk) (cikk) (cikk)

Ez is érdekelhet:  Hogyan segíthet az egészségügyi problémáidon a nordic walking?
meglepett cica

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .