Netbook 2017-ben?

November van, ezért természetes, hogy a karácsonyi őrület előzetes szellője már arcunkat pofozgatja. A hirdetési oldalakon felbukkanó olcsó, kisméretű netbookok sokak számára ideális ajándéknak tűnnek majd, azonban érdemes tudni néhány komoly problémáról velük kapcsolatban.

A netbook 2017-ben

Mi az a netbook?

A netbookok olyan laptopokra emlékeztető, de azoknál apróbb számítógépek, amelyek tervezése során a hordozhatóságot, a megfizethető vételárat és az internethasználatot helyezték előtérbe. A kategória előfutárai már a kilencvenes évek végén megjelentek, a netbook megnevezést azonban 2007 óta használják (ekkor jelent meg az Asus EEE-sorozata). A következő néhány évben népszerű eszközök legtöbbje valamilyen Windows operációs rendszert futtatott, de előfordultak Linuxos, később pedig Androidos típusok is. A 2010-es években a kategória népszerűsége csökkenni kezdett: a komolyabb teljesítményű és nagyobb példányok szép lassan beolvadtak a kis méretű laptopok

(subnotebookok) közé, az olcsóbb típusok pedig kiszorultak a piacról az okostelefonok és tabletek térnyerése miatt. Manapság már nem igazán találhatunk olyan nevesebb gyártót, aki még konkrétan foglalkozna netbookok fejlesztésével és gyártásával. Léteznek kisebb teljesítményű, Z-szériás Intel Atom processzorral szerelt gépek még manapság is, viszont ezek teljesítménye a legtöbb felhasználót nem igazán tudja kielégíteni.

Mi a probléma a netbookokkal?

1) A netbookok picik és csinosak, viszont koncepciójuk ma már elavult. A legtöbb típus olyan alacsony fogyasztásra optimalizált processzorral rendelkezik, amely már a maga idejében sem volt igazán erőteljes. A böngészéshez és a modern felhasználói programokhoz a legtöbbször már nincs elegendő teljesítményük: egyszerűen túl lassúak. A kései kétmagos darabok egy fokkal jobbak, viszont az egymagos, egy- vagy kétszálos típusok általában már igen gyöngécskék.

2) A szoftveres kompatibilitás érzékeny téma a netbookok kapcsán. Sok gép Windows XP használatára volt tervezve, az azonban mára már elavulttá vált: egyre kevesebb program támogatja, ráadásul biztonsági szempontból is komoly kockázatokat vállal a felhasználó, ha nem frissít. A gyönge processzor miatt az újabb rendszerek viszont nem biztos, hogy kielégítő sebességgel fognak futni. További problémát jelent az, hogy bizonyos típusok legfeljebb Windows 7-es támogatással bírnak, ami lassan szintén kifutóvá válik. A teljesítménnyel kapcsolatos problémákra jó alternatívák lehetnének bizonyos Linux változatok, azonban megfelelő támogatás nélkül problémás a működésük. Mielőtt netbookot vásárolnánk, ellenőrizzük, hogy milyen rendszereket telepíthetünk fel rá! Legtöbbször a chipset vagy a videokártya okozza a gondokat. Azoknál a gépeknél, amelyek Androidot vagy valamilyen ritkább rendszert használnak, valószínűleg még komolyabb problémákba fogunk ütközni, hiszen azok zártabb, bonyolultabb lelkületű darabok.

Ez is érdekelhet:  Mik az okos otthon legfőbb előnyei?

3) A Windows (és Linux) kompatíbilis felépítésű gépek legtöbbje egy memóriafoglalattal rendelkezik és két gigabájtig bővíthető. Egy ekkora RAM modul olcsón beszerezhető. A probléma a nagy valószínűséggel lassúcska merevlemezzel lesz, vagy az elöregedett, nem működő akkumulátorral. Az SSD-k általában többe kerülnek, mint maga a gép és az akkumulátorok is drágák. Szerencsére sok olyan típus van, amelyhez megfizethető áron lehet kisméretű, megfelelő teljesítményű adaptert vásárolni. Ezeknél a gépeknél természetesen nem cserélhető a processzor.

Mit lehet velük kezdeni?

Azt szoktam mondani, hogy nincs gyönge gép, csak rosszul kijelölt feladatkor. Manapság elvárás egy átlagos felhasználói géppel szemben, hogy az internetezés a teljes multimédiás lényegében táruljon elénk. Egy kis teljesítménnyel rendelkező netbook viszont nem biztos, hogy erre képes, viszont egyáltalán nem biztos, hogy haszontalan eszköz lenne.

1) Megfelelő szoftverekkel ellátva az erőteljesebb típusok közül némelyik darab még használható internetezésre, ha az ember hajlandó kompromisszumokat kötni. Leginkább valamilyen Linux kiadás jelentheti a megoldást, mert sajnos a vírusirtók és a modernebb Windows rendszerek legtöbbször elvisznek minden erőforrást egy ilyen gép esetében, a régebbi változatok pedig veszélyesek, ráadásul már egyre kevesebb antivírus és böngésző támogatja őket. Számos korszerű Linux változatot optimalizálnak régebbi számítógépekre is, ilyen például az Xubuntu, az Lubuntu, vagy a Linux Mint MATE, esetleg a népszerű Puppy Linux különböző kiadásai. Manapság már a klasszikus tévhit sem igaz, mivel a pingvines alternatívák sem telepítésüket, sem használatukat tekintve nem kívánnak meg durva informatikai tudást. Előnyük, hogy ingyenesek, felhasználó-barátak, teljeskörű használatot biztosítanak és vírusirtó nélkül is megvannak. Egyetlen hátrányuk talán az, hogy bizonyos komponenseknél a gyártók nem biztosítanak elegendő támogatást, ezért nem feltétlenül működnek jól (például a GMA500-as grafikus vezérlő).

2) A kicsivel gyöngébb változatoknál is alkalmazható a fenti módszer. Azokra a gépekre gondolok, amelyek még egy-egy weboldallal elboldogulnak, de már csak szenvedve. Hogy miért? Nézhetünk rajtuk filmet, hallgathatunk zenét, vagy használhatunk valamilyen irodai programot. Alapvető funkciókra még alkalmasak lehetnek.

Ez is érdekelhet:  Mi történik ha vízbe esik az iPhone 7?

3) A régebbi gépek közül rengeteget lehet célfeladatra alkalmazni és még ma is találkozom időnként valamilyen speciális műveletre kijelölt netbookkal. Kis méretüknek és gazdaságos lelkiviláguknak köszönhetően könnyen hordozhatóak, ezért ideális például megfigyelő vagy konfigurációs eszköznek, például számítógépes hálózatok esetében, vagy akár bizonyos gyári körülmények között is. Itt-ott előfordulnak olyan darabok is, amelyek pénztárgéphez kötve üzemelnek. Egyszerűbb régi szoftverek futtatására is alkalmasak lehetnek, vagy akár házi médiaszerverként is felhasználhatóak.

Mára már leáldozott a netbookok kora, de bizonyos célokra még manapság is felhasználhatóak – természetesen a megfelelő áron. Eredeti feladatára már sok elavult típus nem alkalmas, azonban nincs vész, hiszen rengeteg alternatíva létezik. Csak türelem és kreativitás kell hozzá.

acer1 - Netbook 2017-ben?
Saját büntim: Acer One 571h. Szép és kényelmes, a kijelzője csodálatos, viszont a processzora már a megjelenésekor is legfeljebb csak egy tévétávirányítóba illett volna.
Acer One 571h Netbook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .