Mik az okos otthon legfőbb előnyei?

Az okos otthon, más néven smart home a kétezres évek elején még hatalmas luxust jelentett, manapság viszont bárki belevághat a „megépítésébe”. Rugalmas megoldások a hatékonyság és kényelem növelése érdekében: cikkünkben erről a témáról fogunk beszélni.

Okos otthon?

A különböző okos otthon megoldásoknak az a célja, hogy egy digitális eszközökből álló, rugalmasan bővíthető hálózat segítségével könnyítsék meg életed rutinszerű aspektusait. Ilyenek lehetnek a napirended fix részei: a világítás kezelése, a takarítás, a fűtés vagy a hűtés vezérlése és így tovább…

Biztonságérzetet ad

Az okos otthon eszközökből egy komplett riasztórendszert össze tudsz állítani.

Mozgásérzékelők, kamerák és egyéb érzékelők, eszközök segítségével bárhonnan felügyelheted otthonod biztonságát, sőt, akár be is avatkozhatsz. Nincs másra szükséged, csak az okostelefonodra, és internetkapcsolatra.

Bár az nem árt, ha informatikai oldalról is biztosítod az eszközeidet.

Spórolhatsz az idővel, energiával, pénzzel

Az okos eszközök segíthetnek abban, hogy spórolj az energiával és ne használj többé felesleges erőforrásokat!

Az ütemezés segítésével például beállíthatod, hogy milyen időszakokra kapcsoljanak ki az eszközök, vagy szűnjön meg az áramellátásuk. A felesleges bekapcsolva maradt készülékek így nem pazarolják a villamos energiát. A smart készülékek akkor is jól jönnek, ha mérni szeretnéd az energiafogyasztást, ugyanis rengeteg eszköz rendelkezik beépített mérőfunkcióval is.

Az energiafelhasználás terén azonban nem csak így „spórolhatsz”, hiszen a napi rutin feladataiból is ki tudsz lőni ezt-azt. Bízd a takarítást és a fűnyírást a robotra! Automatizáld a fűtést! Okostelefonod segítségével rengeteg dolgot oldhatsz meg.

A megtakarított időt pedig szánhatod szeretteidre, hobbidra vagy akár csak pihenésre is.

Az okos otthon távolról is elérhető, egyetlen helyről

Az okos eszközöknek köszönhetően rengeteg új kényelmi funkcióval lehetsz gazdagabb. Távolról aktiválhatod, vagy kapcsolhatod ki a különböző eszközöket, illetve előkészítő lépéseket tehetsz, mint például amiket említettem.

Ez is érdekelhet:  Netbook 2017-ben?

Az okos zárak segítségével a kulcsoktól is megszabadulhatsz.

A legjobb az egészben, hogy ehhez tulajdonképpen elegendő az okostelefonod is, hiszen a különböző appok és a netes kapcsolat segítségével mindent irányíthatsz, ellenőrizhetsz rajta.

A folyamatosan fejlődő digitális asszisztenseknek köszönhetően pedig még akár szóban is irányíthatod a készülékeket!

Kis lépésekkel is haladhatsz

Az „okos otthon” nem egy merev, zárt rendszer, hanem a legtöbb esetben egy gyártói platform, ami szabadon bővíthető a termékkínálatban szereplő eszközökkel.

A kompatibilitis eszközök általában egyszerűen csatlakoztathatók a meglévő hálózathoz, így nem kell azon izgulnod, hogy egyből milliókat kell kiadnod egy komplex rendszerre.

Nem kell mindjárt méregdrága okos hűtővel kezdenek, hanem próbálj ki mondjuk egy okos fogkefét! Sőt, csak próbáld ki az okostelefonodon is működő digitális asszisztenst, az már eleve ott van!

Kis lépésekkel haladva építheted ki álmaid otthonát, csak kutatnod kell és figyelned arra, hogy egymással kompatibilis eszközöket vásárolj.

Kép: forrás

okos otthon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .